Резултати от 1 до 8 от общо 8

Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #1

    Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Ще започна с малко предистория за ситуацията.
    Това лято инсталирахме една машина сплит система по инженерен проект. Машината е 80 000 BTU, кондензатора е на покрива с полухерметичен компресор с една глава, на R407C. Вътрешното тяло е един обикновен изпарител, имплантиран във въздуховодите на една друга машина за вентилация (тази втората взима въздух отвън, затопля го на газ и го подава в помещението, а лятото не затопля, като се включва климатичната машина). Когато климатичната е оразмерявана по мощност, е изчислена при външна температура, т.е. температура на входа на изпарителя от 30°С. Външното тяло има байпас с горещи пари които се подават на входа на изпарителя след ТРВ-то, и по каталог може да редуцира мощността си с 24000 BTU. Но когато навън е хладно, и сондата в помещението пусне климатика, изходящия въздух излиза с много ниска температура (помещението е столова с кухня в която се готви) тъй като намалянето на мощността не е достатъчна и се получава конденз по изходите за въздуха, и почва да капе на бабките и дядовците на главите Дължината на линиите е не повече от 4 метра.
    Имаше инспекция на високо ниво по проблема, дойдоха инженери които са правили топлинните разчети. Гледаха, мериха, чесаха се по главите и търсиха за нещо да се хванат което не е наред по хладилната част. Уви не успяха. Машината на ниво хладилна техника работи идеално. Явно са разбрали, че проблема идва от прекалено студения захранващ въздух през хладните дни и неспособността на машината да редуцира повече от 24 kBTU. Две седмици по-късно излизат с официално решение:
    1. Да се настрои байпаса с горещи пари да поддържа налягане на изпарение 70 psi (4.8 бар) което ще ни даде температура на изпарение около 6.5°С. Това може да се направи, машината ще прави по-голям байпас и компресора ще върти напразно.
    2. Прегрева на парите на изхода на изпарителя спрямо входа му да е 10° (не са писали какви градуси го искат). Ако е целзий е разбираемо, искат да притворя ТРВ-то, и прегрева ще се вдигне, а байпаса за да поддържа ниското налягане ще байпасира още повече.
    3. Прегрева на входа на компресора, спрямо входа на изпарителя да е 20° (не се знае какви). Е те това не ми е ясно как ще го постигнем? Загуба на 10° по изолирана смукателна тръба с дължина 4 метра. Плюс това няма начин това да се регулира, осен да му сложим друг байпас, който ще праща нагнетени горещи пари на изхода на изпарителя, като мери температурата на входа на компресора. Нещо като ТРВ примерно. Това е просто идея която ми се върти в главата
    Как ви се вижда задачата която имат инжовете пред себе си? Дали ще стане с техните препоръки? Има и друг начин, да се сложат 2 компресора скрол работещи в тандем, на мястото на тоя полухерметик. 2 х 40000 BTU примерно. Ние всъщност ги пробвахме, отговора им беше бърз - нямаме бюджет за това!

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #2

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Има пасивни влагоуловители,нещо като филтри за влагата.Постави от тях и си готов. Въздуховодите изолирани ли са?Откъде според теб се образуват капките вътре във въздуховодите? Защо не остават по изпарителя? Да не би вентилационния бокс да е с по-голям дебит от нормалното за изпарителя? Тогава капките по него просто ще се издухват във въздуховода...Може би и с намаляване на дебита( оборотите на вентилатора) да успееш...

  4. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #3

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Изолирани са. Това ще стурва скъпо, къде ще отива тая вода, трябва нов проект, ще има и работа за водопроводчици сигурно. И плюс това студения въздух който излиза на изходите е също неприятен за старчетата които се хранят там. Капките се образуват от студените изходи и влагата в самото помещение. Имаха и проблем с конденз по изпарителя който се отнася от въздушния поток, как са си го решили не ги знам. Външния въздух е много влажен и влагоотделянето е обилно.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #4

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    План В - честотен регулатор на оборотите на компресора и се получава инверторен компресор
    План С - направете байпас на вентилацията да работи с вътр.въздух,щом външния е много влажен

  6. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #5

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Това е най-хубавата идея, но колко ли струва? Трифазен асинхронен двигател на 600в, на знам дали тука съществува нещо подходящо. Ония се мъчат да нагодят нещата така, че да мине номера Щото иначе няма плащане.

  7. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #6

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    План С, на пръв поглед изглежда разумен. Пак ще струва скъпо сигурно, но не знам до колко е приложим. Напорната машина е на покрива, и на един от двата и клона е климатика. Това уж с един куршум 2 заека, ама не стана В тоя случай трябва друг вентилатор само за вътрешна рециркулация. И ще има модификации по управлението. А да отвориш отдолу всичко наново, да отцепиш столовата и пак да стане като на строителен обект ще струва също доста скъпо

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #7

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Щом тук в БГ има всякакви промишлени регулатори за мощности от порядъка на 100 Квт консумирана мощност. Имам доцент в Габровския институт,който се занимава с подобни неща от 20 г.Имат и фирма за производство,ще питам ,но утре.
    http://www.electroinvent.com/index.php?m=750&lang=1

  10. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #8

    Re:Въпрос с повишена трудност за експертите в бранша !

    Това е интересно Мерси! Ще подхвърля на моя шеф.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 11
    Последно: 17-03-13, 12:35
  2. Отговори: 5
    Последно: 23-02-06, 13:33
  3. Въпрос с понижена трудност
    От Araiz във форум Linux
    Отговори: 8
    Последно: 29-06-05, 00:34
  4. MS пуска интернет браузър с повишена защита
    От BerkStock във форум Коментирай новина
    Отговори: 1
    Последно: 17-02-05, 14:45
  5. Моля експертите за помощ
    От Rossi във форум Общ - софтуер
    Отговори: 6
    Последно: 20-01-05, 04:29

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе