Отговор: Избор газов котел
Ами то в книжката си го пише - при режим Комфорт котелът припалва периодично, за да поддържа постоянно горещ топлообменника с цел по-бързо да имаш топла вода след отваряне на крана. Това припалване естествено се отразява на месечната сметка, т.е. комфортът струва пари. При режим Еко няма такова припалване и топлата вода стига по-бавно до крана. След отваряне на крана, котелът изчаква някоя секунда за да се убеди, че отварянето на крана не е някаква случайна грешка, след това пали и започва да загрява водата. Прекъсването на топлата вода, за което говориш може да се дължи именно на това изчакване, но то е кратко, а и времето на изчакване може да се регулира. Тоест при отваряне на крана идва топлата вода от тръбите (ако не е изстинала от прдното палене), след това идва студена вода от времето на изчакване и след това вече идва истинската топла вода, подгрята специално за случая.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Lazar
Ами то в книжката си го пише - при режим Комфорт котелът припалва периодично, за да поддържа постоянно горещ топлообменника с цел по-бързо да имаш топла вода след отваряне на крана. Това припалване естествено се отразява на месечната сметка, т.е. комфортът струва пари. При режим Еко няма такова припалване и топлата вода стига по-бавно до крана. След отваряне на крана, котелът изчаква някоя секунда за да се убеди, че отварянето на крана не е някаква случайна грешка, след това пали и започва да загрява водата. Прекъсването на топлата вода, за което говориш може да се дължи именно на това изчакване, но то е кратко, а и времето на изчакване може да се регулира. Тоест при отваряне на крана идва топлата вода от тръбите (ако не е изстинала от прдното палене), след това идва студена вода от времето на изчакване и след това вече идва истинската топла вода, подгрята специално за случая.
Много благодаря за обяснението, Лазаре! С няколко думи, но разбираемо!... Стана ми ясно всичко за което попитах! Ако се натъкна на друг проблем, пак ще пиша....... Само да не ме "намразите", че досаждам!...... :)
Много интересна функция. Ако моят котел я имаше, бих могъл да избегна многократните запалвания, когато дамската част в къщи врътва за секунди крана на топлата вода.
Здравейте,
Предстои ми газификация, изграждането на която изцяло е поверена на фирма изпълнител. Същата ми предлага три варианта на газов уред, като считам, че и трите са оразмерени за предназначението си.
Моля за компетентно мнение, кой от трите варианта е с най-добро съотношение цена/качество (от гледна точка разход на газ, ниво на шум и допълнителни екстри, които не се закупуват допълнително).
- VICTRIX TERA 28 1
- Viessmann Vitodens 100-W - 4.7-26 kW
- BOSCH 2300W
И трите са комбинирани и захранват с топла вода 1 кухня и 1 баня.
Благодаря Ви Предварително!
Здравейте, може ли мнение за газовите котли на Daikin, става дума за Daikin D2CND024A1A- 24KW, посочено е, че е с алуминиев топлообменник, как е от към надеждност. Трябва ми двуконтурен котел с ниска минимална отоплителна мощност и това е единственият котел, който намирам.
В поста над теб има 3 модела с ниска минимална мощност. В темата са споменавани и други модели на Бош, Имергаз, Висман и т.н. Дайкин са известни като климатична марка. За първи път чета за техен модел газов котел от над 10г. четене из газовите теми в този форуми.
Да, разгледал съм всичко дето го има на пазара, Daikina е с най-ниската за двуконтурен котел, а има възможност и за обемен бойлер, което е голям плюс, ако не ми харесат нещата с поточния. Аз също не намирам информация никъде и за това питам.
Ще бъдеш май първия, който си го купува в този форум. И не е точно така, както си написал - "единствен двуконтурен модел с ниска минимална мощност". И другите са с подобна такава - този го дават с 3kW при 50/30 режим. и 2.8 при 80/60, но той не е толкова добре за кондензен котел. Има и други модели с възможност за обемен бойлер или такива с вграден такъв. С добра поддръжка, допълнителни фирмени стайни управления и т.н. Но няма нищо лошо да си първия, който ще даде отзиви за нов модел във форума.
Да се надявам, че щом са номер 1 при климатиците, ще са се постарали да са на висота и при котлите. Алуминиевият топлообменик трябва ли да ме притеснява?
Дайкин не са и "номер 1" при климатиците според климатичните теми във форума. Щом те влече го взимай. Ще имаме нови отзиви. Аз съм консервативен и ако цената на екзотиката не е много по-ниска (в случая не е), винаги бих предпочел модел на марка с традиции в отоплението на природен газ и сравнително добра поддръжка у нас.
Сигурно ще правят кампания:
"Купи си четири климатика Бобчета и получаваш безплатно котел"
Отпада нуждата да ходите на гадател за да Ви каже дали зимата ще стоите на студено. :BigGrin
https://www.daikin.ch/it_ch/products...A4A.table.html Ето му характеристиките, ако по тях може да се прецени колко струва. Малко съм изненадан, че за първи път се коментира газов котел на Дайкин.
Ами и аз за първи път чувам за котел Дайкин, та бъзнах една позната дето работи при един от официалните вносителите. И тя ми каза, че на тях са им го представили преди 2 седмици. В тоя ред на мисли не виждам причина да продължаваш да бъдеш изненадан.
Ами време им е било, има едно неписано правило в маркетинга, според което ако пускаш продукт в нов за фирмата сегмент, то продукта трябва да е на високо ниво, за да потръгнат нещата в правилната посока, така че се надявам Дайкин точно това да са направили.
Поне на хартия всичко изглежда и звучи прекрасно, ползват алуминиев топлообменник, но гледам, че и Бош също слагат такива, ползват дори някаква технология, при която изгорелите газове преди да се изхвърлят в атмосферата преминават през входящата вода и й отдават топлината си, не знам доколко е нова, но според тях това повишава ефективността с около 10% спрямо конвенционалните котли. Общо взето за малък апартамент би бил много добър избор, поне на хартия. Ако скоча в тъмното ще го видим и като надеждност как ще е.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Rakeem
Поне на хартия всичко изглежда и звучи прекрасно,
Кое точно те впечатли толкова?