Re: Режим - охлаждане, температура на струята и др.
badr,
Не бях си играл да смятам наскоро и затова поисках съвет...
Специфичния топлинен капацитет на въздуха е взет като такъв (заедно с примесите от вода) след намаляването на количеството й вследствие на работата на климатика - съответно следва и този коефициент да намалее в последващите моменти.
Проблема МИ беше, че се получиха много сериозни топлозагуби и съотвено потърсих грешка. pimpirlit е прав, че това НЕ Е термус, но разликата ме впечатли...
Благодаря на всички за мненията!
Иначе и аз съм на мнението, че климатика си работи ОК!
@echo, май пропускаш да включиш в сметките и загубите в самата машина- не цялата вложена енергия в климатика отива за пренос на топлина. Или с други думи, няма машина с КПД=100%.
llll,
Да, пренебрегнал съм ги умишлено, но при 700Wh вложени, очакваш пренесени над 2kW (EER)...
Разликата е предимно от описаното от pimpirlit!
10x!
На моят климтик на изхода съм му сложил за постоянно термосондата за външна температура на цифров термометър, който е за измерване и на стайна и на външна температура едновремено.
Така във всеки момент от работата му знам температурата на изхода. Която не е константна, а се влияе от температурата в стаята. При охлаждане в началото на работата изкарваният въздух е с t около +9C, но с течение на времето максимално може да спадне до +6...+5 C.
Така че тези +11C на изхода не ми харесват много. Възможно е тръбният път да е дълъг, или изолацията на тръбите да не е добра.
Също така 4С сваляне за цял час работа на пълна мощност ми се виждат малко. Би трябвало да свали към 6-7С.
все пак трябва да се има предвид, че температурата на изходящия въздух зависи и от оборотите на турбината
Част от цитат на: roumen68 в Днес в 15:38
При охлаждане в началото на работата изкарваният въздух е с t около +9C, но с течение на времето максимално може да спадне до +6...+5 C.
Така че тези +11C на изхода не ми харесват много. Възможно е тръбният път да е дълъг, или изолацията на тръбите да не е добра.
Също така 4С сваляне за цял час работа на пълна мощност ми се виждат малко. Би трябвало да свали към 6-7С.
Разбирам за температурата. Аз я мерих при вентилатор на максимални обороти на вътр. тяло. (от противоречивата информация в нета не ми стана ясно колко е...според Julian е 10 куб. м. за минута, т.е. 600 за час, на някои сайтове дават 480). Всъщност при по-ниски обороти на вентилатора май би трябвало да падне още градусите на температурата.
Ако не е тайна ти при каква степен на вентилатора получаваш тези 9 градуса в началото и след това 5-6?
Тръбният път не е по-дълъг от 2 метра (от кранчетата до вътр. тяло). Изолацията ми изглежда добре.
Аз друго се замислям...По каталожни данни максималният разход при охлаждане е 850 вата за час, при мен излезе 700. Не съм луд да искам да харчи повече (и да плащам повече), но дали това не е "симптом"?
А възможно ли е според вас тръбите (или една от тях) между вътрешното и външното тяло да не са „наред” (в смисъл с променено/намалено сечение). При излизането от стената и завиването надолу към крановете възможно ли в следствие на завоя да се е смачкала тръбата(и) и точно там сечението и да е намалено (сещате се – сечението от окръжност да е станало на елипса)?
И може ли това да се провери без да се изрязва изолацията? Например със замерване на налягането?
(хи хи – сетих се за безразрушителен контрол – манияшко!!!)
Оборотите на компресора при инверторите зависят от оборотите на вътрешния вентилатор.
Така че няма как да накараш климата да работи на пълна мощност,а вентилатора да е на минимум.
Всъщност ето до каква температура стигна днес изходната струя, закова се там и не слезе надолу. Режим на скоростта на вентилатора - автоматичен, само този режим използвам.
Навън беше над 31С.
http://images18.snimka.bg/003559798-big.jpg
Цитат:
Първоначално публикувано от roumen68
Всъщност ето до каква температура стигна днес изходната струя, закова се там и не слезе надолу. Режим на скоростта на вентилатора - автоматичен, само този режим използвам.
http://images18.snimka.bg/003559798-big.jpg
Не каза каквъв ти е климатика-инвертор или не? А капитан Кук са го изяли :)
Идеално е, но те съветвам да не позлваш само автомаичен режим на вентилатора, за да се охлаждаш и отопляваш по-ефективно.