Съветвам те да послушаш Lupus и да се обърнеш към Дигитални медийни технологии. Тъй като си се спрял на Matrox, те ще ти дадат най-добрата оферта.
След подобно запитване, но с уточнен вид дейност и описание на наличната периферия, на мен ми дадоха оферта, включваща еднопроцесорна система на базата на Pentium 4 2.4 GHz + MATROX RT X100 Xtreme PRo с лицензирана операционна система, с DVD едноформатна записвачка (без мониторите - желателно е 2 бр.), но общата сума беше от порядъка на 6 000 лв.
Относно процесора - аз лично бих предпочела двупроцесорна машина. Можеш да си направиш и голям видео масив SCSI (виж и препоръката на gi - като показатели машина-мечта, но може и с далеч по-слаба - зависи от дейността).
От скоростта на процесора зависи в голяма степен колко бързо ще компресираш след монтажа (ако изобщо се налага компресиране). Качеството обаче на "прихванатия" видеоматериал зависи от други фактори.
Видеокартата според мен не е от огромно значение, доколкото освен монтаж на тази система не е желателно да се прави друго - игри например, но някои монтажни платки вървят с точно определени видео карти. Звуковата карта - също, освен ако не се търси звук. Но дъно, RAM - вид и обем, HDD за видеомасива са от съществено значение.
Изобщо темата е много обширна и трябва да се подходи внимателно. Изборът и съгласуването на компонентите е особено важно.
Препоръчвам ти най-напред много добре да обмислиш какво точно ще правиш и какви формати и от какви изходи ще въвеждаш. Пишеш за аналогово видео, но там вероятно ще трябва качествен видеокасетофон и (защо пък не) Time base corrector - те ще се включват ли в сумата или не? (защото такава отделена сума за монтаж предполага "почти" професионален монтаж) И какъв формат ще е това аналогово видео? Ако ще е само VHS, тогава толкова пари са излишно разточителство.
Колко часа материал едновременно ще е необходимо да се обработват? В какъв формат ще експортираш и с каква цел? На какви носители ще се записва?
Нахвърлям тези въпроси, защото минах по този път и съм категорична, че първо трябва да се уточнят изходните параметри. А при толкова пари изборът на конфигурация няма да е труден.
Отговорът ми е многословен, но изборът на работна станция за обработка и монтаж на видео съвсем не е проста работа и не опира само до бързодействие на машината.
Системата е за един мой познат.На него са му препоръчали:
MB:SUPERMICRO SUPER X5da8
2БР. XEON3,2/1Мb Cache
2БР.Мaxtor Maxline Plus !! 7200 SATA
Case:Supermicro SC742s-600
Matrox rt x100 Xtreme Pro
Power:Supermicro SC762-600
DVD R/RW Pioner DVR-А07
ATI Radeon FIRE GLX2-256
Въпросът ми е ,наистина ли е нужна толкова скъпа система.Компютърът ще се използва за дигитален и аналогов видеомонтаж,3д анимация.В цената е САМО компютъра,а останалата техника-отделно.
Въпросът ми е ,наистина ли е нужна толкова скъпа система.Компютърът ще се използва за дигитален и аналогов видеомонтаж,3д анимация. В цената е САМО компютъра,а останалата техника-отделно.
<div align="right">Originally posted by Lord Steve*-*04/03/2004*:* 22:27:18</div id="right">
Надали има еднозначен отговор[] Зависи какво, колко и за къде ще се прави.
Аз работя на система за около 5000 лв. (цени към м. ноември 2003 г.)
Ползвам Pinnacle Pro-one RTDV монтажна карта (която е почти аналогична на Matrox rt x100 и на същата цена)
Mainboard Iwill P4SE
CPU Intel P4 2.4Ghz
Memory 2 x 256 DDR SDRAM PC 400 - Kingston
CD SONY DRU-510AX
IDE HDD Seagate Barracuda 40 GB 7200rpm 8M Cache
SATA HDD 2 x Seagate Barracuda 80 GB 7200rpm 8M
Video ATI Radeon 9100 64MB
Edition Board Pinnacle ProOne RTDV
Нужна ми е още 512 RAM. След време ще сменя процесора и видеомасива. (сега това щеше да увеличи цената с около 1500 лв.)
