Например така :
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=31853&stc=1
https://www.sono.bg/index.php?id=74&category=31
Преглед за печат
На снимката ясно се вижда, че връзката не е директна. Използван е контакт и щепсела. Като пуснах кабел до мястото където ще бъде котела исках да сложа контакт, казаха ми, че е задължително изискване котела да бъде свързан директно към ел. мрежата.
Разни фирми - разни идеали....
По пинцип по -добро от директното връзване няма, макар, че тук товара е малък
И при мен е директно. Твърда връзка през предпазител
Предложете сертифицирани по Дезире Газ монтажисти от Варна, че един познат е на такава вълна. От ОверГаз са го пооблъчили, но едва ли те са най-добрия вариант, като съдя по Арес Газ за Шумен. Може и на лично, благодаря предварително!
Щом твоя познат е от Варна, да търси Lazar, че да му е всичко наред и да не му се налага после да пише в тоя форум.
Здравейте , нов съм в форума и се регистрирах защото от 3 месеца чета в всякакви форуми и само повече и повече се обърквам .
1-во да се извиня за това че съм толкова неук по тези теми и въпросите ми за много от вас ще са може би ...... повече от смешни ,но предпочитам да попитам защото ми омръзна да ни прецакват като видят ,че не разбираме .
та от всичкото което прочетох тия месеци много ми се искаше да се свържа с този човек ЛАЗАР имам чувство че човека си е доста напред с тези неща ,но ще се радвам ако и други изкажат мнение защото аз съм си доста ама доста неук в тези неща .
та по въпроса :
имам 2 къщи които са на разстояние от 8 метра и двете с с външна изолация двойна не ме питайте защо двойна -защото първата е с 5 см. стереопор и мазилка децата направиха дупки по мазилката все едно сме минали през бейрут та направихме още една отгоре .в едната къща малката на децата има 2 спални по 12 квадрата една баня 3 квадрата и един коридор 2 квадрата . в другата къща имаме една спалня 16 квадрата друга спалня 14 кв. един хол 26 кв. баня 5 кв. и кухня и коридор 24 кв. всички помещения са високи 2.30 . та общо квадратурата е 114 кв.м по 2.30 височина -262 куб.м ако правилно съм сметнал дограмата навсякъде е пвц и е среден клас . елин пелин е населеното място .та искам да се отопляваме на газ и в двете бани да се ползва водата пак на газ без готвене . ако правилно съм разбрал за един куб.м за отопление е нужно 50 вата мощност . давам пример само за едната стая тази дето е 12 квадрата мисля да сложа 15 глидера по 50 см. височина като мисля че всеки един от глидерите е по 120 вата -така съм смятали другите помещения кажете правилно ли е моля . а за котел единият е този : Газов котел ARISTION GENUS ONE 24 | SNT а другият този : https://www.emag.bg/gazov-kotel-aris...SAAEgKso_D_BwE моля кажете котлите читави и са има ли по добра алтернатива и за радиаторите алуминиеви от този тип : https://www.geraka.com/aluminievi-radiatori-ragall благодарен съм на всички който ще помогнат с акъл .извинявам се че толкова дълго запитване написах . до сега се отоплявахме на климатици и гледаме температурата в стайте да не пада под 22 градуса зимата но на ток сметките са ни доста големи да не кажа че под 500 лв не падаме на месец та и отгоре .
jnakov - Здрасти и добре дошъл,
Благодаря за доверието и комплимента! За котлите не мога много да помогна, защото не ги познавам. Фирмата от първия линк е читава, познавам собственика, но знам, че са претоварени и отказват, което не означава, че не трябва да се опита. Относно радиаторите - марката е читава, но моделът е куц и не знам защо се предлага изобщо - явно заради електронната търговия. Търси модели с дълбочина 95мм, този е 80мм, затова е евтин. А читава монтажна фирма ще намериш по-лесно, ако им искаш комплексна оферта, а не с купени неща на парче оттук-оттам, да ги извикаш да ти сглобят ОИ, че да ти дадат и гаранция. Желая ти успех.
благодаря за бързият отговор .
Здравейте, майстори и разбиращи! Преди години бях купил газов котел, който се оказа огромен за моето къщЕ, което е около 60 кв. м.! Криво-ляво изкарах десетина години с него, но сметките ми за потребена газ бях доста по-високи от тези, на приятели и съседи до мен... Той е модел De Dietrich MCR 24/28MI.... Преди няколко дни ми се наложи да сменя три радиатора в къщи, но след подмяната им, при пълненето на инсталацията с вода, стана проблем - вместо манометърът да покаже, че се вдига налягането в системата, той си остана НА НУЛА, а в същото време от един от маркучите под котела започна да тече много вода! На екранчето на котела ми изписа ГРЕШКА - Е 13..... Опитах да я изчистя, но започна да се чува стържещ звук от двигателят на вентилатора на котела, а водата продължи да тече силно. Повиках техник и се оказа, че се е спукала тръбата с вода на топлообменника - от там е и силния теч на вода! Обадих се в сервиз "Рувекс" и един от техниците ме "зарадва", че трябва да се подмени цялата горивна камера! "Удоволствието" ми щяло да струва около 1100 лева!!! Това са страшно много пари за около два-три метра медна тръба и малко ламарина неръждавейка! Реших да купя нов котел, но точно заради това пиша тук - да не стане така, че отново да си дам парите за нещо, което ще е много голямо за мен! Техникът който дойде в къщи, горещо ми препоръча Стенен газов котел Bosch Condens 2300W двуконтурен с минимална мощност 3kW, мощност отопление 24 kW, мощност БГВ 30 kW - кондензен и двуконтурен - същият като работата на досегашният ми, но бил много по-икономичен!!! Досегашният ми котел е с долна минимална мощност 17 KW, а БОШ е със 3 KW...... Моля ви за съвет - да рискувам ли с покупката на газовият котел БОШ 2300?
