Шум при включване на бойлер.
Здравейте!
Имам бойлер на Елдоминвест вече на 10 години. Бойлера си работи добре , нямам никакви оплаквания досега.
От една седмица при включване на бойлера се чува странен шум (едно жужене , струва ми се от нагревателите)
Въпроса ми е дали има някаква опастност , от какво може да се дължи този шум (дали е от натрупан котлен камък по нагревателите) и т.н. Защитите си работят добре - включват се и се изключват при достигане на определената температура.
Благодаря за отговорите предварително.
Re: Шум при включване на бойлер.
Според мен "жуженето" може да се появи от лоша ел. връзка /искрене/ - скапан ключ, разсхлабена клема, кабел или връзка и т.н. Трябва да се отвори и погледне от вътре. Не е желателно да се остави така, защото рано или късно ще изгори нещо свързано с кофтито ел. връзка.
Успех.
Re: Шум при включване на бойлер.
Вероятно бойлера не е отварян за почистване през тези 10 г. и от натрупаният при реотаните котлен камък се получават локални прегрявания на водата и се чува шума от образуваните парни мехурчета.Може да го отвориш и изчистиш (виж и анодната защита) или да работиш на най-малката мощност (на 1, ако има степени).На по-голяма мощност в скоро време реотаните ще се преселят в един по-добър свят.
Успех!