Отговор: Избор газов котел
Здравейте,изправен съм пред дилема дали да поправя стария котел който е на 10години вече марка Радиант 24кв обикновен двукунтурен,който има проблем с топлообменника,или да сложа нов кондензен котел като избора ми се свежда до Бош и Вейсман.Коя от двете марки е по добра и кой модел е по подходящ за жилище от 70кв.От стария котел съм доволен откъм разход,за 10 години няма никакъв проблем с котела само трябва да се промие топлообменника или да се замени с нов.кое ще е по удачно според вас
Аз бях пред подобна дилема относно моя стар котел Имергаз преди 1.5г. Избрах ремонта.
Ремонта със сигурност е по евтиния вариант,не знам колко живот дават на един котел и дали си струва да правиш скъпи ремонти
Отговора на дилемата зависи от това кой модел е Radiant-а.
Цитат:
Първоначално публикувано от
ilko_76
Ремонта със сигурност е по евтиния вариант,не знам колко живот дават на един котел и дали си струва да правиш скъпи ремонти
След поредния ремонт аз избрах новия котел. Избрах Бош.
Финансово е по-изгодно да наливаш пари във стария защото най-скъпия ремонт беше около 300-400 лева.
Но пък това да не мога да разчитам на уреда нямаше как да го търпя.
Влизаш да се къпеш и топлата вода не тръгва. По сто пъти пускаш, спираш, гасиш, пускаш...
Или пък насред лято, при къпане почват да се греят радиаторите. Някакъв клапан за комина поне 3 пъти го сменям.
С новия осезаемо падна разхода, но за такъв малък апартамент трудно се избива финансово инвестицията.
Цитат:
espace
Отговора на дилемата зависи от това кой модел е Radiant-а.
RBS 24 Elite
- - - - - - - - - -
Цитат:
lazarus18
След поредния ремонт аз избрах новия котел. Избрах Бош.
Финансово е по-изгодно да наливаш пари във стария защото най-скъпия ремонт беше около 300-400 лева.
Но пък това да не мога да разчитам на уреда нямаше как да го търпя.
Влизаш да се къпеш и топлата вода не тръгва. По сто пъти пускаш, спираш, гасиш, пускаш...
Или пък насред лято, при къпане почват да се греят радиаторите. Някакъв клапан за комина поне 3 пъти го сменям.
С новия осезаемо падна разхода, но за такъв малък апартамент трудно се избива финансово инвестицията.
Откъм разход не очаквам да падне ,защото този не прави голям разход в най големите студове повече от 100кубика газ не съм плащал а отоплявам целия апартамент
Битермичен топлообменник. Щом се е стигнало до нужда от промивка, то по-добре го смени. Обаче не е евтин.
Цитат:
espace
Битермичен топлообменник. Щом се е стигнало до нужда от промивка, то по-добре го смени. Обаче не е евтин.
Казаха между 300 и 500лв не съм звънял за точна цена,още мисля дали да сменям котела или да ремонтирам този
Реших да сменям котела,някакви препоръки предпочитания към марките бош и висман
- - - - - - - - - -
Избора на котел ми се сведе до два модела Висман 050 и Висман 100 цената е 700лв разлика струва ли си да ги дам и каква е разликата за тези пари
- - - - - - - - - -
Или Бош 2300 всичките са двукунтурни
Аз съм много доволен от моя viessmann 100 (едноконтурен). Идва с вграден wifi и го управлявам с приложението на телефона. Налагало ми се е да звъня във висман.бг няколко пъти с въпроси и всеки път са ми давали конкретни отговори (за техника им става дума).
Цитат:
ilko_76
Или Бош 2300 всичките са двукунтурни
А защо не Condens 2500, щом искаш едноконтурен?
Благодаря на всички Избрах Висман050 25кв двукунтурен
Да ти е честит и да не се разваля:)!
Пичове, наскоро се сдобихме с нов тристаен апартамент, което е на газ и дойде и моя ред да избера котел.
Апартаментът е НС, 80 кв чисти, шесткамерна дограма с троен стъклопакет, изложение юг-изток, среден етаж, с външни стени от юг-изток, с две бани, но малката за момента ще я оставя само с изводи за бойлер, че жената я иска само за мокро.
Моля за насоки котле с какви киловати да гледам, едно или двуконтурен да е?
Разбрах от съседи, че някои са наслагали Victrix и Bosch.
Bosch Condens 2300i W или Bosch Condens 2500 W - 24 kW
Имам първия. Препоръчвам с две ръце двуконтурен.