Здравейте,
Имам следната чуденка - имам изградена отоплителна система на къща с термопомпа вода-въздух и подово отопление в цялата къща. Останаха да се сложат само термостатите. Според майсторчето най-за препоръчване били Honeywell CM907. Понеже ми се виждат малко скъпички ме интересуват някакви приемливи аналози - например Finder, Siemens, Salus и т.н.
Другото ми питане е следното - аджеба необходим ли ми е въобще програмируем термостат, предвид факта че подовото отопление е доста инертно и промяна на температурата по няколко пъти в денонощие надали ще се отрази видимо. Програмирането ме блазни до толкова, че като ме няма в къщата да го намаля и да го пусна един ден преди са се прибера от ваканция, че да е постоплило предварително. В къщата ще се живее цялата зима.
Друг въпрос - има ли смисъл да се засилва отоплението през ноща с цел да се акумулира топлинтка и ползва нощната тарифа или икономията ще излети на вятъра предвид по-лошият коефциент на преобразуване на термопомпата при по-ниските температури през ноща. Тук ми е интересно дали някой има преки наблюдения.
Относно термостатите имам пуснат 3 жилен кабел от всяка стая до разпределителната кутия - не съм наясно дали е достатъчен за всички видове термостати, предвид факта, че Honeywell-а се захранваj батерии, а гледам повечето други се захранват на 220V.