Здравейте,
имам следното питане:
-Газов котел Viessmann Vitodens 100W 26Kw,който е свързан със стаен OpenTherm термостат с Wi-Fi управление Honeywell Y87RF2008.
Съседи ме посъветваха да намаля температурата на котелната вода до 60гр. с цел икономия,и в последствие като се замисли това може би е правилния вариант,защото температурата на кондензация доколкото съм запознат е от 50-55гр,а при мен котела работи на около 80гр.
При опит да намаля температурата от менюто на котела то е НЕактивно и си стои на 80гр.
-Обадих се във Viessmann и от техническия отдел ми обясниха,че този термостат с OpenTherm става "водещ" и корекций по котела са невъзможни,като ме посъветва да намаля мощността на горелката на 40%,което донякъде ще компенсира температурата на водата.(тази операция я изпълних през менюто но котела отново си двига темпретура над 60гр.?Като по този начин котела не влиза в кондензен режим,а работи като обикновен такъв?
Питането е,някой имал ли е подобен проблем,правилно ли е да коригирам мощността на горелката или да отавя OpenTherm-a да си върши "работата",какво ще изгубя/спечеля с намаляване на мощността на горелката?