Отговор: Избор газов котел
Нещо за топлообменниците на Vaillant да напишете? Един от търговците ми каза, че е от титан. Има ли нещо вярно? Просто искам да пресея плявата от житото. За топлообменника на BOSCH Condens 7000 W също. В края на септември излиза нов модел на този котел това ми казаха. Vaillant доколкото разбрах са много добри като изработка предполагам, че и топлообменника е читав и официално е от неръждаема стомана. Питам защото парите за тези котли не са малко за инвестиция.
Аз досега износен топлообменник не съм виждал, независимо от кой вид е - дали неръждаем или ал.-силициев. Виждал съм и съм сменял излезли от строя поради неправилна експлоатация - запушване с мръсотии, замръзване, неправилни работни режими и т.н. Както двигателя на колата може да изкара над милион километри, а може да не стигне и до 100000, така и тук. Ако се експлоатира правилно, ако му се правят от време на време профилактики, топлообменникът е последния компонент в котела, който ще се повреди. Не обръщайте много внимание на хвалбите, не е това белегът, по който да се избира котел
Здравейте,
Нуждая се от съвет и помощ. Предстои ми газификация на къща с реална отопляема площ около 150кв. Инсталацията е изградена с медни тръби и панелни радиатори, чиято мощност е към 32 киловата при 90/70/20 на водата. Имам доста въпросителни, но най голямата ми дилема е какъв котел да избера. За момента съм се спрял на VICTRIX MAIOR 28 TT 1 ERP и
BOSCH Condens 2500W WBC 28-1 DCE 23
Надявам се на коментари от знаещите кой от двата котела е по подходящ. Също така бих приел и други предложения.
По-подходящ от двата не знам кой е, но по-подходящи от тях са 2500W 14kW, 7000W 16kW, 3000W 22kW
Не знам какви аргументи използват газифициращите фирми, но успяват да убедят клиентите, да поставят най-неподходящия котел. Скоро бях обяснявал на един колега, какъв котел е подходящ за 82 кв. апартамент, уж беше разбрал за какво иде реч, но в краен случай, има 24 квт котел.
Какви са предимствата на Condens 7000W 3-16kW пред Condens 2500W 2-14kW?
Кой от двата бихте препоръчали? Жилище с подово отопление с обща мощност (по-проект) 6kW, отопляем обем около 260м3.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
По-подходящ от двата не знам кой е, но по-подходящи от тях са 2500W 14kW, 7000W 16kW, 3000W 22kW
Благодаря за отговора, ама по една или друга причина ще се слага двукунтурен котел.
- - - - - - - - - -
Цитат:
fbr
Не знам какви аргументи използват газифициращите фирми, но успяват да убедят клиентите, да поставят най-неподходящия котел. Скоро бях обяснявал на един колега, какъв котел е подходящ за 82 кв. апартамент, уж беше разбрал за какво иде реч, но в краен случай, има 24 квт котел.
Може ли да ми обясните защо са неподходящи котлите които съм посочил. Лаик съм по темата, но избраните от мен котли са с ниска минимална мощност.
И аз съм лаик, но не виждам при тази квадратура като как ще имаш проблем с минимума. Виж, ако имаш две бани, може да има проблем с топлата вода през зимата, не съм сигурен. Между другото според спецификациите тези котли работят с по-висока ефективност при ниска мощност.
Цитат:
Vizi
И аз съм лаик, но не виждам при тази квадратура като как ще имаш проблем с минимума. Виж, ако имаш две бани, може да има проблем с топлата вода през зимата, не съм сигурен. Между другото според спецификациите тези котли работят с по-висока ефективност при ниска мощност.
Банята е една. Също така знам, че топлозагубите ми са по малко от мощноста на котела, но на много места дават котлите при 30% натоварване. Това ме навеждана мисълта, че това е най икономичния режим. Ако не е така, наистина няма смисъл от котел с такава мощност.
Ми гледах в нови каталози на имергаз, че дават ефективността при минимум вместо при 30 процента и там е също много по-висока отколкото при максимума.
Vaillant толкова ли са добри, че да си заслужават повечето пари? Сервиза в България как е?
Сервизните специалисти са добри, но покриват страната от 3 точки - Сф, СЗ и Рс
Vaillant или Immergas в момента Vitrix 24 TT 2 Erp 2377 лв. и 2900 лв. за Vaillant ecoTec 246. Коѝ е добрият избор
- - - - - - - - - -
Този Immergas 24 TT 2 Erp с много аксесоари даже и с термоуправление за 2377 лв. нещо много евтино самият котел е много евтин.
- - - - - - - - - -
Много промоции BOSCH, VAILLANT, IMMERGAS от днес се включи и VIESSMAN жалко, че минималната мошност е 4.7. Обаче търговците много лъжат днес ми казаха, че Vaillant се правят в Турция което не е така. Знам, че се правят в Словакия за Източна Европа.
Viessmann как са от към поддръжка?
В какъв смисъл? Viessmann България са сериозен вносител, няма проблеми с тях.