Проблем с бойлер!Притеснително ли е?
Тази сутрин забелязах това:
[img width=800 height=533]http://i.data.bg/08/06/09/994995_orig.jpg[/img]
Не знам как се нарича, но отчита колко е загрял бойлера.. Не показва повече от обикновеното загряване, но се е изпотил и от него прикапва вода...
Миналата седмица пък от това място
[img width=800 height=533]http://i.data.bg/08/06/09/994998_orig.jpg[/img]
капеше също вода и то доста бързичко.. Водата започна да капе след като влязох да се къпя и го включих да нагрява едновременно през това време... След като го спрях, капането също спря!
До колкото знам от мъжа ми, мястото посочено на втората снимка е за регулиране на максималната желана температура на загряване...
Тая сутрин обаче страхотно се притесних като видях това изпотяване... Вкъщи има бебе и не може без топла вода, обаче ме е страх сега да го включвам..
Бойлерът е Теси и не знам дали е гаранционен (под наем сме)..
На втората снимка освен това може да се видят тръбите за топла и студена вода.. Преди време мъж ми споменаваше, че май винтила не трябва да бъде на тръбата за студена вода, а обратното - на тази за топлата...
ПОМАГАЙТЕ! МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕНА! :help
Re: Проблем с бойлер!Притеснително ли е?
Няма какво да се чудиш и да губиш време по форуми. Викай техник !
Вентила е на СТУДЕНАТА вода и ако капе от него ,не се притеснявай!Нормално е ,когато НАГРЯВА бойлера!Аз не резбрах от къде точно ти капе водата! Ако е от водосъдържателя направо го сменяйте!Бойлерите вече се "конструират" да издържат 5 максимум 6 години!
Вентила си е правилно поставен на студената тръба. Ако бойлера е пробит ще капе отдолу през отворите на пластмасата. Освен това много е вероятно мойлера да загрява повече от необходимото. Това става като се натрупа варовик около термостата. Това разбира се ако вижееш в град с по твърда вода. Не се притеснявай да ползваш бойлера. Все пак извикай техник или познат да го види. Абе мъжа ти да си свърши мъжката работа.
На първата снимка ясно се вижда от къде капе.. Има капка под прозорчето, което показва колко е затоплена водата, а на втората съм очертала мястото, от което капеше миналата седмица.. Това капаче се отваря и до колкото знам от него се регулира до колко да вдига температурата болера като е включен...
Конденза по термометъра е от изпарената вода между вътрешното и външното гърне.Тази вода се е насъбрала след като е започнал да капе от мястото на втората снимка.Вентила е правилно поставен.Но е възможно да е заял и при висока температура /от там и по-високо налягане/да не отваря.Поради тази причина да е започнал теча от втората снимка.По принцип тези вентили имат възможноста да се продухват.Това е и написано в инструкцията за експлоатация.Би трябвало да има някаква ръчка която да се вдигне или капаче което се развива малко.Тогава започва да излиза вода от отвора на вентила.Това му е и продухването.След като върнеш всичко по местата,водата спира и вентила е готов за работа.
Надо заменить с новым! Разберете се с хазаина дали е в гаранционен срок и кой да купи нов.
Вътрешното гърне изпуска от тякъде и парата е кондензирала на прозорчето. Там, откъдето
капало отначало, се е запушило и спряло. Включвай го за малко, не до Max, и като влизаш в
банята го изключвай отвън. Там, откъдето е капало отначало, има кабели, които могат да окъсят.
Няма да гръмне, ще падне предпазителя на токовия контур, на който е вързан бойлерът.
Не е добре да има вода в пластмасовата кутия от долната страна на бойлера. Там са клемите на ел. нагревателя и може да стане късо съединение.
... Докато пишех някой ме е изпреварил.
ОК! Благодаря на всички за мненията и препоръките!
Само едно ми кажете - безопасен ли е бойлера за ползване до неговата смяна с нов?
Включваме го само нощем, а през деня докато се ползва топлавода е спрян...
Цитат:
Първоначално публикувано от scorpia
ОК! Благодаря на всички за мненията и препоръките!
Само едно ми кажете - безопасен ли е бойлера за ползване до неговата смяна с нов?
Докато има теч , не бойлера въобще не е безопасен , не се лъжете и успокоявайте че и така може.
Трябва незабавно да се разглоби и установи откъде е теча /най вероятно от уплътненията на фланеца или нагревателя както и анодната защита , с течение на времето гумените уплътнения се втвърдяват и начупват от температурата и вече не прилепват към повърхностите добре /
Ето и един лош сценарий:
От капещата вода се намокря терморегулатора , на тези бойлери той е под фланеца и втората термозащита също е вградена вътре /при елдомските вторичната защита е отеделен елемент/ , механизмите вътре ръждясват и блокирват , терморегулатора не изключва , остава единствената защита от клапана който трябва да изпусне налягането , но ако не го изпусне просто ще имате една голяма всекидневна.
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
... Абе мъжа ти да си свърши мъжката работа.
Цитат:
... Вкъщи има бебе
То ясно, че мъжът си е свършил работата - поне донякъде!
Цитат:
То зи решим не е безопасен! Разбира се, че трябва по най-бързия начин да се реагира с ремонт или покупка на нов, но дотогава може да го ползвате при следния режим: да се включва само денем, за да е под наблюдение, и то за ограничено време - ако преди е изключвал за половин час, сега го изключвайте принудително след 20 минути да речем - тоест да не се разчита на термореле и защити. Все пак бебешорът не се интересува от проблемите на мама и тати! :)
Абе аз какво пея от сабале ама кой да слуша!
вероятно пролема е от уплатнението на фланеца или от тези на нагревателя
нямам си идея как е конструирана електрониката на този бойлер, но ако теча се усили и мине по фазата, тогава става много опасно - ТОК ЩЕ ИМА НАВСЯКЪДЕ ПОД БОЙЛЕРА, КЪДЕТО Е МОКРО!
съветът ми е НЕЗАБАВНО ДА ВИКНЕТЕ ТЕХНИК!
Цитат:
Първоначално публикувано от snoopdoggystyle
тогава става много опасно - ТОК ЩЕ ИМА НАВСЯКЪДЕ ПОД БОЙЛЕРА, КЪДЕТО Е МОКРО!
Да бе, той тока така си се разхожда по мокрото. Нали е занулен корпуса на бойлера. А иначе си е ясно че бойлера се е пробил някъде отгоре и си плаче за смяна. Както писа някой по горе единствения проблем би бил ако се намокри терморегулатора и в следствие на корозия не изключи. Ама доста вода ще изтече до този момент. В най-лошия сценарий дори и да не изключи има предпазен вентил, отслабена част на самия бойлер + самия теч така че варианта гръмнал бойлер е практически изключен.
Знае ли някой къде в София мога да намеря този модел бойлер: http://www.tesy.com/waterheaters_bg....=28&product=18