Резултати от 1 до 9 от общо 9

Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    20
    #1

    Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Здравейте, отоплявам с термопомпа с мощност 10,5 КВ два бойлера по 500 литра вързани последователно. Проблема е, че температурата в бойлерите не може да се вдигне над 40 градуса. Ето какво представлява моята система:
    Топлата вода от топлобенника на термопомата (50-55 градуса) влиза в серпенината на единия бойлер и след това в серпентината на другия бойлер отдава топлина и се връща отново за затопляне. Когато в слънчевите панели на покрива водата стане над 45 градуса, термопомпата спира и от слънчевите панели потича топла вода към същите тези серпентини. Започва едно непрекъснато включване и изключване термопомпата и помпата от слънчевите панели и водата почва да се охлажда. Като включа рециркулацията на водата, охлаждането става още по-бързо.
    Моля за съвет как би могла да се направи системата работеща,така че да загрява и двата бойлера (единия повече другя същото или по-малко).

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #2

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    дай малко повече подробности:

    1. Каква е термопомпата и нейното управление
    2. Какви са колекторите и тяхното управление

    Вероятно ще трябва да се изпозлва някакво допълнително управление, което да следи температурните градиенти...

  4. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #3

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Също кажи как са свързани бойлерите и идващия топлоносител от термопомпата и панелите! Трябва температурата в бойлера от който се черпи топла вода да е първият загряван /по-топъл/, а във втория който е по-хладен да се улавя остатъчната топлина от излезлия топлоносител от по-топлия бойлер. Щом се ползват 2 съда, системата трябва да е по-ефективна, а ти казваш точно обратното!
    Кажи също и къде са датчиците за температурите на водосъдържателите, че при 2 съда си е по-сложно. Всичко е проста физика!

    П.С. За управлението не мога да кажа нищо, но предния отговорил е явно компетентен!

  5. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #4

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Не казваш колко и какви са панелите, но не е ли по-добре салара да подгрява първия бойлер, а термопомпата да доподгрява втория ?

  6. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    20
    #5

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Значи бойлерите са подредени, както писах : в бойлер 1 влиза студена вода от ВИК мрежата, затопля се и продължава към бойлер 2, там се дозатопля и продължава към душовете и чешмите. Термопмпата е LG 10,5 КВ, тя загрява вода (смес с антифриз) чрез топлобменник до 50-55 градуса и тази вода като топлоносител тръгва към серпентините на бойлерите. Първо топлата вода минава през серпентините на бойлер 2 и после през бойлер 1, и се връща към топлообменника с термопомпата, за да затопли водата наново. Към тези серпентини с тройник са вързани тръбите от слъчевите панели.
    Относно електрониката: когато температурта в слъчевите колектори стигне 50 градуса се включв помпа която подава гореща вода от панелите, а в същото време термопомпата и помпата след топлобменика спират. Днес към обед, почна да подава 57градуса от слънчевите панели, след 10 мин спря, включи ТП и след 5 минути пак обратно - тръгва едното спира другото през 5 мин.
    Въпреки всичко темп в бойлера не отива над 40 градуса, пускам и ел нагревателя на бойлер 2

    - - - - - - - - - -

    Друг интересен факт е, че на термометрите на самите бойлери показва 39-40 градуса, а днес сутринта датчика на електрониката на бойлер 1 показваще 43 градуса (може би това е температурата на изхода на топлоносителя).
    Освен това се интерсувам дали да включвам рецикуацията, защото тя доставя топла вода до третия етаж, и дърпа много мощност - затова съм я изключил.

  7. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #6

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Няколко въпроса:

    Каква е електрониката, която се използва за управление на колекторите?
    Какъв вид и колко на брой са слънчевите колектори?
    Монтирани ли са възвратен(ни) клапан(и) на подходящите места, за да се спира загубата на топлина от водосъдържателите към колекторите?
    Има ли трипътни вентили, които да въртят термопомпа/колектори или са просто тройници?

    Много е важно да отговориш на тези въпроси (най-добре една схема с подробно описание на системата) преди да започнем да даваме каквито и да е съвети, за да не се правят безсмислени работи.

    На първо четене ми идват следните идеи:

    1. Ако системата действително е свързана с тройници и няма клапани или трипътни вентили, топлината ще се качва от водосъдържателите към колекторите, което е огромна загуба. Освен това в зависимост от локацията на температурния датчик на колекторите това може да го лъже и да отваря тяхния кръг, а там няма никой (разбирай топлина).

    2. 1000 литра вода имат нужда от огромно количество енергия, за да бъдат затоплени сами по себе си и е много важно колко и какви са колекторите. Помпата на колекторите трябва да бъде регулирана по дебит, в зависимост от тези фактори.

    3. Виждал съм обект където има подобна система - 2 по 1000 литра водосъдържатели, които се топлят от 540 слънчеви вакуумни тръби и дозагряват с нафтови котли. Там, въпреки и грешките в изпълнението на системата няма как да се вдигне над 35-40 градуса във водосъдържателите при работеща рециркулация.

    Знаейки каква е мощността на една тръба, а именно 44Вт, няма как да се очаква повече. Сумарно 23.76кВт топлина не са малко, но при такива системи има много особености.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    20
    #7

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Здравейте, аз не съм я правил системата и конкретно електрониката не мога да ти кажа каква е. Но предствалява следния принцип Термопомпата и слънчевите панели (6 селективни Сънситем и 6 обикновени-гръцки) са в един общ кръг, който минава през серпентините на бойлерите, свързаи с тройници, не трипътни вентили. Мен не ме притеснява това, че слънчевите панели не могат да загреят достатъчно през зимата, а че теромпата несисвършва работата и защо е тка сле като тяпоава непрекъато вода емератуа 50-55 грауа през серпнтините.
    1. Топла вода от колекторите идва само, когато те се нагрят над 50 грауса.
    2. Без ТП колекторте работят добре - пролет, есен, лято

    Искам ТП да се отдели от панелите, но как? Имам още 2 малки серпентини на всеки бойлер.

    - - - - - - - - - -

    Друг вариант над, който мисля е: Като се вклщчи помпата за топла вода от панелите тя да ходи до топлообменника на ТП и да дозагрява до 55 градуса и оттам в серпентините. Спира слънцето и спира помпата от панелите, започва да върти топлата вода само през топлообменника на ТП. Само че тук ще са нужни трипътни вентили, които да спрат топлата вода от ТП да се качи при студените панели.

  10. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево
    Мнения
    669
    #8

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Щом казваш, че топлоносителя влиза първо в бойлер 2 /по-топлия/, от който се черпи вода, и после в бойлер 1 /по-студения/, където влиза най-студената вода от ВИК инсталацията, значи са вързани както трябва /за да се черпи най-загрятата вода/, но явно през тези тройници ти бяга другата топлина и ТП не може да смогне. Трябват както са казали и другите, да има клапани и трипътни вентили! Направи/дай схема на системата.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2012
    Мнения
    20
    #9

    Отговор: Проблем при затопляне вода в бойлери с термопомпа

    Здравейте, нарисувах една схемичка:
    Прикачени изображения Прикачени изображения

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 583
    Последно: 18-09-23, 10:22
  2. Термопомпа вода-вода и вода-въздух
    От rkk във форум Други начини за отопление
    Отговори: 311
    Последно: 03-04-23, 20:21
  3. Варианти на термопомпа въдух-вода в паралел с газово котле
    От VanDan във форум Други начини за отопление
    Отговори: 19
    Последно: 06-10-16, 22:47
  4. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 23:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 18:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе