Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
ами то зимата като е южен и слънцето го огрява ,лятото нещата са по същия начин .. в северните апартаменти трудно става над 25° и нямат нужда от охлаждане ,докато в южните подминава и 35 ,и климатик се налага да работи месец ,че и два нон стоп .. което пак са разходи
Цитат:
Първоначално публикувано от
Alexi
ами то зимата като е южен и слънцето го огрява ,лятото нещата са по същия начин .. в северните апартаменти трудно става над 25° и нямат нужда от охлаждане ,докато в южните подминава и 35 ,и климатик се налага да работи месец ,че и два нон стоп .. което пак са разходи
Принципно, да, но пък има и други решения.
Аз например съм сложил външни щори и пускам климатик сумарно 1-2 седмици в годината и то само в дневната, а в спалните не се и налага.
Не са същите нещата лятото. Тогава слънцето е високо и грее косо прозорците, ако няма тераса отгоре. А и с 4 сезона и подобни се решава такъв проблем
Това,че лятото грее директно южните апартаменти, е невярно. През лятото слънцето е високо и точно в южните апартаменти слънце почти не грее директно, ако не си на последен етаж.
Тези, които стават 35 градуса са западните, живял съм дълги години в такъв и е мор лятото.
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
loshiat
Не мога да разбера,защо пишеш в тази тема с тези твои климатици.Изпразваш се от кеф ли не знам.То голяма работа ,че си дал 100лв вече.Я кажи ,колко пари си дал за климатиците и кога ще ги избиеш ,че да знаем и ние да купуваме и да се хвалим тука с тебе.
[/QUOTE]
Платено точно за 1м3.
- - - - - - - - - -
Не мога да редактирам предното.
Обобщение на сезона:
Около 110м2 отопляема площ, апартамент, София, подово, едноконтурен с бойлер, Между 23.5 и 25 градуса се поддържат в зависимост от стаята. Нощем не работи отопление (22 градуса, до които не пада). Октомври са ползвани и климатици за няколко дена, ноември не. Топлата вода варира между 20 и 25м3.
Месец | Обем | Платени | Отопление | Комп. | лв/м3 комп. |
Октомври | 36 m3 | 60 лв | 22 лв | 0 лв | 1.67 лв/м3 |
Нември | 38 m3 | 63 лв | 25 лв | 0 лв | 1.66 лв/м3 |
Декември | 111 m3 | 159 лв | 126 лв | 31 лв | 1.43 лв/м3 |
Януари | 97 m3 | 163 лв | 124 лв | 43 лв | 1.68 лв/м3 |
Февруари | 86 m3 | 131 лв | 96 лв | 26 лв | 1.52 лв/м3 |
Март | 103 m3 | 158 лв | 123 лв | 35 лв | 1.53 лв/м3 |
Общо | 471 m3 | 734 лв | 516 лв | 135 лв | 1.56 лв/м3 |
1 Прикачен файл(ове)
газ ще има, просто ще се вдигне още между 40 и 60% по прогнози ..
Ако не си забелязал, война е. Дано нейния отпечатък у нас да са само повишените цени. Тази цена бях я платил /образно казано/.
Не можем да избягаме от този процес.
Примерно в момента купуваме петрол на половин цена, но горивото за крайни потребители скача постоянно.
Цитат:
gurcayy
Не знам кой е виновен, но днес видях ,че един хляб е станал 2.50 лв - пряк ефект от спирането на газта.
Къф ефект, кво спиране? Газът нито е спрян, нито е станал по-скъп! Бой по канчето на спекуланта!
При мен за Април е 71 лева сметката /след приспадане на компенсацията/ като отоплението стоеше включено до Великден. Нощите в София си бяха студени.
Аз лично, дори и при тези цени на газта, смятам в новото жилище пак да заложа на газ. Разликата с термопомпа е грубо 8-10 хиляди лева. Това няма избиване.Дори без да отчитаме факта, че в някакъв момент и битовия ток ще скочи 2-3 пъти.
Аз в двустаен, изцяло южен, с един климатик имам сметка за ток 67 лв за периода 15 март-15 април, ти имаш за газ колкото мен. И аз да съм и аз ще си стоя на газ. Явно преди увеличенията си плащал 20 лв :D
Теца ще поскъпне скоро с минимум 30-40% , тока и аз очаквам да стане поне х2.
Цитат:
gurcayy
Аз в двустаен, изцяло южен, с един климатик имам сметка за ток 67 лв за периода 15 март-15 април, ти имаш за газ колкото мен. И аз да съм и аз ще си стоя на газ. Явно преди увеличенията си плащал 20 лв :D
Но той има и ток!!!
Цитат:
gurcayy
Аз за ток, без отопление плащам 50-55 лева на месец. Газта е само за отопление, топла вода и готвене.
Пак е доста добре с оглед на космическите цени в момента. Бих казал даже, че на твое място не бих си и помислял за смяна на този етап. Комфортът на газ,тец, е съвсем различен.
Ще трябва да се примиряваме с новото. Днес плащах данък апартамент - миналата година 170, тази 250 лв. Крошета отвсякъде