Отговор: Екрани Elite screen
Привет. Едва ли много от нас са виждали разлика от различни екрани в еднаква среда, тъй като повечето притежават един екран, но мисля, че терзанията ви не са необходими, тъй като екраните Elite са достатъчно качествени. Мисля, че какъвто и избор да направите, няма да съжалявате. Повечето им продукти са с материал MaxWhite, който е препоръчителен за прожекция в затъмнена обстановка като вашата. Единственото терзание би било дали да вземете сив или матов екран, ако ще се гледа в осветена обстановка с цел "light rejection", какъвто не е случаят при вас. Gain-ът им 1.1 е напълно достатъчен и оптимален. Моят екран е с MaxWhite и е напълно доволно в затъмнено помещение, картината е по-добра от тази в киното. Не знам дали в домашна обстановка и конкретния ви проектор ще има видима разлика в картината спрямо MaxWhite Fiberglass, но например на сайта на производителя пише следното:
Цитат:
* MaxWhite Fiberglass Manufacturer tip: This is an enhanced matte white product for higher end DLP/LCD projectors suitable for commercial and residential presentations.
Мисля, че е ясно за какво се препоръчва. Единственото, което ще получите с фибростъкло е завишената твърдост на екрана, ограничаваща огъването, която е една стъпка по-близо до tension екраните на един "non-tension" екран. Ценовата разликата за един базов ръчен 100 инчов екран между двата материала е около 100 лева и е въпрос на бюджет и лично предпочитание:
"Manual M100XWH" manually operated screen 221,0cm x 124,5cm (BxH) 16:9 | Manual | Manual Screens | Elitescreens onlineshop - Your Projection Screen Company
"Manual SRM PRO M100HSR-PRO" manually operated screen 221,0cm x 124,5cm (BxH) 16:9 | Manual SRM PRO | Manual Screens | Elitescreens onlineshop - Your Projection Screen Company
Има много информация на сайта на Elite Screens, както и на други сайтове, четете е ревюта. Най-важната информация е в секцията им FAQ.
По-скоро в едно затъмнено домашно помещение трябва да прецените правилно големината на екрана спрямо зрителната дистанция, без да се чувствате като на първи ред в киното, нито да ви е прекалено далеч и малък (препоръчва се да покрива минимум 80% от зрителния обхват от дадена дистанция), както и какъв тип екран като монтаж и функции ще ви е най-практичен и удобен в помещението. Просто трябва да се информирате достатъчно добре кой е най-подходящият за вас за конкретните цели, обстановка, проектор и нужди. Също така има някои ограничения. Примерно light-rejecting screens не са подходящи за късофокусни проектори. След като направите правилния избор, в момента, в който седнете пред екрана, ще забравите за всякакви притеснения. Аз мисля, че правилният избор за затъмнено помещение е MaxWhite и ако искате да е сгъваем, но същевременно по-устойчив на огъвания подобно на фиксираните, можете да жертвате някой и друг лев и за MaxWhite FG.