Здравейте,
Предстои ми изграждане на отоплителна система с газово котле в нов апартамент. Прочетох доста по темата във форума, но въпреки това не можах да открия отговор на всички въпроси и би ми било много полезно да чуя вашето мнение.
За апартамента: тристаен с чиста площ от 70 кв.м и две бани с площ 8кв.м източно изложение, френски прозорци, външна изолация EPS 10см и вътрешна 5-10см на външни стени и таван с каменна вата. Апартамента се намира на 4ти етаж от общо 5.
Изчислих следните мощности, които ще са ми необходими:
- кухня+всекидневна (30кв.м) - 3,5kW
- спалня (24кв.м) - 2,8 kW
- детска (16кв.м) - 1,9 kW
1) Избор на котел(двуконтурен, тъй като ще се ползва и за топла вода) - към момента съм се спрял на два модела BOSCH 2500W и VITODENS 100w 26kW.
2) Поради факта, че всички прозорци са тип "френски" нямам възможност да сложа обикновени алуминиеви радиатори поради естетически причини и съм се спрял на алуминиеви радиатори GLOBAL Серия DOPPEL с височина 35см- https://www.ruvex.bg/bg/produkti/oto...-global-seri-0
За да се застраховам съм направил изчисленията на ∆Т 50°С W.
- кухня+всекидневна 25 глидера
- спалня 20 глидера
- детска 15 глидера
- в двете бани по една лира
Тези радиатори са доста голяма инвестиция в сравнение с обикновените алуминиеви, така че ако някой ги използва моля да сподели мнения.
В допълнение смятам да сложа и стаен термостат.
Как мислите? Дали радиаторите ще са достатъчно за отопление на жилището и кой котел е по-удачния избор?
Благодаря!