Отговор: Слоево подгряван бойлер
От поне 25 години използвам доработен 80 литров бойлер,след смяна на фланеца.Новият фланец е с нагревател/ 2 х 1 киловат, прав/ ,плюс серпентина.
Цитат:
Първоначално публикувано от
lukas51
Имам неръждаем бойлер 80 л. без серпентина и бих желал да го свържа към отоплителната система и да го ползвам за БГВ ,но нямам инфо. как да го преработя за тази цел.
Как става подвързването и необходимо ли е допълнителни елементи към системата за отопление?
Моля за схеми и линкове за изясняване на казуса.
Отоплителната система с газов котел ли е?
Цитат:
doooon
От поне 25 години използвам доработен 80 литров бойлер,след смяна на фланеца.Новият фланец е с нагревател/ 2 х 1 киловат, прав/ ,плюс серпентина.
Да де, ама с котел на твърдо гориво, с газов котел не става по този начин.
[QUOTE=Lazar;819206]Отоплителната система с газов котел ли е?
Да с газов котел е, дали ще е необходима допълнителна помпа.
Да, необходима е допълнителна помпа и нещата стават, стига котелът да е двуконтурен.
Цитат:
Lazar
Да, необходима е допълнителна помпа и нещата стават, стига котелът да е двуконтурен.
Ясно, водата вместо директно за консуматора минава през бойлера ,което при едноконтурен не става ,моят е едноконтурен.
Невъзможни неща няма, но с едноконтурен излиза по-скъпо, отколкото да смениш бойлера:)
Цитат:
Lazar
Невъзможни неща няма, но с едноконтурен излиза по-скъпо, отколкото да смениш бойлера:)
Как би могло да стане, какви допълнителни елементи са необходими ,може да ми се намират наоколо.
Ами освен помпа трябва и пластинчат топлообменник
Цитат:
Lazar
Ами освен помпа трябва и пластинчат топлообменник
Идеята е да се ползва бойлера ,но след като не става с едноконтурен по-добре да мисля, как да вкарам серпентина в бойлера достатъчно мощна за бързо нагряване.С пластинчат топлообменник сигурно отпада възможността да се ползва бойлера.
Не, не отпада, точно за ползване на бойлера става дума. Слагаш датчик в бойлера и го връзваш в котела. При студен бойлер котелът тръгва да работи за бойлер, но върти през пластинчатия топлообменник. Трябва ти още една помпа, която да тръгва в този момент и да върти между топлообменника и бойлера, това е . Тази помпа може да се управлява от термостат с датчик на топлообменника. Иначе да вкатваш серпентина в бойлера е по-трудна задача, а и тази серпентина трябва да е голяма.
Благодаря, точно и ясно обяснение.
Възможно ли еднокунтурния да го направиме да работи като двуконтурен?
Както казах - невъзможни неща няма, но при повечето котли се иска смяна на платка. Правил съм едно интересно изпълнение - нещо средно между едноконтурен и двуконтурен. Идеята беше на клиента, който е преподавател в ТУ Варна. Той си беше взел един кожухотръбен топлообменник, та му го вързах като малък бойлер, с датчик в него. Доколкото знам е доволен от резултата
Значи, вместо пластинчат е монтиран кожухотръбен топлообменник.