Сигурно е много тъпо, но възможно ли е да се конструира климатик (може би силно казано), който да работи на принципа на старите хладилници (мисля че бяха "мраз") дето са без компресор, и каква ще е ефективността му и разхода на електричество?
Сигурно е много тъпо, но възможно ли е да се конструира климатик (може би силно казано), който да работи на принципа на старите хладилници (мисля че бяха "мраз") дето са без компресор, и каква ще е ефективността му и разхода на електричество?
Да става въпрос за абсорбционните хладилници ,който използват топлинната енергия за получаване на студ.Според мен е невъзможно да се конструира такъв климатик,поради факта ,че няма как да се обръща процеса,тоест да топли и да охлажда.И ако случайно някой измисли климатик,който работи на този принцип ,то той ще е много неефективен ,с голям разход на енергия.При тях няма компресор,който да намали оборотите си ,а само ел.нагревател.Отделно при абсорбционните машини освен хладилен агент се използва и абсорбент,който заедно с хл.агент образуват работното вещество.Просто двата процеса са различни-единят ползва топлината за получаване на студ ,а другия механичната енергия на компресора и може да се регулира,а първия не.
Напротив има конструиран такъв, и то работи на готин принцип. Не загряваш абсорбента с ток, а примерно с метан (битова газ). Но от сега да те предупредя това са скъпи машини и не стават за 1-2 стаи.
А освен абсорбационна хл машина и компресорна, има и термоелектрическа.
Руснаците правят такива климатици понеже си имат евтин природен газ. Незма дали все още правят такива машини. Те са само за охлаждане, а ***** не е от най-топлите страни.
Има такива климатици на бропан-бутан .... за каравани.
Ами мноо ясно че ще са само на охлаждане. Нали ако ще се топлиш, направо ще отнемаш топлината от горенето. Пък то може и на дърва да е.