Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?
Лятото за бойлерът, готвене и лютеници около 20м3 на месец ~30 лв
И това, че цената на природния газ зимата се вдига, я лятото пада, много добре си го знаем всички ползващи този вид гориво.
Какви са тези сметки от 4лв. в летните месеци? Всеки месец плащам на "Ситигаз" по 3,02лв. без ДДС затова че са ми монтирали газомер, иначе готвене и БГВ за двама са около 23лв. на месец.
Сега проверих точно по ел.фактурите - от юни до сега са около 5.50лв. на месец. Само за подгрев на топла вода за сам мъж. Няма такива такси май на Аресгаз при нас. Преди да се разведем с жената и заедно с дъщерята и ние бяхме с летни сметки 25-30лв. То и на водата разходът ми падна от 18-20м3 на 3-4м3. Иначе зимата си топля цялата къща, независимо че съм сам. Писал съм преди, че не мога да се завра само в една стая. Стигали сме и 400лв. "зимна" сметка при студени месеци, желание от жените за 24гр. в къщи и високи цени.
Айде честито 36% нагоре.Пак ще използвам гаранцията на климатиците.
82,12 e между
01 септември - 30 септември 2021 г. | 69.40 |
01 октомври - 31 октомври 2021 г. | 94.54 |
1 Прикачен файл(ове)
Е, и по-зле може https://business.dir.bg/pazari/konfl...-gaz-za-evropa
Иначе да се радваме на топлото време, вчера и днес трупам витамин D :BigGrin… ( 28-29С )
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=41049&stc=1
Това е средногодишната ми статистика - с цена, такси и ДДС, целите фактури. При други може би има разлика в първите години, напоследък май всички доставчици са еднакви. Мегаватите съм ги сметнал като кубиците(в това ми е статистиката, че навремето нямаше мегавати) ги умножих по 0,0108. Навремето е било под 0,0105, а сега се приближава до 0,0109 за м3 | Година | Mwh | 0.70 | 2017 | 65.05 | 0.76 | 2018 | 70.38 | 0.86 | 2019 | 80.00 | 0.74 | 2020 | 68.87 | 0.99 | 2021 | 91.96 | 1.67 | 2022 | 154.22 | 1.78 | 2023 | 164.98 |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
Здравейте,
разполагам с едноконтурен Висман 100, B1KC/HC, с който отоплявам 2 етажна къща 170 м2, с радиатори и БГВ към него.
Разходът в момента е 10 м3 на ден, като управлението е поето от СТ-200 на Бош, с което модулира мощността и температурата.
Това , което разсъждавам, може и да не съм прав, е следното:
1м3 е 10,5 квт, този котел е с минимум 4,7 квт. Т.е. ако работи на минимум 24 часа, то разходът под 10м3 няма как да падне - прав ли съм ?
Поздрави!
Според мен - да. Мисля, че в някоя от книжките пишеше минимум малко над половин м3 на час
А защо трябва да работи постоянно? Не се ли изключва ако е топло в стаите?
А защо да не работи все пак един човек мисли с главата си. Ако имаш 5-6 стаи как смяташ да ги отоплиш с 4-5кв ще си работи та акъла ще му се вземе. От това по нормално няма аз го пиша от 1000 години. Човека е написал отоплява два етажа. Сега че вие си поизмисляте нещата не означава че ще победите термодинамиката. Това което описва се е случвало случва и ще се случва за в бъдеще а вие си фантазирайте разни други неща
Цитат:
Първоначално публикувано от
azahariev
Здравейте,
разполагам с едноконтурен Висман 100, B1KC/HC, с който отоплявам 2 етажна къща 170 м2, с радиатори и БГВ към него.
Разходът в момента е 10 м3 на ден, като управлението е поето от СТ-200 на Бош, с което модулира мощността и температурата.
Това , което разсъждавам, може и да не съм прав, е следното:
1м3 е 10,5 квт, този котел е с минимум 4,7 квт. Т.е. ако работи на минимум 24 часа, то разходът под 10м3 няма как да падне - прав ли съм ?
Поздрави!
Няма как да стоплиш 2 етажа с 5-6м3 газ.И на подово да си ,не знам как ще стане.На 0гр. външна и аз толкова горя 5-6м3,колкто пада температурата и се вдига потреблението.Сега карам на два климатика за целият етаж ,защото идва на половина спрямо газта.
Цитат:
Първоначално публикувано от
lazarus18
А защо трябва да работи постоянно? Не се ли изключва ако е топло в стаите?
Управлението на котела е поето от Бош СТ200 , с модулация по външна температура. Начинът, по който работи е, че намаля мощността и температурата на подаване, ако усети, че помещението се затопля, до момент, в който изключва. След това, когато започне да изстива, се включва отново на минимална мощност и температура, колкото да поддържа заданието си.
Разбира се, това означава, че котелът ще работи поне на минимум, т.е. тези 0.5 м3 в час, за които и по-горе някой спомена.
По проект къщата има топлозагуби от 7-8 киловата.
Работа с термостат от типа он-оф означава котелът да пали с висока мощност , за да достигне заданието, след което да изключи, и това води до по-голям разход на час, и непрекъснати цикли вкл - изкл.
Да, миналата зима пусках климатиците и сметките бяха определено по-ниски. Но тази за сега съм си на котела на газ. Да, намалил съм малко градусите на 21-22 (двата вида режим на стайния регулатор), но не ми се слуша пукане и веене.