Благодаря за всички отговори!
Alexi, забележи, че не се оплаквам от ниска температура, а от висок разход на газ. Жена ти ако е хубава може да я пратиш лично да провери дали е комфортно.
Темп на водата беше намалена на 5, а като ми го натройваха ми казаха да е винаги на 6 левият потенциометър, което мисля е 84гр.. Студената вода едва ли е повече от 5-10м3. Изолацията на апартамента е добра, има и съседи отгоре. Подозирам, че мястото, на стайният термостат не е много подходящо - точно до врата, която не е добре уплътнена и граничи с коридор, в който няма радиатор. Забелязвам, че котлето пали през 5-10м., което не ми се струва нормално.
Термоглавите са Caleffi 200000 - Thermostatic control caleffi 200000 - Rubinetteria Shop
Някой случайно да е с подобни?
Смятам да се свържа с фирмата, която го монтира и настройва и да обсъдя с тях.
Бош Газ 7000 е серия двуконтурни конвенц. котли - кой точно е твоят модел?
Gaz 7000 W ZWC 21-3 MF ZWC 24-3 MF ZWC 28-3 MF
Лазар ти беше посочил цената за първия модел, като подходящ за твоето жилище.
Този пост е редактиран от legaltk; 20-11-14 в 14:08.
Намери някакъв термометър и виж по стаите колко е. Сигурно е 23-25, главите затварят и бъркат котела. Термостата трябва да е в "представителна" стая. Обикновено хол или детска. Спалните в повечето случаи(жени) е ОК да е малко по-хладно.
Това обикновено е показател, че стаите(конкретно термостата) се охлаждат много бързо или котела спира поради прегряване на водата в радиатора (показател, че радиаторите не отдават минимума на котела - или иначе казано някоя термоглава е затворила и реално имаш по-малко радиатори).
Моя котел на това време пали 3-4 пъти на ден.
Термоглавите направо ги развинти от вентилите. Така вентилите ще стоят отворени. Разликата на температурата в стаите се регулира със секретните кранове на другия край на радиаторите.
Това е правилният конвенционален двуконтурен котел за теб. Имам съседка със същия котел в подобно жилище - няма никакви грижи с отопление или разход.
Термоглавите не ги махай, а само ги развий докрай. Не ги използвай в бъдеще.
Както каза orlincho по-горе - провери секретните кранове, ако са много завити трябва да се развият.
Аз бих преместил стайния термостат на друго място - в неговата книжка няма ли указания за избор на мястото за монтаж?
Успех!
п.п. Сложи в стаите контролни термометри.
В Била има едни с дървена подложка на Факелман - леко грозни, но затова пък детайлни и точно мерят.
Този пост е редактиран от legaltk; 20-11-14 в 20:04.
Секретните кранове май не са на едно и също положение по всички радиатори.
Как мога да ги отворя до край без да се наводня?
Изглеждат така: Snimka.bg: general - Всекидневие - babariba
Също така мога ли да махна термо главите без опасност от наводнение?
Те са закрепени с една голяма гайка, която дори на ръка усещам, че се върти, но ме е страх да не текне вода.
Котелът тази сутрин го видях, че вдигна температурата до 60гр. и изключи преди да е достигнал 20гр. стайна температура. Това на неговият дисплей. Трябва ли температурата да е по-висока или това е сигурен признак, че има някакъв проблем?
Да стига да се регулират със шестограмен ключ който се пъха в дупката (инбус). крана има крайно отворено положение и няма да ти се разпадне в ръцете.
Как да си регулираш секретните кранове нека някой по-разбиращ да даде инструкция. Но резултата е, че по стаите температурата се уеднаквява дори и да имаш радиатори неподбрани по размера на стаята.
Имаше нещо там навиваш до затваряне и връщаш еди колко си, ама нека друг да даде по-правилна инструкция.
Да ще остане нещо подобно след това: над това стърчащото шишче стои пластмасовата част която ще развинтиш.
Това значи, че е изключил заради прегряване. Демек радиаторите са малко или някоя термоглава е затворила и ги е редуцирала. Ако радиаторите са над минимума на котела то той трябва да си намали мощността и да работи докато термостата достигне зададеното. Ако можеш да увеличиш температурата на водата на 75-80 ще е от полза (!радиаторите ще станат горещи) така ще се увеличи отдаваната мощност на радиаторите.
Теоретично ако при твоя термостат не стига топло от радиаторите и той все помпа котела а котела все налива топло в къщата температурата и ще се вдигне на да речем 30 и при 30 (дТ30 ако котела прави 60 и изключва) на наличните радиатори отдаваната им мощност пак ще падне под минимума на котела. Ама това е много частен случай.
Това е част от отговора.
Разбира се, че с още някой и друг глидер би било по-добре.
Известен дефицит на системата е липсата на радиатор в коридора.
Затваряш секретните кранове докрай, след това развиваш 3 - 3,5 оборота. Засичаш температурата в съответната стая и сравняваш със зададената темп. на термостата:
- ако е по-висока от темп. на термостата - затваряш секретния кран с половин оборот на принципа проба-грешка, докато темп в стаята се изравни с темп на термостата;
- ако е по-ниска от темп. на термостата - отваряш секретния кран с половин оборот на принципа проба-грешка, докато темп в стаята се изравни с темп на термостата;
- лирата - секретния кран развий докрай.
....... и така, докато изравниш темп. във всички стаи със зададената темп. на термостата.
Махнах термо главите за проба и направих корекция на секретните кранове.
Освен това уплътних вратата, до която е стайния термостат - мисля, че това оказа най-голямо влияние.
Ще наблюдавам тия дни и пак ще пиша.
Отново балгодаря на всички отделили време на темата!