sdhinkin, Благодаря за изчерпателния отговор.
Сегашния котел на твърдо гориво е в отделно подстълбищно помещение. Обясниха ми, че не може да има газов котел там или на подходящо място на първия етаж заради изгорелите газове, има навеси и тн. Изходната тръба трябва да излиза на открито пространство, а не на затворено отгоре. Не знам дали може да се включи в комин? Затова предлагат котела да е на втория етаж. Там отвсякъде може да се изкара тая тръба за изгорелите газове. Дано не го казват защото така ще им е по-лесно. Иначе тръбите са ок за температура ми казаха. То и сега на въглища често минава 80 градуса. Ще добавя още 2 радиатора в две от стаите и това щяло да бъде абсолютно достатъчно. На всички ще сложа термоглави. И котела на твърдо гориво ще запазим. Там ще се направят нужните промени с разширителен съд, кранове и другото там каквото е необходимо. Него ще го използвам в най-краен случай примерно ако някой от големите братя (САЩ/*****) реши пак да ни затвори кранчето за определено време. Май имаше такъв момент. Както и да е.
До колко разбирам твоя коментар е по-добре да си взема едноконтурен 24кв + сегашния бойлер с двойна серпентина. И ако мога да ги сложа да са максимално близо един до друг ще е най-добре. Както и изолация на тези тръби за да не се губи температура до бойлера. Може би Бош ще е като марка. Ако може да ме насочите и за модел. Моля пиши ако нещо не съм разбрал правилно.