Вакуумни Радиатори - Мнения ?
Здравейте
Днеска ми прекараха тръбите за парното което ще е на ГАЗ
Майстора ми спомена за някакви нови Вакуумни радиатори - предполагам са това: - http://www.radiator.bg/description.html
Дали ще са по ефективни от алуминиевите ?
Иначе съм се насочил към газов котел Имергаз и алуминиеви радиатори Хелиос
Отговор: Вакуумни Радиатори - Мнения ?
Цитат:
Първоначално публикувано от
rollin
Здравейте
Днеска ми прекараха тръбите за парното което ще е на ГАЗ
Майстора ми спомена за някакви нови Вакуумни радиатори - предполагам са това: -
http://www.radiator.bg/description.html
Дали ще са по ефективни от алуминиевите ?
Иначе съм се насочил към газов котел Имергаз и алуминиеви радиатори Хелиос
Това с малката температурна разлика на входа и изхода аз не бих го тъклувал като предимство а като особеност. Това че радиатора не може да отнеме енергия от водата за мен значи че е нефективен.
Няка някой който разбира повече да обясни. Според мен целта е енергията от котела да достига поребителя и при налична преностна среда вода това става с температурна разлика. Единствения начин да намажеш нещо е фазовия преход м/у агрегатните състояния, но такъв при топлоносителя няма.
Орлине, доколкото се запознах/изчетох публикуваното на сайта им, използват фазов преход.
Нещо Карно ми се губи в тези радиатори :confused:,
може би единствения плюс е по малкото количество течност в системата , ама......
Маслените радиатори работят на абсолютно същия принцип, само че вътрешната им среда не е вакуум. Много поздрави от Карно...
1 Прикачен файл(ове)
Мене както ми обясниха, по скоро били на принципа като слънчевия колектор.
Вътре имало някакъв специален флуид който с ниска температура на водата долу(примерно 45 градуса) в горната си част достига над 60 градуса.
Какви процеси се извършват вътре нямам идея но не мисля че масления има нещо общо...
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=22416&stc=1
И не мисля че е малко предимството котела ти да топли(ПРИМЕРНО) 50л вода или 300л
Едно със сигурност е ясно - при входяща вода 45 градуса няма как да стане 60 градуса в която и да е част от радиатора.
Относно малкото и повечето вода в системата и аз по-рано мислех, че малкото вода е предимство, но се оказа, че не е така.
Мисля, че просто искат да си пласират вакумните радиатори. Аз бих си взел панелни - ламаринени.
Четейки описанието на вакуумните радиатори, те представляват даунгрейд на маслените, чието масло е заменено с по-евтин флуид, не можещ да работи в неразредена среда :) Много хитро...
Шаманска заблуда за хора с пропуски в знанията по физика:)
Точно! И ги убеждава, че енергията се създава :)
Цитат:
rollin
Мене кaкто ми го обясниха .....
Вътре имало някакъв специален флуид който с ниска температура на водата долу(примерно 45 градуса) в горната си част достига над 60 градуса ....
Да не би флуидът да е доставен от съзвездие Водолей ? 'щото там може да имат други физични закони.
Не им се вързвай ! Искат да те метнат !
Предимството на отоплителна инсталация с такива радиатори е това, че инертността е малка, т.е. котела (нагревателя) загрява много по-малко количество топлинен агент, за да отоплява определен обем. Има смисъл от такава система, ако помещенията не се обитават постоянно.
Ясно, значи този вариант отпада.
Значи най вероятно ще си ползвам алуминиеви радиатори на Хелиос...
Нещо по добро като цена-кпд дали има ?
Топлинната тръба работи чрез хладилен цикъл ... всички вие знаете че смисъла на това е пренос на енергия от например място с по ниска енергия (температура) към място с по висока енергия (температура), при хладилните машини в общия случей това става с помоща на компресор, при топлинните тръби това се случва с помоща на гравитацията ( не случайно входовете на този радиатор са отдолу защото той всъщност охлажда водата, докато при слънчевите колектори е отгоре защото те затоплят). В този ред на мисли не се чудете че е възможно в далечния край на радиатора да се получи темп. по висока отколкото е загрята в котела. И не няма конфликт с основните принципи защото въпреки по високата температура количеството топлина пренесено от топлинната тръба е по малко от количеството топлина приминало през радиатора чрез флуида на отоплителната инсталация ...
Цитат:
cooler
И не няма конфликт с основните принципи защото въпреки по високата температура количеството топлина пренесено от топлинната тръба е по малко от количеството топлина приминало през радиатора чрез флуида на отоплителната инсталация ...
Това последното и другото от рекламата че тепературната разлика на входа и изхода е много малка ми говорят за много ниска ефективност на радиатора. Просто не отнема кой знае колко от флуида и сътоветно няма как да топли особено много. Освен ако скоростта/обема(за който знаем че е малък) на флуида не е много голяма разбира се но това зависи от помпата в системата която едва ли държи нечовешки скорости.