Отговор: Отопление на газ
Цитат:
Първоначално публикувано от
Icata69
Не можах да разбера кое е екстравагантно решение, да си купиш скъп кондензен котел и да го принудиш да работи извън нормалните му параметри?! Спасителю!
:confused::lipsrsealed:
Радиаторите са правилно оразмерени...но за високотемпературна система (80/60*С). Например ако котела беше пелетен щеше да работи перфектно на 60-70*С и да пее. Газовият котел също може да работи и да топли на тези температури, но за да е по-икономичен, както споменаха колегите е добре радиаторите да се увеличат с поне 50%, за да може котелът да работи в по-нискотемпературен режим. Например в спалните да станат20бр, а в хола - 60. Това е пожелателно. А дотогава и при положение, че денем не работи системата - температурата на водата трябва да е 65-70*С и ще е топло
Цитат:
ssvetlana
Благодаря ви пак на всички за мненията, въпреки че още повече се обърках :)
Междувременно реших проблема с редиатора в хола- нуждаел се е от обезвъзушаване. Малко помалко изкарах въздуха.Сега нагрява по цялата височина и дължина.
Прилагам архитекутния план на етажа.Височината на тавана е 2.5м.а на прозореца 1.3 м, като ще добавя, че голямото помещение холо-кухнта има и вътрешна изолация- фибран 3 см.
Добавям и, че лятото течаха СМР-та-, надстои се етаж на къщата, по време на най големите дъждове беше без покрив, доста вода пое тавана, наложи се да се прешпаклова всичко.Разсъждавам, или се успкоявам, че е възможно все още къщата да не се е "темперирала" ако мога така да се изразя- допреди седмица не се отопляваше въобще. След седмица и партерния етаж ще започне да се битава и отоплява.
Явно на този този етап ми остава да експериментирам с температурата и режимите на работа на котела. Ако не се получи ще доабвям глидери догодина, ако все пак не получа инфаркт от след първата фактура на Овергаз.
Яд ме е единсвено, че изспиах една торба пари на формата изпълните, включително и за проект на инсталацията, а сега се налага да търся ключа от пакатката докато навън е -5C.
Интересно ми е с какви тръби/като диаметри/ е изградена системата и особено връзката м/у котела и колекторната кутия? И на мен не ми се струва, че има голям недостиг на радиатори, че да не може да стопли тази ситема, но май има доста утежняващи фактори - скорошния ремонт и неотопляването до преди няколко дни. Тази къща иска време за стопляне и то при положение, че се отоплява на всички нива. Когато се отоплява само един етаж загубите са големи, особено ако има още много остатъчна влага.
| ΔT at 60°C | Correction Factor | ΔT at 50°C | Conversion Factor | 60° | 1.000 | 60° | 1.280 | 55° | 0.901 | 55° | 1.154 | 50° | 0.781 | 50° | 1.000 | 45° | 0.699 | 45° | 0.895 | 40° | 0.599 | 40° | 0.767 | 35° | 0.513 | 35° | 0.657 | 30° | 0.424 | 30° | 0.543 | 25° | 0.338 | 25° | 0.433 | 20° | 0.256 | 20° | 0.328 | 15° | 0.179 | 15° | 0.229 |
|
| | |
| | | |
| | | |
| Имам чувството че според тази таблица и на 55 градуса ще се справя радиатора в хола освен ако госпожата не иска в стаята и да е 30 градуса | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
С котел Viessmann Vitoden 100-W при работа на системата за отопление налягането е 1.8 бара.
Вечер като спре да работи налягането става 1.2 бара.На въздух в системата ли се дължи това или си е нормално?
От това по нормално нещо няма на тоя свят и сигурно на оня
Нормално разширение на флуида. Топли се без притеснения
Благодаря за бързия отговор!
Цитат:
tony34al
Интересно ми е с какви тръби/като диаметри/ е изградена системата и особено връзката м/у котела и колекторната кутия? И на мен не ми се струва, че има голям недостиг на радиатори, че да не може да стопли тази ситема, но май има доста утежняващи фактори - скорошния ремонт и неотопляването до преди няколко дни. Тази къща иска време за стопляне и то при положение, че се отоплява на всички нива. Когато се отоплява само един етаж загубите са големи, особено ако има още много остатъчна влага.
Тръбите са PexAlPex ф16 бели :)
през уикенда се справяше на 65грдуса водата, и 21в помещението-толкова на колкото я бах нагласила.
Догодина ще добавям още глидери, то се е видяло. Всъщност това , което сматам да направя е да сложа 25 на Н600 в хола, а тези досагашните от там да ги разпеделя меджу другите стаи, като добавя още по 5. Тези тръби дали могат да се снаждат, защото с новата висичина на глидераите -600, ще идват малко къси ?
ssvetlana,
A от котела до колектора каква е тръбата?
Цитат:
tony34al
ssvetlana,
A от котела до колектора каква е тръбата?
Мисля, че е 3/4 цол, пластмасова, поне такава изглежда, зелена :)
Ако наистина тръбата м/у котела и колекторите е 3/4 може да се окаже, че имате не достатъчен дебит. Незная дали Висман-а има многоскоростна помпа, ако има трябва да е на най-високата. Като предложение, може като сменяте догодина радиаторите, да подмените и двете тръби до колекторите поне на ф32
И аз мисля, че 3/4 е малка тръба и спъва работата.
еми хубаво е да си направиш една арт инсталация направо в хола едната стена я направи с радиатори примерно 200-300 ребра та що не и 500