Знам че се надува с азот ама аз си имам цо2 бутилка и си надувам с нея... :rolleyes:
Аз си имам мнение но искам да чуя повече мнения защо се използва азот а не друг газ...
Преглед за печат
Знам че се надува с азот ама аз си имам цо2 бутилка и си надувам с нея... :rolleyes:
Аз си имам мнение но искам да чуя повече мнения защо се използва азот а не друг газ...
ЦО2 променя обема си при различна околна температура.При азота е минимално,за това.
CO2 е доста неподходящ според мен, поради няколко причини, ето някои от тях
1) поради структурата му не могат да се намерят миниатюрни пропуски
2) трудно е да се вакуумира с него
3) бутилка с CO2 на покрива тежи доста повече от бутилка с N2, което е минус за твоя гръб
4) реагира с H2O, което не е толкова хубаво, колкото изглежда на пръв поглед
5) трябва да се ползва доста чист газ за такива мероприятия
Има влага в тръбите, при пускането им, но това не е големия проблем.
Големият проблем е, че поради ниския контрол в България можеш да получиш CO2, което е наблъскано с вода и да го вкараш в системата. В един студен ден например е възможно водата да кондензира в компресора при опит за вакуумиране, ако не си го загрял. Има и други особености.
Един беше пробвал с кислород, че това имал. Още му се носи славата, след като надул работила система с остатъци от масло.
нали правите разлика между кислород и въглероден двуокис R744 просто питам....
R744 апропо не е просто CO2, а изключително добре пречитено CO2, с много ниски толеранси за влага, масла и други замърсители, които му позволяват да бъде толкова ефективен като фреон.
Действително бъдещето е в R744, но все още е прекалено скъпо за крайния потребител.
До тук нито един сериозен аргумент подплатен със смислени факти за или против....
А за честотата на газовете, моля ви се, не знаете колко чист е азота който се прави в промишлени количества, нито другите газови които ги продават..
CO2 е естествен хладилен агент, което обезмисля тестовете за плътност с него. Все едно да тестваш с фреон?
Имаш предвид че налягането му много варира според температурата...
Този който пълни бутилките каза че се разширява три пъти на всеки 10 градуса... някой термочуствителни капсулки на термостатите са точно с ЦО2 пълни, заради линейната си характеристика се използва и при много точните технически термометри...
Това ми е ясно, за това като надуя минавам всички снадки да ги проверя, на манометри въобще не разчитам..
Просто го ползвам за налягане, и за засичане на големи течове..