Управление на газова горелка
Най-често срещания начин на управление е чрез регулиране на потока газ, който се подава в пламъка за изгаряне и от това зависи количеството добита енергия. Това се прави или от човек чрез кранче или с вентил, управляван от сервомотор. И в двата случая имаме "аналогово" управление. Когато става дума обаче за ръчнопреносима горелка с малка бутилка газ това е обемно и неудобно ( изисква акумулатор за захранване на цялата електроника).
Идеята е следната:
Да се направи система с "цифрово" управление, като газа се подава на порции с паузи между тях (нещо като ШИМ), с вземане на сигнал за обратна връзка от нагряваното тяло и поддържане на константна температура.
Някой срещал ли е нещо подобно направено или да има идея за малък вентил, с напрежение на управление 3.6V (от LiION батерия)?
Отговор: Управление на газова горелка
На три клетки (10-12V) може да се ползва някой чаркаляк от газова уредба, клапан, инжектор, с преправяне, че са с голям дебит.
Цитат:
Първоначално публикувано от
milanov
На три клетки (10-12V) може да се ползва някой чаркаляк от газова уредба, клапан, инжектор, с преправяне, че са с голям дебит.
И на мен ми се върти нещо такова в главата. Дебита (максималния) може да се задава с кранчето на бутилката, а регулирането да става импулсно от това начално ниво надолу. Другия проблем е паленето.
Трябва или на всяко отваряне на клапана да се подава синхронно запалителен импулс или да има постоянно горене с минимален дебит.
Т.е. да има два успоредни клона-на единият с кранче/дросел се дава този постоянен дебит, а през вторият клон импулсно с клапан/инжектор се усилва пламъка.
С една батерия и DC - DC конвертор ще трябва.
Газов клапан от кола(12V), ама харчат по 0,8А. (9,6W) - може да има и по-икономични.
Множко идат за една батерия - над 2,66A при 4V или 2,96A при 3,6V.
Най-икономичният който имам и съм виждал е на 24VDC/ 3,1W. По-малък е обаче.
Този би трябвало да харчи от батерията под 0,95A при 3,6V.
Или с 3 батерии, без конвертор и клапан на 12V.
Не знам колко време трябва да изкара, но 3 батерии с реален капацитет 800mAh би трябвало да изкарат около час работен.
Ако е 50/50 - два часа.
Хитринка, която може да удължи малко времето е да се подава 12V на електромагнита през паралелна RC група.
Примерно опитно трябва да се изберат R и C, да речем около 2200uF и 5 ома.
В първият момент се подава 12V през кондензатора колкото да включи. После през съпротивлението колкото да го задържи включен - на около 9V. Тока ще е 600mA. Въпроса е на колко най-малко напрежение ще задържи електромагнита. - опитно.
Цитат:
zxc0
С една батерия и DC - DC конвертор ще трябва.
Газов клапан от кола(12V), ама харчат по 0,8А. (9,6W) - може да има и по-икономични.
Множко идат за една батерия - над 2,66A при 4V или 2,96A при 3,6V.
Най-икономичният който имам и съм виждал е на 24VDC/ 3,1W. По-малък е обаче.
Този би трябвало да харчи от батерията под 0,95A при 3,6V.
Или с 3 батерии, без конвертор и клапан на 12V.
Не знам колко време трябва да изкара, но 3 батерии с реален капацитет 800mAh би трябвало да изкарат около час работен.
Ако е 50/50 - два часа.
Хитринка, която може да удължи малко времето е да се подава 12V на електромагнита през паралелна RC група.
Примерно опитно трябва да се изберат R и C, да речем около 2200uF и 5 ома.
В първият момент се подава 12V през кондензатора колкото да включи. После през съпротивлението колкото да го задържи включен - на около 9V. Тока ще е 600mA. Въпроса е на колко най-малко напрежение ще задържи електромагнита. - опитно.
Можеш ли да пратиш снимки и ТТ данни на тези, които имаш или за които имаш някаква информация? Особено полезни ще са ми и линкове към производители или доставчици.
Поръчвал съм само бобините. Имам информация за вносителя. Видях в сайта им че има бобини на 12V/3,1W.
Сега се сетих, че има вентили с две устойчиви състояния, без напрежение. Управляват се с импулс само.
С такъв е управлението на 4-пътният вентил при климатик Тошиба 365UDR.
Този вариянт ще усложни електрониката, но ще удължи значително времето за работа при захранване от батерия.
Примерно включена е за 1 мин, изключена за 1 минута и импулса ти е 250ms, ще удължи времето на работа на батерията 120 пъти!
"Solenoids Mod. G93 (with memory) ...
The stable functioning has the following advantages:- with an impulse of about 20 ms after which the valve alwaysremains in the controlled position.- the valve remains in the controlled position (opened orclosed) even if there is no power."
Този е на 24VDC/4W.
http://www.ld-gmbh.com/test_files/01...ENG_2_2_35.pdf
ЛД ООД – Машини и компоненти за автоматизация
PS: Не рабрах обаче къде точно се случва ефекта на "мемори". Във бобината или в механичната част е разликата (без пружина най-малко).
Дали тази бобина, ще заработи с "мемори" като се забие на нормален магнетвентил?
Цитат:
zxc0
PS: Не рабрах обаче къде точно се случва ефекта на "мемори". Във бобината или в механичната част е разликата (без пружина най-малко).
Дали тази бобина, ще заработи с "мемори" като се забие на нормален магнетвентил?
До колкото виждам това са само бобините. Какви са обаче самите вентили? Нямам опит с този вид техника и не си представям нагледно цялата конструкция.
Нямам представа дали продават и долната част, не съм поръчвал.
"This feature allows a Series "A" solenoidvalve to be converted from an monostable type to a stable type, without modifying any mechanical parts." - http://www.elhinel.com.ar/pdf/p2-01.pdf
Доколкото разбрах от това изречение магията е в самата бобина, тя е и доста по-обемна от другите.
Според мен с електромагнит и механика местят як постоянен магнит по стержъна на вентила. И така реализират "мемори" функцията на обикновен вентил който е възвратна пружина.
В каталога на camozzi има бол вентили, но няма повече инфо за тоя тип.
https://www.camozzi.com/sites/defaul..._en_LowRes.pdf
lpg клапан
Всъщност тази горелка с какъв газ ще се захранва.
Цитат:
milanov
lpg клапан
Всъщност тази горелка с какъв газ ще се захранва.
Точно с LPG. Имаш ли някакви каталози за такива вентили?
На първо четене се сещам за термостатични вентили, биметални или с изнесен силфонен осезател... защо непременно трябва да е сложно?
Цитат:
luka
На първо четене се сещам за термостатични вентили, биметални или с изнесен силфонен осезател... защо непременно трябва да е сложно?
Някакъв пример как изглеждат? Тук се търси нещо малко, което се носи и ползва с една ръка.