Re: Камина с водна риэа или климатик инвенторен
На вилата съм с камина. В София с 2 климатика. Имаме бебе. На вилата 1 кубик (а не 0.7 като в София) дърва, нарязани на по 20 см., НАЦЕПЕНИ и с транспорта до вратата е 35лв./кубик. Камината създава атмосфера особенно за маса, но по отношение на комфорта от отоплението, и на мърсотията, и на обслужването и на цената предпочитам климатиците.
какви камини колеги ,дървата свършиха ,пустиня стана родината ни .. кубика трябва 150 лв да стане .. първобитна работа ей ... българска ...
Цитат:
Първоначално публикувано от Mmitaka
2- камината отнема кислородът в помещението
Камината не отнема кислорода , тя дърпа кислород за да гори камината но отвсякъде в стаята постъпва пресен въздух от създаденото ниско налягане в стаята с камината , в този случай не се налага да се проветрява стаята , въздуха се опреснява постоянно от навлезлия нов от неуплътнените места.
Нещо което го няма при климатика , и се налага да проветрявате редовно особено когато дишат повече хора в помещението и всеки умирисва въздуха с дъха си.
А и за какво отопление може да се говори с климатик ако навънка е -10 -15 градуса , ако 18-19 градуса е добрас температура за мен не е.
По добрия вариант за мен човек да има и камина и инсталирани климатици които се ползват при преходните сезони за отопление и охлаждане а за истинско отопление препоръчвам камината , у нас като запаля камината се разхождам по гащи , в помещение 35 м2 независимо дали навън е -20 дори и -30 температурата в помещението което е 35 м2 е около 30 градуса , за да я постигне климатик тая температура при минусови температури трябва да е 30-ка.
а какъв е смисъла да е 30 градуса в стаята ? аз лятото при 30 градуса си пускам климатиците на охлаждане ...
Според мен комбинацията от камина/за големите студове/и климатици/за останалата част от годината/е най-доброто
Каква камина да вэема да отопля 86кв апартамент.С каква максимална мощност да е,мощност огнище. Каэаха ми ,че Diplomat били добри и Френските и какви радиатори да вэема
Каква камина да вэема да отопля 86кв апартамент.С каква максимална мощност да е,мощност огнище. Каэаха ми ,че Diplomat били добри и Френските и какви радиатори да вэема
Дай малко повече подробности-брой и квадратура на помещенията, коридор, ако слагаш и там радиатори, помещението в което ще е камината с каква кубатура е, в банята ще има ли лира, бойлерът ще бъде ли подвързан към камината, топлозагубите нормални ли са...
Цитат:
Първоначално публикувано от SSSSS
Аз се отоплявах на камина с водна риза в панелка.Но.Цената на дървата постоянно се покачва и на всеки две години трябва да се прави ремонт на стаята поради опушване.Иначе е доста топло.Камината е на http://www.prity-bg.com/produkti/kamini/klimat/2-k.htm -по-са добри от тези на Дипломат . Отоплявам с нея три стайна панелкаА климатика, който закупих е http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09033946 , като идеята е камината да я ползвам само в най-големите студове, а климата през останалото време.
kantonaa иэпрати ми skype то ти на пощата ми
Камината ще я слагам в хола той е с дължина 6м,ширина 4 м и таван 2,50,кухня:4,50 на 4,50 и таван 2,50 ,детска:3,50 на 3,50 и таван 2,50,спалня:3,50 на 3,50 и таван 2,50.по-късно ще свържа камината с бойлер и лира.Сега съм с дъвени проэорци,на мисла в някой стаи да сложа дуграма
Баща ми си сложи камина с водна риза и от нея да се отоплява цялата къща - резултатът : след първата зима, му се монтираха климатици. В големите студове се навличаха с пуловери с камината, следващата зима с климатиците бяха по тениски. Пък и в крайна сметка климатикът ти върши работа и през лятото, не се цапаш и сутрин затопля доста по-бързо, отколкото камината.
kantonaa иэпрати ми skype то ти на пощата ми
Камината ще я слагам в хола той е с дължина 6м,ширина 4 м и таван 2,50,кухня:4,50 на 4,50 и таван 2,50 ,детска:3,50 на 3,50 и таван 2,50,спалня:3,50 на 3,50 и таван 2,50.по-късно ще свържа камината с бойлер и лира.Сега съм с дъвени проэорци,на мисла в някой стаи да сложа дуграма
Значи общата ти кубатура е ок.180м3.За отопление на такава кубатура производителите на камини дават 10кВ. необходима мощност на водната риза, но ако приемем,че ще слагаш и серпентина на бойлера и лира, тогава ти трябва поне 14-16 кВ.водна риза.Трябва да знаеш, че камина с такава мощност е доста голяма и ще ти "изяде" пространство в хола.Ще са ти необходими и над 20 кубика дърва ако си любител на температури над 22-23 гр. или ако камината се ползва почти целодневно.Лошото е, че ще ти е в хола и ако ползваш въглища, които топлят много повече от дървата ще мирише лошо.Наистина камините на Прити Лясковец са по-добри от Дипломат на които водната риза на някои модели е от доста тънка ламарина и често се случва на втората зима да се пробие.От друга страна ако си сложиш 4 климатика от среден клас съобразени с помещенията цената на отоплението ще е една и съща, както на дърва ако приемем, че при вас кубик дърва с превоза, рязането и прибирането е 50 лв., а ако зимата се случи по-топла от тази ще ти е по-евтино с климатиците.Този съвет го давам ако си предпочел камината заради това, че си мислиш, че на дърва ще е по-евтино, но ако си свикнал на температури над24-25 гр. тогава климатиците не са за теб и този съвет все едно не съм ти го давал.
