Моля за идея за създаването на BG/ENG речник
Здравейте. Наскоро ми попадна една книга за microsoft access през ръцете и видях, че има повече възможности отколкото предполагах :)
Сега искам да упражня придобитите знания чрез създаването на някакъв програмен продукт. Първо направих една система за management на студенти - семестри, специалности и т.н., но мисля, че мога и повече.
Сега идеята ми е да направя работещ вадиант на българско/английски речник - от български към английски и от английски към български език. Идеята ми се стори малко "извратена" и за това реших, че е време да си размърдам малко мозъка.
Дайте ми някаква бегла идея за структурата на това чудо, защото започнах нещо, но излезе доста ... неудачно :)
Re: Моля за идея за създаването на BG/ENG речник
Искаш да съхраняваш думите в таблици в Access база данни и да търсиш със SQL заявки? Забрави!
1. Ще заема ненужно много място.
2. Ще е ненужно бавно.
Бих ти препоръчал да разгледаш някои от по-малко известните структури данни, аз лично за речник бих избрал ternary trie. Успех! Ако имаш въпроси по тази структура, питай, ще се радвам да помогна.
PS:. Всъщност ако основната ти идея е да научиш Access, а не толкова да направиш добър речник, нищо не пречи да пробваш и с него. Какви точно проблеми си имал?
PS2: Access е стара технология и вече не се ползва. За прости базички се препоръчва вместо него до се ползва SQL Express.
Първо благодаря за бързия отговор.
Второ - Access никога не бих го хванал ако другия семестър нямах баси от данни. Искам да започна от сега да го изучавам за да нямам проблеми по-нататък.
А за бързината и обема - аз смятам да шибна вътре 50-60 думи. По-важна е структурата на която държа да е сревнително добре направена.
Цитат:
Първоначално публикувано от maxellbg
Искаш да съхраняваш думите в таблици в Access база данни и да търсиш със SQL заявки? Забрави!
1. Ще заема ненужно много място.
2. Ще е ненужно бавно.
Бих ти препоръчал да разгледаш някои от по-малко известните структури данни, аз лично за речник бих избрал ternary trie. Успех! Ако имаш въпроси по тази структура, питай, ще се радвам да помогна.
PS:. Всъщност ако основната ти идея е да научиш Access, а не толкова да направиш добър речник, нищо не пречи да пробваш и с него. Какви точно проблеми си имал?
PS2: Access е стара технология и вече не се ползва. За прости базички се препоръчва вместо него до се ползва SQL Express.
Речник не е най-добрата идея за проект според мен... най-много ще се стигне до няколко индекса и това е...не разбрах какво искаш да научиш по-точно: Аксес-а (как да правиш форми на него и тн - неща леко дистанцирани от дизайн на база данни или обратното), както и да е...предполагам да си избереш нещо по-предизвикателно като задачка...това със студентите не е лоша идея...не знам до какво ниво си я развил ала ако не е перфектна може да поработиш до разширяването й на ниво цели университети да могат да я ползват или университети и средни училища и тн.(да могат да я позват ученици, учители и администрация, както и външни лица например)...think big...имахме подобен проект и ти гарантирам че може да се увъртолиш бая (особенно ако решиш всичко да е в дизайна на базата дании - защити от грешна информация, оптимизирана скорост на заявките и т.н.)...