Търся схема за плавно регулиране на обороти
Момчета, може би ви занимавам с глупости, но до вас опрях. Търся схема, по която да ми направят регулатор за плавно регулиране на оборотите на центрофуга за мед. Вързал съм един мотор от пералня, който е около 350 Вт. Искам да вдигне до 500 об/мин., не повече щото тоя е 12000 об. и центрофугата може да стане хеликоптер :-memnon. Ще ви бъда благодарен ако помогнете.
Re: Търся схема за плавно регулиране на обороти
Ще добавя това: http://neomontana.dir.bg/kit21.htm, само че иска допълнителен потенциометър.
Момчета, да сте живи и здрави. Още утре нося схемата на майстора и ако стане ще черпя с мед. Още веднаж, сърдечно благодаря.
Не може мотора от пералня да има 12 000 об/мин , сигурно има ремъчна предавка. Той е асинхронен а там оборотите са 700, 900, 1500, 3000 И СЕ ПРОМЕНЯТ САМО С ЧЕСТОТНО УПРАВЛЕНИЕ, което е скъпо! А схемата , която предлага NO CARRIER важи за колекторните двигатели (бормашини, прахосмукачки, миксери) - те си променят оборота в звисимост от напрежението. Намери си колекторен двигател , за да може лесно да го регулираш. По-шумен е, но по-компактен.
Нямах ни най-малка представа, че е асинхронен... Няма да стане, съгласен съм. :Drinks:
Цитат:
Първоначално публикувано от mdimsteph
Не може мотора от пералня да има 12 000 об/мин , сигурно има ремъчна предавка. Той е асинхронен а там оборотите са 700, 900, 1500, 3000 И СЕ ПРОМЕНЯТ САМО С ЧЕСТОТНО УПРАВЛЕНИЕ, което е скъпо! А схемата , която предлага NO CARRIER важи за колекторните двигатели (бормашини, прахосмукачки, миксери) - те си променят оборота в звисимост от напрежението. Намери си колекторен двигател , за да може лесно да го регулираш. По-шумен е, но по-компактен.
Повечето перални са с колекторен двигател и оборотите на този двигател обикновено са 12000 и нагоре.Схемата линк към която пусна NO CARRIER е напълно коректна за целта.Недостатък е меката характеристика на двигателя,което би довело до разлика в поддържаните обороти в зависимост от натоварването.Само че в случая не се гони такава точност,а и оборотите могат да бъдат настроени при натоварена центрофуга.Схемата е евтина,компактна,проста и надеждна,а може да се купи готова.
Оборотите на двигател с ротор накъсо се определят като се раздели 3000(50hzX60s) на броя полюсно-фазови групи.Тези двигатели могат се управляват с честотно управление при запазване съотношението напрежение/честота.
Момчета, благодаря ви, че продължавате темата и давате нови предложения. Аз съм бивш радиолюбител, но тип кълвач, дето само...бля, бля.Вече съм на 53 и разчитам само на моите приятели-конструкторите. Но и те вече трябва да пият Гинко - прим, та затова потърсих помощ в интернет. Отново благодаря.