Такаа, макар че съм писал за казуса пак ще пиша защото опоределено имам нужда от спецовете тук, вече за конкретен съвет.
Така, става въпрос за Мидея 12HRI , 2,90м тръбен път, работеща и купена основно за отопление. При монтажа двете момчета - майсторета не го обезвъздушиха. На всичкото отгоре тази работа става февруари месец при тем 2-3 градуса, т.е. навън е влага та влага, беше и валяло същият ден!!! За съжаление ги хванах в последния момент че не са вакуумирали, какво да се прави - последваха едни оправдания и обяснения че само лятото било задължително и т.н. чували сме ги всички.
Сега конкретния проблем, климатика работи на предела си зимата, кооперация в центъра на Сф без парно, съседи и отгоре и отдолу няма, в тази стая дограмата все още си е дървената, тавани по 3м, площ 17кв/м.
С две думи загубите са големи. Климатика при температури под 0 градуса не може да достигне реални 23 в стаята, а при темп от порядъка на -10, може да поддържа реални 20 градуса!!!
Имам и друг климатик мидея 9ка инвертор в друга стя с по-добри условия,монтиран както си му е редът,вакуумираха го 15мин, и ми прави впечатление че винаги работи по-добре от големия, но при най-големите студове разликата е най-осезаема!!!
Точно поради сравнението между двата климатика при тежки условия вече сериозно се замислих за мисълта за смяна на фреона.
Та конкретно на въпроса, климатика е с фреон R22, 1200 грама.
Според вас има ли в София фирма която ще го смени коректно както трябва, колко ще струва и т.н.
Аз лично съм абсолютно сигурен че съм жертва на голяма простотия най вече заради супер влажния ден в който го сложиха, а климата и без това работи на предела си, найстина ми е жизнено важен за отоплението.
Иначе няма проблеми с дефрост и заскрежаване.
Още нещо - че сега се сетих , има определено разлика във звука на двата климатика 12ската на макс обороти определено вибрира, а 9ката така мърка че може да се конкурира с някоя тошиба ..