Проблем с газов котел Ariston
Здравейте,
Тази нощ протече малко (100 мл да кажем) вода от клапана с червена капачка на снимката, а понякога си прикапва от него дори при ниско налягане. Налага ми се веднъж седмично да допълвам водната система с малко, понеже пада до 0.5 бара (държа го на 1.5-2). Предполагам е заради прокапването от този клапан. Моля за съвет - за смяна ли е или се променя прага му по някакъв начин. Това клапан за налягане ли е или обезвъздушаване? https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3931723987.jpg
Sent from my Mi 9T using Tapatalk
Отговор: Проблем с газов котел Ariston
Това е предпазен клапан по налягане (баланс вентил), не се регулира. Ако капе при ниско налягане, явно е застанала някоя мръсотия на леглото му и не може да затвори напълно. Пробвай да го промиеш, като завъртиш червената капачка за да предизвикаш испускане. Повтори ако трябва няколко пъти и изчакай, може да стане. Ако не стане - нов. Преди това обаче трябва да се ревизира разширителния съд, защото най-често там е причината за първото изпускане.
Ако не стане по начина на Лазар източваш котела, развиваш черния шестогран под червената капачка и почистваш челото на затварящата гумичка. Като го отвиеш ще схванеш как работи
Благодаря за идеите. Развих го леко и изтече доста ръжда. Навих му мека връзка към една бутилка, за да наблюдавам колко и от къде тече. Ако продължава да тече ще го почистя или сменя.
Лазар, какво имаш в предвид относно разширителния съд? Котела е монтиран 2007 год., а аз съм му собственик от 2012. Не знам дали някога е текъл, но от 2012 не е пипан хардуерно...само температури мин/макс мощност итн.
При неизправен/неработещ РС налягането в системата варира в големи граници и подмине ли 3 бара, сработва предпазният клапан, а сработи ли - често се получва това, което е при теб - недобро затваряне
Моят тази есен след 14 години работа прокапа при налягане 1.5. Смених го. Струваше около 80-90 лв. Казаха ми, че с времето пружинката отслабвала.
Играх го това с клапана есента. За 10г. ползване за пръв път сработи при едно пълнене на системата, докато се усетя и стигна 3 на манометъра. Остана да прокапва и се наложи Espace да ме инструктира по телефона. Не го завивай леко, а направи почти оборот. Приготви кофа отдолу, защото в един момент ще потече по-силно ако е пълна системата. Това да не те плаши. Прави го смело и бързо, за да тече по-малко. То се усеща като превърти изцяло и спира да тече. На нещо като пружина е и трябва да го завъртиш, докато "превърти" изцяло и да изчисти ако може някоя песъчинка. При мен се оправи с въпросната процедура. Но нещо разширителния съд ме съмнява. Уж на празна отворена система го помпя на 1.2. После известно време държи добри налягания, но в един момент започва постепенно да се вдигат. Може и да е от крана (отдолу на котела), с който се пълни системата с вода. Връзката между БГВ и системата.
Цитат:
Може и да е от крана (отдолу на котела), с който се пълни системата с вода. Връзката между БГВ и системата.
Слагат се два - последователно.
Цитат:
Първоначално публикувано от
VanDan
Но нещо разширителния съд ме съмнява. Уж на празна отворена система го помпя на 1.2. После известно време държи добри налягания, но в един момент започва постепенно да се вдигат. Може и да е от крана (отдолу на котела), с който се пълни системата с вода. Връзката между БГВ и системата.
Хм, май ще се видим скоро.:) Дано е от кранчето, два О-пръстена са. Че има и лош вариант, много по лош.
Кажи цената на лошия вариант, за да се подготвя психически. Иначе за сега се оправям с налягането по мой си начин. Още от времето на стария котел имам кран с врътка (отделен от тези при тръбите вход и изход) на лирата в банята и изпускам по малко вода като ми се види, че се вдигне налягането.
Цитат:
Първоначално публикувано от
VanDan
Уж на празна отворена система го помпя на 1.2. После известно време държи добри налягания, но в един момент започва постепенно да се вдигат. Може и да е от крана (отдолу на котела), с който се пълни системата с вода. Връзката между БГВ и системата.
И при мен е почти така, но на обратно. Пълня на 1.5-2 и след 3-4-5 дни пак е на 0.5, това реално е 200мл вода. Дори съм го забравял до 0.. просто шумят радиаторите, нищо повече.
Падането на налягането на 99% според мен е теч от моя личен опит. Имах и такъв случай. Налягането бавно падаше. Гледах всички връзки, кранове и уж никъде не видях теч. Оказа се някакъв уникален според майстора случай. Случайно забелязах (по едно изсъхнало петно на пода), че "сълзи" направо през стената на една тръба (белите с алуминиева вложка). Когато сменяхме повредения участък, стената на тръбата направо почна да се рони. Добре че се оказа на видно място, а не някъде забутано, че и зад картон имам в една стая.