1/2 или 1 цол за връзка между термопомпа и серпентина
Здравейте,
Искам да попитам дали има значение каква ще е тръбата между термопомпа и бойлер със серпентина? Питам понеже изхода на термопомпата и входа на серпентината и циркулационната помпа са по 1 цол, а майстора ми го е направил с тръба 1/2 заради колектора на подовото и ми казва, че няма значение. Интересува ме дали наистина няма значение?
Отговор: 1/2 или 1 цол за връзка между термопомпа и серпентина
Чакай, чакай, какъв е тоя майстор? Вързал ти е серпентината към колектора на подовото? Ако е така - няма никакво значение каква е тръбата - топла вода няма да имаш. Каква е термопомпата? Какъв е бойлера?
Не, не отделени са със електровинтили двата кръга, но е с една циркулационна помпа
Дай схема, щото не се прави така. Дай и моделите
Добре, а в кои участъци тръбата е 1/2" и в кои е 1"? Какъв е бойлера - модел, литри? Каква е ТП - предполагам правена, щом е с външна помпа?
Всички тръби са 1/2 , бойлера е Теси с една двойно навита серпентина 196 л, термопомпата е IVT AX-09
:yikes:yikes:yikes Как така всички тръби са 1/2"? !? И какво значи 1/2" - предполагам имаш предвид тръби 16х2 като за подово? Та това не е 1/2". а 3/8"! Тоя човек луд ли е? Заслужава един сатър през пръстите и никога да не може да хваща такава работа! И тези електровентили предполагам са 1/2"? Освен това се ползва трипътен вентил, а не 2 двупътни!, Според мен го сменяй тоя "майстор"!
Е, то и 16х2 има преход към 1/2", това нищо не значи. Пак ти казвам - майстора ти е пълен аматьор - няма филтри, няма кранове. Всички тръби от ТП до колектора и до бойлера трябва да се сменят с поне ф25 Pex-Al-Pex или ф32 ППР Стаби. Трипътния вентил - същи на 1"
Евтино и качествено няма!
Затова всеки по веригата си отговоря,от онзи ,дето чертае,материали до изпълнението.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Spitfaqr12
Евтино и качествено няма!
Затова всеки по веригата си отговоря,от онзи ,дето чертае,материали до изпълнението.
Аз платих 1200 лв за подвързването, колектора, разширителния съд и циркулационната помпа. Колко още трябваше да платя? Пазарлъци не съм правил. Кажете кой или как да търся майстор за друг път?
Цитат:
Lazar
Е, то и 16х2 има преход към 1/2", това нищо не значи. Пак ти казвам - майстора ти е пълен аматьор - няма филтри, няма кранове. Всички тръби от ТП до колектора и до бойлера трябва да се сменят с поне ф25 Pex-Al-Pex или ф32 ППР Стаби. Трипътния вентил - същи на 1"
Моля да кажете някаква причина поради, която трябва да се сменят тръбите, за да се обоснова. Веднъж вече го помолих да ги смени и той отказа като каза, че не пречи на нищо, и че циркулационната помпа си правил дебита така или иначе.
Така вързано работи ли? Ако работи, кажи при каки температури на водата вход и изход.
Цитат:
bobivg
Така вързано работи ли? Ако работи, кажи при каки температури на водата вход и изход.
Да, работи. Топлата е на около 31 гр, студената на 28 гр. Цирк. помпа е на минимума на 27 л/мин.