Заскрежаване (обледяване) на климатик
В петък ми направиха впечатление обледените тела на климатиците на снимката. Днес, сряда, бяха в същото състояние и ги снимах. Въпроса ми , от чисто любопитство, е на какво се дължи това?
Климатиците са от марката Daikin и са на покрива на един банков клон. Не целя "оплюване" на марката, виждал съм и други марки в това състояние, просто сега имах фотоапарат под ръка.
[img width=800 height=326]http://foruma414.hit.bg/ice_air.jpg[/img]
Благодаря.
Re:Заскрежаване (обледяване) на климатик
Не разбирам много , ама ако повали още малко и климатиците няма да се виждат.
Сякаш проблема е в неправилен монтаж.
Цитат:
Първоначално публикувано от mitko414
В петък ми направиха впечатление обледените тела на климатиците на снимката. Днес, сряда, бяха в същото състояние и ги снимах. Въпроса ми , от чисто любопитство, е на какво се дължи това?
Климатиците са от марката Daikin и са на покрива на един банков клон. Не целя "оплюване" на марката, виждал съм и други марки в това състояние, просто сега имах фотоапарат под ръка.
[img width=800 height=326]http://foruma414.hit.bg/ice_air.jpg[/img]
Благодаря.
Не са спазили изискванията за монтаж:
1.да имат заслон отгоре климатиците когато над тях няма покрив/козирка;
2. да имат заслон от страната от която се вижда топлообменника н авъншното тяло.
3.Има изисквания за отстояние от базата/пода/покрива на долната част на външното тяло(когато се монтира не на стена а на покрив точно поради натрупването на лед /сняг.Предвидили са го инженерите от дайкин, ама някой си е карал при монтажа както си знае.Можели са ди вдигнат на 50-60см. от основата н апорива, ако са били по предвидливи/загрижени за работата им и така да се "преосигурят" от такива случай на натрупване на сняг.
При тези снежни виелици и липсата на заслони е нормално снега да полепне по външния топлообменник.
Това е на пръв поглед- вчера и днеска си прочетох упътването на подовия дайкин включитело за монтажа на външното тяло.
Не можете да си представите колко изисквания има и съм сигурен, че 95% от фирмите за климатици и монтажниците не спазват тези изисквания.
1.Много ниска температура на фреона във външното тяло поради недостиг на топлинна мощност на системата.
2.Не достатъчно количество хладилен агент.
3.Проблем в електрониката която се грижи за размразяването.
То си личи средния как има само леки ивици скреж което показва че не е до навяването.
Това според мен не е генерирано от климатиците. Това е навято жестоко. Мога да си го представя, защото при мен също валеше такъв сняг заедно със силен вятър и всичко се лепеше по топлообменниците, а те не са изложени така насред нищото като при тези.
Точно така,Дидо.Тези със снега просто не са работили,затова и са така. А тези,които са работили,са си добре.
и аз мисля че не са работили когато е валяло сняг , сега трябва да им се "помогне" на машините да се размразят
Цитат:
1.да имат заслон отгоре климатиците когато над тях няма покрив/козирка;
2. да имат заслон от страната от която се вижда топлообменника н авъншното тяло.
Това струва пари и си го покрива инвеститора. И аз имам едни мултита на един покрив, при всеки сняг ги затрупва снега и северния вятър ги навява, буквално не се виждат от сняг. Казали сме им още при монтажа, че е задължителен заслон, но не си го правят, по евтино им излиза бригадата за поддръжка да чисти снега на покрива всеки път, и без това имат много поддържащ персонал. А мястото е където се е*т ветровете.
Един от моите юнаци е на покрива - от северната страна. Вее го вятър, затрупва го снега... но не е гъкнал, хайванина.
Това със заслоните и козирките, нещо не го вярвам. Ма може да е валидно за по-нежни изделия. Като Мидея, Самсунг и Дайкин. :016:
Благодаря Ви за отговорите.
Нямаше да ми хрумне, че климатиците просто не са работили и "обледяването" всъщност е навяване.
Аз съм сигурен че са работили и затова са така 100% съм за това. А това че Даикин и Мидея са нежни едва ли трябва да снимам подобни монтажи който съм правил и ги наблюдавам тази зима когато минавам и нямат никъв проблем.Не е важна толкова марката колкото изправноста на климатика за да се размразява.
Цитат:
Първоначално публикувано от VeleV.Klima
Аз съм сигурен че са работили...
Явно си клечал цяла зима до тях,за да ръснеш подобно нещо...
Да бе клечал съм, като минавам по горната улица се виждат на покрива.
И според мен е навят сняг по еднакво спрени машини,които вече се топи,а средната отскоро е пусната и ми се струва ,че в момента е в първият си дефрост.
Аз,също мисля ,че двете машини не са работили.