W7 32bit не стартира след смяна на motherboard
Ако е нужно, ще дам пълна информация за HW на motherboard и HDD.
Работеща инсталация на W7U 32bit на стар WD HDD. Поне преди да се скапе предишното дъно.
Самият HDD е изправен, защото получавам достъп до всички раздели и файлове на него.
През друг HDD на същото дъно. Който е с W10P x32 също с MBR - моментално заработи без никакви проблеми.
Инсталирам диска на ASUS със UEFI. OS започва да зарежда начален екран.
Стига до първите две цветни точни и извежда екрана, да направя възстановяване на системата.
Слагам install DVD-то, правя процедурата и извежда грешка, че не може да направи възстановяването.
След няколко опита със същия резултат, правя repair в Command Prompt - успешно.
Нов опит за зареждане - аналогичен резултат.
Сещам се, че има "леки" разлики между BIOS и UEFI.
След доста ровене в нета, проби на различни варианти на boot options, резултатът продължава да е същият.
Проблемът, мисля, е с boot, а нямам старо дъно без UEFI, за да пробвам.
Днес успях с доста джокери да изключа Secure Boot - изтрих всички ключове. Иначе не е възможно!
Обаче остават различните комбинации с CSM и другите опции на boot секцията на UEFI.
Не знам за другите производители, но ASUS не дава ясни обяснения коя позиция какво прави!
Особено, що се отнася до Secure Boot.
Знам, че ако конвертирам HDD от MBR > GPT, нещата ще се получат.
Обаче има голям риск да загубя инсталираните софтуери. Голям зор видях, докато ги подкарам на този W7!
Защото повечето са създадени за WXP и не съм сигурен, че ще могат да заработят при нова инсталация на W7 или виртуалка на 10.
Моля за някакви насоки, че се мъча вече 4-ти ден!
Конкретно за точна комбинация от настройки в частта CSM и Secure Boot.
Отговор: W7 32bit не стартира след смяна на motherboard
Не мисля, че Win7 32bit подържа UEFI, така че трябва да го спреш в BIOS-a. Конвертирането MBR->GPT май го правих като буутна през флашка с Ventoy едно ISO на Partition Magic. То буутва нещо като Linux с GUI-то на Partition Magic.
Ако е UEFI и CSM ти е disabled - партишъна трябва задължително да е GPT. Aко CSM e enabled, би трябвало да може да буутне и с MBR, но на теория.
Win7 64-bit май има някаква поддържка на UEFI, но за 32-bit не знам. Не знам какви опции ти има BIOS-a, но CSM трябва да е Enabled и Legacy Mode също Enabled.
Благодаря!
Тези настройки във всякакви варианти ги пробвах. Изтрих ключовете и чак тогава се изключи Secure Boot.
Явно проблемът е в самата съществуваща инсталация.
В упътването на дъното пише, че трябва да се инсталират драйвери за USB3.0 преди да се започне с W7.
Аз имам инсталирани на този HDD за разширителна платка.
В единия вариант е с boot (flash или DVD) + motherboard support DVD, но не се получи.
Трябвало драйверът да се инсталира сам от диска с драйверите, преди основната инсталация на W7.
Поне така разбрах написаното на китайски английски.
Другите два метода са с редактиран boot носител, в който се добавят съответните файлове. Това ще го пробвам също.
Дали се получава някакъв конфликт м/у USB3 драйверите, или motherboard DVD има проблем не мога да разбера
Като го заредя с W10 32bit (не поддържа тази OS, само 64) и зависва. При boot от него стартира някакъв DOS...
От друга страна самият HDD с W7 е ветеран със SATA3, не 6.
Май ще инсталирам начисто, че стана почти седмица си губя времето!
Много са неизвестните и не знам къде да копая точно. А колкото повече ровя, се омазва и инсталацията.
Не успях да разбера коя е точно причината да не тръгва HDD с W7 на това дъно!
Но е без значение какви комбинации от настройки са направени на дъното за CSM, UEFI и т.н.
Това за инсталация с MBR, разбира се.
Направих си boot flash с добавените драйвъри за USB3. Както е описано в User manual на mainboard.
С фирмения софт EZ Installer. В противен случай не работи нито едно USB устройство!
Даже мишка под DOS. Без значение на какъв тип USB (2 или 3) порт е включено.!
При тестовата инсталация (MBR) важните за мен sw заработиха нормално.
Преинсталирах начисто и ще донастройвам, когато намеря време.
Благодаря за помощта!