Отказана гаранция поради непочистени филтри?!?
Днес от фирмата която е монтирала климатика в апартамента където съм под наем в момента, отказаха гаранционен ремонт с довода:
"Не сте си почиствали филтрите. Вследствие на това била изгърмяла някаква тапа и фреона си заминал."
Сега ми искат 70 лева за фреон и 10 лева за тая тапа?
Нормално ли е това?
В смисъл, технически възможно ли е изтичането на фреона поради замърсени филтри?
И нормална ли е тази цена за тази услуга?
Благодаря ви предварително!
Re:Отказана гаранция поради непочистени филтри?!?
Пълни глупости.Отивай в КЗП.Там да обяснят как е избила тапата поради непочистени филтри.
Мръсни филтри или зацапан външен топлообменник или замърсена турбина на вътрешното тяло- всичко това води до ненормално повишаване на налягането в системата и избиване на най-слабата част. така че е нормално. Вместо да се занимаваш с КЗП, които са юристи, просто виж и другите 2 неща - външния топлообменник и вътрешната турбина. Външният топлобменник се чисти с мека четка,като тя се движи във вертикална посока, не в хоризонтална - тогава ще сплескаш ламелите. За вътрешната турбина - спираш климатика, чакаш да се затвори клапата след което отваряш с ръка леко клапата и надничаш да я видиш. Ако е мръсна -съвет викай техник да я почисти не прави опити за почистване самостоятелно и не бъркай вътре с пръсти или други остри неща
ОК, благодаря за отговорите!
А относно цената на пълненето?
Занимавай се точно с КЗП.
Непочистените филтри наистина вдигат налягането, но съвсем не е задължително да са причината за избиване на тапата.
Да не би на всички, които не си почистили филтрите да са им избили тапите?
Напротив.Твърде малък процент от климатиците с непочистени филтри дават дефект.
Влошават топлобмена, показателите, вдигат налягането това е така, но незначителен процент дефектират, а от този незначителен процент отново при незначителен процент са избили тапите.
Цената на зареждането е добра.
добре де, я лепни няколко снимки- да видим колко ти е мръсен климатика...
Битовите клими защита по високо налягане нямат ли ?
Пресостат високо налягане нямат. Имат кликсон на компресора - термозащита от прегряване.
Иначе вследствие на високо налягане може да пробие и фабрична заварка и да спука топлообменник например, може да се спукат гайките или тапата на сервизния порт(което май се е случило).
А при мен повече от половината от заминалите компресори са вследствие на непочистени климатици и затова посъветвах господина как сам да си прегледа и да си следи в бъдеще състоянието на климатика за да няма проблеми първо и второ да му работят дълго и безпроблемно машинките и на трето място да си спести бъдещи излишни разходи - ако е чист няма нужда да се вика екип, ако обаче е мръсен е желателно и тогава се извършва така омразната профилактика. защото правилното е при профилактика да не се мери фреон (налягане), а да се прегледа машината като цяло. И при машините работещи с новите хладилни агенти не е препоръчително слагането на манометри повече пъти. Как работи една машина може да се прецени с един въздушен термометър и амперклещи.
Хубава събота и неделя
Разбира се че е така...не е случайно че в гаранционната карта на всеки климатик е записано условието че клиента трябва да си почиства климатика .А дали ще вика някой да му го мие или сам ще го чисти е друг въпрос...При забит с мизерия климатик няма гаранция - чети си указанията за гаранция .
Ако под тапа се има предвид на крана за чий е О-пръстена на крана дет държи до 100бара. При мен на домашния в спалнята пръстена на крана беше дал фира и спука тапата/централно леко/. Всичко на топло. Помислете дали е филтри или миндил пръстен.
Платих си за пълненето, но все още не съм напълно убеден, че с право ми отказаха гаранция.
Филтрите само изглеждаха много замърени, прахоляка по тях не беше сплъстен и набит в мрежата.
Само като ги поизтупах и 90% падна, после с прахосмукачката за 1 минута ги изчистих.
Както и да е! Фирмата е "РЕГАТА" ЕООД - имайте едно наум!
Даже малко са ти взели.Аз такива неща ги приемам като лично обида.
Обикновенно снимам климатика и клиента до него на клипче.
След това всеки по пътя си и без лоши чувства.
Пример:
Купувам си нова кола със 100 000 км гаранция.
Само наливам гориво и не сменям никакви филтри,масла и прочие.Тя естествено сдава багажа.Кой е виновен ?
Re:Отказана гаранция поради непочистени фl
Цитат:
Първоначално публикувано от todo1
Само като ги поизтупах и 90% падна, после с прахосмукачката за 1 минута ги изчистих.
Казуса е спорен, но е факт, че климатика се товари, когато се експлоатира неправилно. За минута си се справил... Не е чак толкова време, за да не можеш да го отделиш веднъж в месеца. Да не говорим, че можеше да ги изтупаш поне, преди да извикаш ремонтната група.
Цитат:
Първоначално публикувано от FormatC
Даже малко са ти взели.Аз такива неща ги приемам като лично обида.
Обикновенно снимам климатика и клиента до него на клипче.
Бравос-похвално!А може и да им окачаш вътрешните тела на вратовете, и така през целия град за назидание на другите мърлячи.Това при първият път- после може да се разделят я с ухо,я пръстче... :ole
Сериозно, пусни ни някое клипче от галерията да видим- ''не правете това в къщи''-интерсно ще е. :taz
Сериозно,инкогнито съм.Никакви реклами и прочие.
Просто си чеша езика и обменям инфо с колеги тук.Доста неща понаучих при това напълно безплатно :)
Пък и е забавно.Виж една тема в раздел "Други климатици" за едно Тойотоми.Няма такъв клиент просто ...
Не съм се смял доста отдавна така :)