PS - Забравих да напиша, че съм ограничен от парите!... Те ще ми стигнат за покупката на този котел, но по-висока цена не мога да си позволя! https://forum.napravisam.bg/images/smilies/icon_mad.gif
Същата тема постнах и във форума "Направи сам". Там един човек ми е написал следното:
"Заеби го препоръчителят!
Бош конденз 2500, 14 киловата, едноконтурен.
Трябва ти обаче и обемен бойлер.
2300 просто ще замени старият, ще бъде мноого по добре, но ще работи малко по зле от горепосоченият.
С 2300 ще имаш по безболезнена смяна."
Чудя се какъв избор да направя, защото за едноконтурен котел, ще трябва да купя и бойлер!... Той, от една страна струва пари, а от друга страна, си нямам идея за какво време ще се стопли водата в бойлера, особено когато се къпе човек! Много въпроси, но нямам отговор за сега...
Предварително благодаря за съветите ви!!! https://forum.napravisam.bg/images/s...n_confused.gif
De Dietrich MCR 24/28MI е кондензен котел с мин. мощност 5,5kW. Ти за какви 17kW говориш не разбирам? Това ще е някой 35kW конвенционален модел.
Отделно че тия "техници" нещо се опитват да те "мятат по върбите" и май се опитват да ти продадат нов котел. Тъй се пробива то топлообменник "от раз" че манометъра да не може да мръдне. Потърси друг техник!
Качвам снимка на табелката на котела... Мислех, че долната му граница е 13 KW, а се оказа, че е 17 KW
https://imgur.com/bx19YD7https://imgur.com/bx19YD7
https://imgur.com/Bjr3uqG
Това не е минималната мощност. Минимума ти е около 6kW. Прочети в книжката я пише.
ха,ха - я виж какво съм ти писал за Мора-та през 2009, след това сложи "икономичния" кондензен DeDietrich, а сега ще го сменяш с "икономичен" кондензен Bosch, че и бойлер ще монтираш да увеличиш малко и летните сметки. Каквото съм писал тогава важи с пълна сила и сега. Само дето явно още не си разбрал, че не в котлите е проблема, а имаш големи топлозагуби.:BigGrin
Цитат:
Първоначално публикувано от espace
Сядам да напиша актуалното състояние на домът ми в момента... Къщичката има етаж и сутерен.
ЕТАЖЪТ...
ХОЛ - 4.00 метра Х 3.45 метра Х 2.45 метра - общо 33.81 куб. метра
Има монтирани два радиатора - единият работи постоянно, а вторият е свързан, но не го пускам (резерва)
Работещият в момента (сменен преди седмица) е с размери 140 Х 50 см - двупанелен
Резервният радиатор е с размери 140 Х 50 - еднопанелен
СТАЯ - 4.07 метра дължина Х 2.50 метра широчина Х 2.45 метра височина - общо 24.93 куб. метра
Радиаторът е с размери 140 х 60 см - двупанелен
СТАЯ - 4.07 метра дължина Х 2.68 метра широчина Х 2.45 метра височина - общо 26.72 куб. метра
Има два монтирани радиатора:
140 Х 60 см - двупанелен
140 Х 50 см - двупанелен
КУХНЯ - 4.13 метра дължина Х 1.83 метра широчина Х 2.44 метра височина - общо 18.44 куб. метра
Радиатор - 140 х 50 см - двупанелен (сменен)
Антре - 3.80 метра дължина Х 1.47 метра широчина Х 2.40 метра височина - общо 13.4 куб. метра
ЗАБЕЛЕЖКА - Между антрето и кухнята няма врата, а свод. Радиаторът на кухнята отоплява и антрето.
БАНЯ - 1.85 метра дължина Х 0.85 метра широчина Х 2.00 метра височина - общо - 3.15 куб. метра
Радиатор - ламаринен със 6 ребра (имитира чугунен) 60 Х 25 см
СУТЕРЕНЪТ...
ХОЛ - 3.70 Х 2.90 Х 2.07 - общо 22.21 куб. метра
Радиатор - 140 Х 50 см - еднопанелен
КУХНЯ - 3.53 Х 2.50 Х 2.03 - общо 17.92 куб. метра
Радиатор - 60 Х 50 - еднопанелен
СТАЯ - 3.53 Х 2.44 Х 2.03 - общо 17.48 куб. метра
Радиатор - 60 Х 50 см - еднопанелен
БАНЯ - 2.83 Х 0.87 Х 2.00 - общо 4.93 куб. метра
Къщичката ми е със сменена дограма - PVC 5 камерна и има външна топлоизолация 5 сантиметра дебелина, но не е стиропор, а друг подобен на стиропора пресован материал, който го ползват за саниране на блоковете. Не се сещам названието му........ :confused: Май беше фибран... :)