Здравейте на всички във форума,интересува ме мога ли да комбинирам термо помпа,с вече направено парно на водна риза и вързан към него бойлер.Дали ще се получи?Даите някакви съвети.Благодаря предварително!
Преглед за печат
Здравейте на всички във форума,интересува ме мога ли да комбинирам термо помпа,с вече направено парно на водна риза и вързан към него бойлер.Дали ще се получи?Даите някакви съвети.Благодаря предварително!
Да, може. Обаче го сметнете и премислете добре. Такива идиотии съм виждал на тази тема...чак не е за разправяне.
Да става.
Уточни какво имаш в предид под термо-помпа, за да ти кажа на какво да обърнеш внимание:
Термо-помпите биват:
1. въздух/вода - чилъри
2. вода/вода - работещи с топлоносител ползващ енергията на подпочвените води. Те също са 2 вида - от кладенец и със серпентина.
3. стандартни на директно изпарение - климатиците също са си термопомпи, но те не се комбинират с водна отоплителна инсталация.
По-принцип основното на което трябва да обърнеш внимание е температурата на топлоносителя. Стандартното отопление с водна риза може да работи с топлоносител с висока температура, но термопомпите рядко вдигат Т над 45°.
Както е писал колегата по-горе, възможно е да се направят големи глупости ако тръгнеш да възраш термопомпата без да си наясно с доста неща.
По принцип си мислех за въздух/вода ,всъщност идеята ми е когато е по топло през зимата да не паля парното а да ползвам термопомпата.Парното ми е с камина с водна риза,и иманно това не ми е ясно дали ще мога да ги комбинирам а за топлообменник ще ползвам бойлер със серпентина,ако изобщо става иначе няма смисъл.
Както казах, по горе СТАВА.
Този тип термо-помпи (чилъри) работят добре на температури до 0°. После рязко им пада топлинната мощност и при -8 повечето спират.
Примерно чилър с мощност 10 kW при външна +7 може да загрее водата до 45-50°. При 0° мощноста му спада на 8kW, а топлоносителя е към 40°. При -7 мощността му е под 6 kW, а топлоносителя спада на +35°. Разхода на ел.енергия с падане на температурата намалява, но е в рамките на 3-4 kW.
Това е примерно... Чилърите имат каталози в които се отчитат мощностите за различни външни условия - тук съм синтезирал нещо средно.
Нормално този вид термо-помпи работят с температурна разлика в режим отопление 7-10°. Стандартните отоплителни инсталации работят с 20°. Т.е. помпата на инсталацията с водна риза ще е малка за чилъра.
Много чилъри се продават с хидравличен модул. Това включва: помпа, разширителен съд, предпазна арматура, а понякога и система за автоматично пълнене. Моето лично мнение е че скъпо излиза този модул. Ако си ги купиш същите неща по отделно може да ти излезе и по-евтино.
Задължително трябва да напълниш инсталацията с антифриз.
На помпата на чилъра и на инсталацията трябва да сложиш възвратни клапи, за да не се превърта водата от чилъра през ризата и обтатно.
Следва най-важното - Отоплителните тела. Ако имаш изградена инсталация с радиатори пак, ще стане, но трябва знаеш че те най-вероятно са оразмерени за по-висока температура. Това не е проблем, защото на чилъра се разчита при по-високи външни температури. Проблем е обаче, че с радиатори не се охлаждат помещенията, а чилъра може да работи и на охлаждане. Т.е. най-добре е да замениш радиаторите с вентилаторни конвектори.
Има още много за казване, но в най-общи линии без помощ от проектант няма да минеш. Потърси си някой, аз съм от Бургас ако си от района - за съвети пари не вземам.
Сърдечно ти благодаря за инфото,сега ми се изясниха доста неща,аз съм варналия ако реша нещо ти си човека.