Отговор: Отопление на апартамент
∆Т 50°С не е презастраховане, а недостиг на радиаторна мощност. Този режим е високотемпературен - 80/60. Добре е да оразмеряваш при ∆Т 30°С
dT=50С е по скоро риск, а не застраховка. Ако искате застраховка, смятайте на dT=30С.
- - - - - - - - - -
Лазаре, извини ме.
1 Прикачен файл(ове)
Табличка за причисляване мощността на глидерите. Попълва се една от двете колони в зависимост от това кое знаещ ∆Т 50°С или ∆Т 60°С. Търси се от каталога експонентата n, ако не се знае 1.3 за масово срещаните радиатори.
С посочения от теб модел се получава 73W/гл.
За съвременна сграда не съм получавал повече от 70W/m2. Аз поне грубо бих ги сметнал така помещенията.
- кухня+всекидневна (30кв.м) - 2,1kW - 29 глидера
- спалня (24кв.м) - 1,7 kW - 24 глидера
- детска (16кв.м) - 1,1 kW - 15 глидера
Здравей, и защо реши, че едноконтурните нямат БГВ. И ако около теб апартаментите се обитават, да не се окаже прекалена застраховката заради прозорците. Това за избора на котел. За радиаторите, колегата ти ги е сметнал. Колкото по-вече, толкова по-добре. Стига да има място, разбира се.
Между другото има доста прилично изглеждащи стоманени радиатори трипанелни, които може да се сложат вместо doppel. В Германия и Англия се ползват основно стоманени радиатори, а хората там не са от най-бедните.
Здравейте,
Първо бих искал да ви поздравя с настъпването на 2019, с пожелания да е здрава, мирна и успешна.
Много благодаря за отговорите от всички и изчисленията на bobivg. Ще ги взема предвид, като единствено съм ограничен в кухнята+всекидневна, където повече от 25 глидера нямам възможност да поставя, тъй като съм ограничен от размера на прозореца.
И аз гледах стоманените трипанелни, но мисля, че няма да са достатъчно мощни заради ограничението във височина и затова се отказах от тях.
Относно котела, според вас, кой ще е по-удачния избор от гореизброените два или ако може да споделите друго предложение в този ценови диапазон? Сградата е нова и няма как да знам да всички апартаменти ще са обитаеми и ще се отопляват ефективно.
Благодаря!
Здравейте,
Попаднах на промоционална оферта и като цена ми се струва много добра. Някой взимал ли е от тази фирма и как са като сервизно обслужване?
Благодаря!
Тая фирма не е сервизен партньор на Бош