Необходим ми е практически съвет, а не ревюта от нета.
Трябва ми стабилност, работа по 18 часа в офис, без CAD,
не много сложни изчисления и анализи, получаване и изпращане на информация чрез кабелен нет.
1. Колебая се между три дъна: Asus TUSL2-C, MSI 6337 LE5, EpoX 3PTA. Знаете ли за несъвместимост на някое от тези дъна с MSI GF4MX440-T/64M/ или с някое друго ус-во
2.PIII Coppermine 1000 or Tualatin 1200, засега клоня към Coppermine
3. Паметта 512 МБ как е по-добре 1х512, 2х256 или и трите банки да са запълнени.
4. По възможност по безшумен fan за PIII ,всичко ще е на дефаут, модел?
5. Допълнителния контролен PCI IDE ATA 133, Raid, увеличава ли осезателно бързината на диска, само за ATA 133 имам в предвид.
6. LAN карта ? , за включване на кабелен модем към нея, хабер си нямам от LAN карти, операторът на кабелния интернет ми каза, че за него е без значение, става въпрос за 128 kb/s
7. Един страничен въпрос. HDD 20 GB беше разделен на 2 дяла 8/12. На 8 МБ е Win98, а на 12 МБ беше Linux. Махнах Linux-а и сложих WinXP /nfts/ и С-дяла с W98 значително намали бързодействието си. Приложенията се отварят по-бавно, сканирах и дефрегмантирах и двата дяла, и преди и сега Сандра дава един и същи резултат, drive index 23800, а на практика зареждането на файлове от HDD отнема повече време.
Паметта е най добре да бъде на 1 или на 2 банки. Ако е на три става по нестабилно. RAID увеличава осезателно скоростта на диска. За LAN карта можеш да вземеш промерно CNET. Наистина няма значение кава ще е LAN картата.
nqkolko pyti ve4e 4eta 4e raid controller-a povishaval "byrzinata" na diska.. juliane ako emo_4400 nqma da izgrajda RAID 0 masiv (za koito sa mu nujni minimum 2 diska) razlika v skorostta nqma da ima!
za tova koeto shte napisha ne sym 100% siguren no vse pak.. kogato izleze i815 solano, chipseta beshe ograni4en do adresirane max 512MB RAM.. tyi kato sega vzimash dyna na s chipset modifikacia na 815 nai-dobre proveri dali tozi "problem" e reshen.. ako ne e i 2x256 e po-evtina ot 1x512 si vzemi neq.. po-princip si e nai-stabilno s 1 banka.
ako ne ti tryabvat Win98 i WinXP ednovremenno, vzemi ta si napravi vsichko na edin dyal. naprimer s partition magic. ima li nujda da napomnyam che predi tova e dobre da arhivirash vsichko vajno ot dvata dyala
i ot RAID da ti kaja naistina ako si s edin HDD nyama smisul
Dont think about the troubles... they will come very soon !
Необходим ми е практически съвет, а не ревюта от нета.
Трябва ми стабилност, работа по 18 часа в офис, без CAD,
не много сложни изчисления и анализи, получаване и изпращане на информация чрез кабелен нет.
1. Колебая се между три дъна: Asus TUSL2-C, MSI 6337 LE5, EpoX 3PTA. Знаете ли за несъвместимост на някое от тези дъна с MSI GF4MX440-T/64M/ или с някое друго ус-во
2.PIII Coppermine 1000 or Tualatin 1200, засега клоня към Coppermine
3. Паметта 512 МБ как е по-добре 1х512, 2х256 или и трите банки да са запълнени.
4. По възможност по безшумен fan за PIII ,всичко ще е на дефаут, модел?
5. Допълнителния контролен PCI IDE ATA 133, Raid, увеличава ли осезателно бързината на диска, само за ATA 133 имам в предвид.
6. LAN карта ? , за включване на кабелен модем към нея, хабер си нямам от LAN карти, операторът на кабелния интернет ми каза, че за него е без значение, става въпрос за 128 kb/s
1. Използвам ТUSL2-C. Пробвал съм и 3PTA (беше по-евтин). Практически са аналогични, разликите са, че FSB честотата на EPOX-а се задава само с jumpers. Докато при Asus-a всичко се регулира от BIOS. Евентуално предимство за Asus - има 2 чудни програми - за мониторинг (PC Probe) и за обновяване на BIOS през Win (Live Update). При TUSL-а липсват няколко кондензатора на платката, 3PTA си има всичко - но това не оказва според мен разлика - и двете достигнаха ~99% стабилна работа na 160MHz FSB. Освен това 3PTA има и аудио codec ALC201A - вади приличен стереозвук. Несъвместимост м/у видеокарти досега не съм засичал - пробвано е с ATI Radeon, Asus V8200Ti2 и Chaintech GF4Ti4200.
2. За CPU - препоръчвам само P3 Tualatin - двойно по-голям L2 от Coopermine - 512KB + наличие на функция Data Prefetch. Kешът му няма цикли на забавяне за разлика от Celeron варианта. Аз използвам 1.26GHz процесор (9.5х133).
3. Мисля, че е без значение, но не повече от 2 модула. Само си намери хубава памет - моята е 2х256 Kingmax PC133 с TinyBGA схеми - взех я от Перси.