3D анимациите ми са шапки на ТВ предавания (за кабеларки), т.е.много кратки.
Монтирам до 300 минути суров видеоматериал, аналогови и цифрови източници VHS, S-VHS, Hi8, miniDV и т.н. (т.е. все непрофесионални формати) на масив от 2х80 GB SATA (отделно имам 40 GB), но продуктът ми е сновно в сферата на "халтурата".
Засега поне нямам проблеми, освен компресирането, което ми отнема средно 2,5:1 часа (според вида компресия и кодека), както и рендерирането на по-големи 3D проекти. Ако това беше проблем, двупроцесорната машина, препоръчана на приятеля ти щеше да ми го реши. Само да не ме разбереш погрешно - аз съм за двупроцесорните системи, но в случая цената беше по-важна.
Наложи ми се един път да ми трябва SDI вход, но там вече отиваме към професионалните карти, а ти говориш за полупрофесионални.
Твоят приятел какви условия е заявил, та са му дали такава конфигурация и откъде са му я дали? Вероятно е заради 3Д анимацията. Може да има (или ще прави) студио - тогава цената е оправдана.
Както казах и по-горе, на моето запитване за видеомонтаж с Matrox rt x100 Xtreme Pro и уточнен "предмет на дейност" ми дадоха оферта за около 6000 лв.
Дано съм помогнала, защото наистина решението е трудно. Понякога и 16 000 лв. са малко, понякога и 5000 лв. стигат, и все говорим за "дигитален и аналогов видеомонтаж, 3д анимация"
В крайна сметка продължавам да препоръчвам да се обърнете към фирмата, препоръчана по-горе (ако не е направено). Те са представители на Matrox, както и на Discreet (3Dsmax) и ще могат да дадат компетентно мнение.
<font color="blue">offtopic//
В името на коректното изразяване понятията "дигитален и аналогов монтаж" в случая би трябвало да значат "дигитален монтаж на видеосигнал прихванат съответно от цифрови или аналогови източници"
Защото монтажът е линеен и нелинеен</font id="blue">.
Ако аз съм на мястото на Lord Steve бих постъпил така:
Пиша ти заданието и сключваме договор. Ако ти направиш системата за 15000 и тя удовлетворява всички изисквания - получаваш 10% комисионна. Но само при условието, че внесеш предварително гаранция на същата сума на мое име в посочена от мен банка. И ако системата не може да изпълни заданието аз си прибирам гаранцията, а ти системата. ОК?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">"На бодлива крава бог рога не дава"
Ако аз съм на мястото на Lord Steve бих постъпил така:
Пиша ти заданието и сключваме договор. Ако ти направиш системата за 15000 и тя удовлетворява всички изисквания - получаваш 10% комисионна. Но само при условието, че внесеш предварително гаранция на същата сума на мое име в посочена от мен банка. И ако системата не може да изпълни заданието аз си прибирам гаранцията, а ти системата. ОК?
<div align="right">Originally posted by Lupus*-*07/03/2004*:* 12:48:09</div id="right">
не знам дали Lord Steve ще постъпи така, но аз съм съгласен да сключа договор с всеки който иска - включая и теб.
ОБАЧЕ....,
банковата гаранция е от порядъка на 10%(процента).
както и да е - всеки който иска добър комп. може да се обръща към мен - "Правя компи всякакви!"
сега се сетих, че може тук да ми искат пари за реклама.....[:P]
а по въпроса за "магданоса" - няма човек, който да ти внесе 15000 лв. в банка на твое име.... ( така пише в поста ти)
за договора си прав - има си неустойки, само че кой експерт ще се произнесе по въпроса дали системата "отговаря на изискванията" - може да поканим IBM за мнение, но те ще поискат около "....000$" за експертна оценка..
пак казвам, че мога да го направя и гаранция ще дам...
не се натискам - просто казвам че мога да го направя за тези пари - с или без договор.....