За малките стаи ти трябват радиатори ок.3-3.5кВ, за кухнята-4-5кВ, а в хола, където е печката е хубаво под прозореца да сложиш един 2.5-3кВ.радиатор, защото има някои камини с така конструирана водна риза, че почти не излъчват топлина в помещението, освен през стъклото отпред и кюнеца, но това зависи от камината.Задължително на два кръга трябва да вържеш радиаторите.Това е засега.
Скайпа ще ти го пратя утре, всъщност по-късно днес.
Здравейте и от мен,значи отоплявах се с камина на водна риза 2 години-опуших си хола ,ставах през 2-3 часа да слагам дърва/на 3-тия етаж съм -тичане по стълбите/...От температурните разлики и от ПВЦ дограмата ми се пръкна мухъл по горните ъгли на стаите...и кондензни капки по тавана...От 2 години сме с котел и разликата е огромна-температурата е по равномерна,тичането до котела е по-рядко...прахоляка си е само при котела ..тоест извън стаите.Сега температурите са такива че не е необходимо да се пали котела,но е доста хладно в стаите-16-17 градуса...цената на дървата и въглищата никак не е малка...Да обобщя според мен е най добре комбинацията на котел -при температури под о градуса ..и климатици за плюсовите температири...
Цитат:
Първоначално публикувано от rkk
...Да обобщя според мен е най добре комбинацията на котел -при температури под о градуса ..и климатици за плюсовите температири...
Напълно съм съгласен с твоето мнение.Това е вариантът, на който и аз съм се спрял, само ,че не с котел, а с камина с водна риза.Вариантът камина с водна риза има следните предимства: 1. Пали се само в една стая,а е равномерно топло във всичките помещения, което не е никак лошо.2.Разходите за отопление за месец /в моя случай 3 стаен юг-север панел/ са около 1 м3 дърва при цена 50 лв за м3.Минуси: 1. Хамалогия-мъкнене на дърва до 6 етаж/не ми се мисли ако се повреди асансьора/.2. Изриване на пепелта ,зхвърляне и съответно опушване на стаята. 3. Боядисване на таван и стени приблизително на всеки 2 години.
Вариант климатици: Предимства: 1.Вкючваш климатика и това е. 2. Няма хамалогия,мъкнене на дърва ,изхвърляне на пепел и други дивотии.3.Климатика се използва и лятото.Недостатъци: 1.Една машина отоплява само едно помещение./ 1 машина да отоплява няколко помещения си е просто нерантабилно/.2.Сметките за ток са няколко пъти по високи от тези при вариант с камина-Моята сметка за февруари е 75 лв + 50 лв за дърва ,а на колегата с два климатика -250- над 2 пъти.Това е от мен-всеки си прави сам сметката как да се отоплява.
Цитат:
Първоначално публикувано от Stra4iatela
Баща ми си сложи камина с водна риза и от нея да се отоплява цялата къща - резултатът : след първата зима, му се монтираха климатици. В големите студове се навличаха с пуловери с камината, следващата зима с климатиците бяха по тениски. Пък и в крайна сметка климатикът ти върши работа и през лятото, не се цапаш и сутрин затопля доста по-бързо, отколкото камината.
Позволявам си абсолютно да не се съглася с подобно твърдение. И аз живея в еднофамилна къща. Имам 2 климатика и чешко котле Дакон на донбаски въглища в мазето. Топля цялата къща - 4 стаи + баня + входно изцяло остъклено с алуминиева дограма помещение за антре + пристройката на баща ми + 1 стая от мазата, която е с теракот и дървена ламперия и се използва от баща ми за кухня и столова. Имам огромно количество външни стени. Всичко е изолирано с 5см стиропор. На 90% от прозорците имам външни щори. В сериозната зима нищо не може да се справи освен парното. И на парното ходим в цялата къща по тениски и къси гащи, а с климатиците седим заврени в 2 стаички и няма нищо общо с истината като комфорт. В останалите помещения няма да казвам каква е температурата. Климатици за малки и топли апартаменти с малко външни стени. Вярно, че за тях пък никога няма да мина на хамалогия и мизерия вътре където живея. В мазето може, но не и където са хората.
Лично за мен най-доброто съчетание на топлина и уют е локално парно на природна газ.
Цитат:
Първоначално публикувано от lavsho
Според мен комбинацията от камина/за големите студове/и климатици/за останалата част от годината/е най-доброто
Абсолютно съгласен, обаче друг е проблема дали има условия за нея. Никога един климатик не може да стопли както една камина.
А тука някой пише за пулсации на топлина - такова животно нема бе. Отвори малко учебници, приятелю и тогава говори. С най-добри пожелания