4. Ако си вземеш BOX процесор - охладителният модул на Intel ще ти е напълно достатъчен.
5. Не виждам за какво ти е ATA133, това те ограничава до Maxtor дискове - хмммм... нещо напоследък много се оплакват от тях. Аз съм с 2 броя Seagate Каракуди 7200 - те са АТА100 и нямам усещане, че са бавни - според мен това трябва да е изборът ти. Ако са вкарани по официален канал (разбирай Асбис), имат реална гаранция 3 години с много бърза подмяна, ако се наложи.
6. Може да съм консервативен, но за мен има само един производител на мрежови карти - 3СОМ.
1. Само аз ли имам чувството, че по почти всички фирми предлагат i815 рециклиран, т.е. върнат (за upgrade напр.) от някои клиенти. Пък и нали няма да се ползва за overclock, Ламя.
2. Подкрепям мнението на Ламята, като цяло, но защо точно PIII Coppermine 1000 or Tualatin 1200. Нали сам спомена, emo_4400 : "...без CAD, не много сложни изчисления и анализи..."
3. 2х256 е по-евтино осезаемо.
4. Вентилатора на Пентиум-а е почти в 100% от случаите тих, все пак не закачаш "половин килограмова духалка за Атлон" :-)
5. Ей така като почнат да се лъжат хората за "огромните разлики между АТА-66, 100 и 133... едва ли не ако не ти е АТА-133, не можеш пусна нищо. Мисля, че е много по-важно диска да е сигурен и да не прави проблеми, както казаха по-горе, ако е възможно взимаш от сигурен доставчик.
6. Бъди разумен, вземи си хубава мрежова карта. Тя не се сменя през месец, едва ли до година, две PCI ще отпадне като стандарт, така че ще си я имаш и за по-нататък. Не знам за вас, аз съм си патил много с CNET. Купих си една стара ISA D-Link, 10MB, combo, много съм доволен.
1. Само аз ли имам чувството, че по почти всички фирми предлагат i815 рециклиран, т.е. върнат (за upgrade напр.) от някои клиенти. Пък и нали няма да се ползва за overclock, Ламя.
Ако е така, по какво може да се познае дъното изплозвано ли е? Всичко това ще го купувам с фактура и ДДС, по този начин смятам, че мога да избегна до голяма степен риска от некачествени компоненти или това не е критерии?
2. За CPU - препоръчвам само P3 Tualatin - двойно по-голям L2 от Coopermine - 512KB + наличие на функция Data Prefetch. Kешът му няма цикли на забавяне за разлика от Celeron варианта. Аз използвам 1.26GHz процесор (9.5х133).
1. DarkRose: "Само аз ли имам чувството, че по почти всички фирми предлагат i815 рециклиран, т.е. върнат (за upgrade напр.) от някои клиенти"
В общия случай си прав. Но доколкото знам PERSY внасят нови 3PTA.
---------
2. emo_4400: "Ако е така, по какво може да се познае дъното изплозвано ли е? Всичко това ще го купувам с фактура и ДДС, по този начин смятам, че мога да избегна до голяма степен риска от некачествени компоненти или това не е критерии?"
Не е критерий. Препоръчвам ти да работиш с директен вносител. Може да съм банален, но пак ти препоръчвам PERSY. Поискай да видиш дъното - по прахоляка си личи дали е използвано.
---------
3. emo_4400: " Защо в ценовите листи на фирмите P3 Tualatin е с 256 КВ кеш. Това някаква скопена версия ли е?"
Не знам какво се внася от МОСТ, АРГУС и компания. Такива процесори съм виждал, взети само от ASBIS - т.е. официален канал. И всичките са били BOX - с 3г. гаранция и 512KB L2.
---------
АКО ЩЕ КУПУВАШ ТАКЪВ КОМПЮТЪР, ПОБЪРЗАЙ. И ПРОЦЕСОРИТЕ, И ДЪНАТА ВЕЧЕ СЕ СПИРАТ ОТ ПРОИЗВОДСТВО.
Tualatin e imeto na iadroto, a procesori imai s 256 k cache i s 512., kato posledniq e Pentium III-S i e prednaznachen za SMP rabota. Ne pomnq kvo imashe w nego, no raboti na dwuprocessorni dyna na Intel. Za polsednoto moze i da se lyza. Idaroto Tualatin nema obsto s kolichestwoto cache. Az iam Piii-S (512 demek) i e systo kakto otbelqza Lamia ot ASBIS , boxed i 3 god garanciq. Btw, velikolepen processor. Ima malko po razlichna specifikaciq na zahranvaneto, t.e po-strogi iziskwaniq za aplitudite na VCore mai, taka che moze i da ne trygne na nedobro dyno. Pri men e na ABit ST6, a po weba sym wizdal testowe na MSI i Asus TUSL2-C dyna. Teoretichno trea da raboti na seko 815 B-stepping dyno.
Във вестник "Компютър" прочетох, че съдят Intel, Gateway, HP, че: " ...са предоставили недостоверна информация за производителността на Pentium IV, които според ишците са по слаби, както от Pentium III, така и от Athlon....... Те не оспорват данните за тактовата честота на Pentium IV. Те обвиняват трите голями компании в преднамерено разпостраняване на невярна информация за производителността на чиповете" Ебати ако това е истина, много мегахерци, а производителност?