Отговор: Отопление на къща 120кв
След като имаш проблеми с тока е логично да сложиш печка с въздушна риза.
Пишеш печка с въздушна риза в нета и си избираш.
Мощността се смята стандартно.
Може да прозвучи налудничаво НО ще си позволя да кажа следното: След като сте с 20 см изолация и дървена носеща конструкция е видно, че сте се целили в нискоенергиен( само ватата((0.035)) ви гарантира коефициент на топлопреминаване U=0.175) дом( възможно е и да сте изпълнили пасивния стандарт с всички други слоеве на стената U<=0.150), който много трудно губи топлина и според мен не си заслужава инвестиция в допълнителна отоплителна инсталация. Ако положението с тока е чак толкова зле, един собствен генератор би трябвало да свърши работа, при такава изолация климатиците ви ще имат нужда от съвсем малко електричество за да работят.
ПП
- rosswen has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space.
Бат Роско разчисти си пощичката :offtopic:
Имам двама приятели с горивна камера с въздушна риза - камина. Ползват си ги събота и неделя за кеф, а основното отопление е газ и ток. Имат прокарани въздуховоди по стаите обаче си има и специален вентилатор. Ако не го пуснеш (щот бръмчи малко) по стаите няма топло :). Т.е. ако няма ток ще топлиш само там където е камината. Но пък си спестяваш проблемите с водната риза и липсата на ток.
Цитат:
Първоначално публикувано от
ccankov73
по стаите няма топло :).
Има, има, просто не е изпълнена правилно.
Един познат, дядо му си беше направил самоделна и топлеше 3 етажна къща, без вентилатори, без нищо, само натурална физика.
Негатива е, че миризмите от помещението с печката се разнасяха по стаите.
Аз също съм с дървена къща и с такава изолация (10 см. вата в стените и 10 см. стиропор отвън). Имам климатик и конвектори за преходните сезони, а зимата съм с пелетна камина с водна риза. Имах миналата година проблеми с тока и и взех инвертор и тягов акумулатор (общо около 1200-1300 лв. акумулатора и инвертора) и за проба оставих камината само на акумулатор, за да видя с какъв ресурс от време разполагам като спре тока - е изкара около 5 часа, което намирам за приемливо в 21-ви век... Все пак акумулатора върти само помпата, вентилатора и шнека, те не черпят много енергия. Доволен съм, препоръчвам.
5 часа е нищо, особено ако си в регион, в който има проблеми с тока.
Миналата година имаше населени места без ток по цели седмици, най-разумно е с генератор, че и по-евтино излиза.
Напълно съм съгласен с горното, но ако проблема с тока се предвижда да продължава цели седмици, по-добре изобщо да не се разчита на електричество (от мрежата, или от собствен източник), а да се търси вариант за твърдо гориво. Имаше едно време по селата едни печки на дърва, дето хем топлеха, хем се готвеше на тях - имаха и фурна, и котлони отгоре - цял ден чайника е сложен, нещо къкри... Не знам дали още ги има, знам че изглеждат ретро, но ако трябва да се разреши кардинално проблема с отоплението (като бонус - и с готвенето) и ако не се влиза в разрез с дизайнерски решения... Минуса е, че трябва да се предвиди място за дървата, да се настроиш за малко хамалогия по зареждане и чистене, плюса е че си независим от външни фактори. Генератора е добра идея, но варианта "няма ток със седмици" предполага населено място с голяма вероятност отдалечено от бензиностанция, от сервиз (не дай си Боже) за генератора, свързано е с изграждане на специална инсталация за прехвърлянето на захранването, шум и миризми от работата на генератора, обезопасяване (включително против кражба на генератора)... Не споря - решими поблеми са, въпрос на желание и предпочитания.
Проблемът с тока е само през зимата и най много за ден/два, ако стане авария и е по труднодостъпно. Така че смятам, че генератор ще е достатъчен. Точно към готварска печка на дърва съм се насочил.
Като има топло в едната стая ще оцелеете. Оставяш вратите отворени и това е.
Една вечер ще има игри и закачки пред камината, после като дойде тока всеки на телефона си по стаите.