189 лв за януари- топла вода и отопление.
София, 100м2, югозападен с големи прозорци.
Температура 22-23 градуса.
Преглед за печат
189 лв за януари- топла вода и отопление.
Здравейте, vans! С какъв котел сте?
Юг и големи прозорци е голям плюс зимата при косото слънце
Нищо не пишеш за ТП нито тук нито в другия форум :confused:
"Цензурирано" съм ги сметките. По-миналата зима с най-скъпия газ се мъчих с двете пукалки и веялки по стените, но тази цените не бяха толкова страшни и основно си пусках котела. Няма за кога да ги правя тези сметки.
Иначе благородно завиждам за ТП.
Не съм натрупал достатъчно впечатления. Не мога да задам ръчно Т на водата или поне не зная как.
Разход почти двоен, сравнено с климите.
От това се повиши комфортът- освен стаите топли са коридорите и банята, плюс БГВ, но работата на машината никак не е ефективна. Работи с радиатори, които не са достатъчни.
Ползвана е около седмица само. Следва оптимизиране.
Ползвол съм природен газ по кубик на месец за БГВ.
10.2023г. - 1.30лв.
11.2023г. - 3.17лв за 2м3.
12.2023г. - 1.66лв.
02.2024г. - 1.44лв.
03.2024г. - 1.26лв.
За БГВ кубик газ ми е за ден. И аз пробвах с климатици, ама на газ е много по комфортно, нищо че е по-скъпо.
:pДа се смее ли човек с теб или да плаче не знам.Как ги правиш тези сметки с избиването на климатик само от не ползване на газ не знам.Разликата е 100-150лв на месец за 100м2.И както си писал студено в коридора,банята и така нататък.А сега и термопомпа се набутал и тепърва ще трябва да се купуват други радиатори -конвертори.Ти за тези пари дето си дал досега 5 зими щеше да се топлиш на газ.Аз можеби ако сметна като тебе съм "избил" за 2г. единият климатик,ама другият кога ще го "избия":BigGrin:BigGrin си нямам на престава.И като вдигнат тока ще те видим тогава какво ще пишеш с тази термопомпа дето си се набутал.Просто трабва да си изолиран много добре отвсякъде и да си направил подово ,няма значение на какво ще е на газ или термопомпа.И тогава ще са ти малки сметките.И почват да се хвалят тогава колко малко плащали,ама хич не казват преди това колко са вложили за подово и скъпа термопомпа.Оставям те да си мислиш ,че ще избиеш и термопомпата заради скъпият;);) газ.
Отоплителният сезон започна, нека малко да разбудиме темата. Ноември - 52.68 лева - БГВ + Готварска печка(котлони + фурна)
Ноември - 91.30 лв за топла вода и отопление (отоплението е за три седмици).
Ноември 129лв - пълна програма
Вие сериозно ли сте с такива сметки? За ноември 2024г. платих 209лв. за отопление, БГВ и котлони. Габрово 80кв.м, тухлен строен 1980г. сменени дограми, 4ет. с вътрешна изолация на външни стени и таван, под мен никой не живее над мен тавански помещения, едноконтурен Бош конденз 2500, 105 алуминиеви глидера на 50см. 150л. бойлер, СТ-100. Поддържани температури: сутрин 5,30-7,00 - 20,5градуса, 7,00-16,30ч. - 19,5градуса, 16,30-22,00ч. - 21,5градуса и от 22,00 до 5,30ч. - 19градуса, събота и неделя: през деня - 21градуса, нощем -19градуса. Тръбите са в колектор за всеки радиатор и вървят в пода.
Не ви ли е студено на тези температури.Аз нощем държа на 21 и през останалото време 22.5гр.Ами на 1.60лв кубика ,колко да се плаща.На това време въртя по 5 м3 минимум по 1.60лв са 8лв на ден.За месец ти си го сметни.Тези с малките сметки просто има кой да ги топли отдолу и отгоре и отстрани.Просто няма как да работи газовият котел и да имаш под 100рв сметка.
Извинявам се аз газ нямам, но какво ги връткаш тия температури през половин градус? задай твърдо 21 за тест за една седмица и виж може и по малко кубици да изръчкаш. 7 лв на ден...
това с термо глави , контролери и термостати е само да съберат пари инсталатори. не съм виждал нормално направена система. тия дето четат не правят, тия които правят не четат.