Отговор: Гаранция на климатик
Цитат:
Първоначално публикувано от
TANI
... Явно фреона е изгорял от токовия удар.
Ако мен питаш климатика ти реално не е в гаранция още след първия токов удар. При това по ваша вина. Да, фреон се пълни и на място, но преди това се проверява защо го няма стария! Но никой не може да каже от тук дали това е реалния проблем на климатика.
По принцип , когато уреда е в гаранция, но е монтиран извън рамките на града е редно да се плати за транспорта.
1 Прикачен файл(ове)
Ето какво пише в гаранционните карти.
Цитат:
Mega
Ако мен питаш климатика ти реално не е в гаранция още след първия токов удар.
Така е. Токовия удър не се покрива от гаранцията, а от застраховката - точно както при пожар или наводнение.
Аз съм с Дайкин 5 години гаранция, взех от магазини....................и съм супер доволен често ...
@TANI,
Климатизаторът, за който споменаваш, е инверторен и напрежението, постъпващо в него, предварително се изправя. Напомням го, защото системата е защитена от по-високо или по-ниско напрежение. Токов удар при ниското напрежение (400 V) не може да го повреди, а единствено такъв, преди трансформатора (20 кV), за какъвто не споменаваш. Според мен, причината два пъти да изгори компресор, е в неговия контролер, т.е. във външната платка на климатизатора, което си е чисто гаранционен проблем. Компресор прегрява, когато не е в режим, в твоя случай вероятно поради изгубен фреон, било то заради кабпав монтаж или фабричен дефект. И в двата случая защитата е трябвало да задейства.
За да си потърсиш правата, ще ти е необходим протокол от фирма, занимаваща се с поддръжка и сервиз на климатизатори, където точно да е описана причината за дефекта. С този протокол, гаранционната карта с вписаните ремонти и фактурата за покупката можеш да предявиш иск към търговеца, посредством КЗП. Предварително, обаче, трябва да са заплатени транспортните и др. разходи към търговеца или наетата от него сервизна група.
Успех в начинанието и пиши как се развиват събитията.
Цитат:
TANI
Здравейте,
Преди година и половина купихме на приятел климатик Sharp 12GHR, който си работеше добре, но един ден правил нещо по електричеството и дало на късо(не в стаята на климатика). След това на климатика работеше само вътрешното тяло без да се включва компресора на външното. Извикахме фирмата, която го монтира, казаха изгорял компресор и го взеха. След един месец го донесоха работещ и всичко както трябва.
Миналата зима е пускан 3-4 пъти, но замръзна целия и до лятото не беше включван. Поредния проблем дойде в края на летния сезон когато климатика си работеше, но не охлаждаше/затопляше изобщо, но компресора се чуваше как работи. Отново се обадихме на фирмата монтирала климатика и се почна едно мотане, ама ще дойдем днеска - утре и така един месец! Когато все пак дойдоха да видят машината констатираха, че нямало фреон и си тръгнаха без да направят нищо, а климатика още е в гаранция. След 2 седмици го взеха за ремонт и месец по-късно ми се обадиха, че уж проблема бил пак от токовия удар и имало нещо изгоряло, което не се поемало по гаранцията, но те щели да направят компромис и ще го пишели по гаранция. Явно фреона е изгорял от токовия удар. Сега искат да платя и 60лв за транспорт, защото съм на 22км от града.
Искам да попитам може ли след токов удар да изчезне фреона?
Трябва ли да плащам за транспорт след като е в гаранция?
Не можеше ли да се напълни фреон на място?
Кофти заварка при смяната на компресора или при монтажа са така да се каже захапали конус на някоя тръба и сега си изпуска.Хубаво е да се надуе с азот и да се види къде е пропуска да се отстрани пак да се надуе за да се види дали няма друг пропуск и ако всичко е ок пълни се по табелка и всичко е 6.
Откровенно мошенничество, от късо съединение в ел.инсталацията не може да се предизвика пренапрежение.
Фирмата мами клиента, че повредата е вследствие на късо съединение в съседната стая.