При по-продължително ползване на фурна с горен грил и вентилатор /класиката чушки на грил за фризер/ пластмасовия държач на стъклото в средната част започна да се топи.

Направи ми впечатление,че гуменото уплътнение,което е към фурната е разтегнато и провиснало в средната част - явно под въздействие на високата температура,защото като изстина фурната се върна на место.Самото уплътнение е фиксирано,вероятно със силикон в четирите ъгъла ,а в останалата част е подвижно.

Въпросът е дали да сменям уплътнение и/или горен панел /ако има, иначе сигурно трябва врата/ или да лепя уплътнението с високотемпературен силикон.Има ли опасност в последния случай да падне стъклото или да се стопи пластмасата отново - същата като изстина фурната се втърди.Мога ли да я оздравя и оформя по някакъв начин?

Фурната е на 7-8 години,колко струва ремонт в официален сервиз или да да я закърпя и се оглеждам за нова?Задният панел /вероятно каталитичен/ се е подкожушил - подлежи ли на смяна,с какъв и на какви цени?Става ли обикновен метален?