Въпрос за изолиране на тръби
Здравейте,
отворих си външното тяло на Мидеата и установих, че нито компресора, нито тръбите в отсека са изолирани, Само двете капилярки и клапана между тях бяха увити с мастика. Купих тръбна изолация 6 и 9мм и изолирах където може. Отиде по 80см и от двете дебелини.
Правилно ли съм постъпил? И трябва ли да изолирам и компресора или цялото отделение? Как е при марковите климатици? Между другото, компресора е Тошиба.
Отговор: Въпрос за изолиране на тръби
Интересна дилема. Единственото което аз съм виждал на един от моите климатици е увит с вата компресор но мисля че предимно за ограничаване на шума. Един казва че ватата улеснява загряване на компресора в летните жеги което не е добре, а друг че е добре за зимата защото поддържа по добра работна температура. Не знам всъщност кое е по правилното. Според мен компресора не трябва да се увива за да се охлажда по добре. Климатика ми се води марков. Тръбите около компресора не съм ги виждал увити. Нека видим какво е наблюдението на другите колеги.
Забравих да кажа, че мидеата е конвенционална.
Аз съм виждал на 20 годишен климатик изолиран с вата целия отсек на компресора, може би наистина е за по-малко шум. Но все пак там има 2м тръби, половината са студени, другите топли, не може да няма загуби и влошаване на параметрите. Нека все пак разбирачите да кажат.
Аз никъде не съм видял изолирани тръби в външното тяло а съм отварял много марки и 100 и 220волтови само дето е изолиран компресора в някои машини дори в два ката. А тази мидея не е за отопление така са сметнали от завода.