Въпрос за управление на печка.
Искам да попитам по вещите за идея относно един чип за управление на Вентилаторна печка или по точно как и мога ли да направя така че след изключване и включване на печката от бутона ON/OFF да запазва настройките си от преди спирането. Чипа е постоянно под захранване и при изключено положение, но не пази настройките, трябва отново да се въведат от бутоните. Печката е ТЕСИ а чипа е SONIX SN8P2722PB. Ще се радвам ако някой има идея.
Отговор: Въпрос за управление на печка.
Цитат:
Първоначално публикувано от
blekota
Искам да попитам по вещите за идея относно един чип за управление на Вентилаторна печка или по точно как и мога ли да направя така че след изключване и включване на печката от бутона ON/OFF да запазва настройките си от преди спирането. Чипа е постоянно под захранване и при изключено положение, но не пази настройките, трябва отново да се въведат от бутоните. Печката е ТЕСИ а чипа е SONIX SN8P2722PB. Ще се радвам ако някой има идея.
А някога въобще пазил ли ги е? Защото ако не е, това не е проблем на чипа само (дали има памет за тази цел), но и на софтуера, който е вътре в него.
Печката е нова и така си е програмирана, сложил съм я в банята. Мислех и дали да не се постави друг чип който да прави останалите действия когато се натисне бутона ON, и да го изведа на отделен ключ за да е лесно и за детето, да не пипа нищо друго когато иска да я пусне. Как мислите ще се получи ли?.
Цитат:
Първоначално публикувано от
blekota
Печката е нова и така си е програмирана, сложил съм я в банята. Мислех и дали да не се постави друг чип който да прави останалите действия когато се натисне бутона ON, и да го изведа на отделен ключ за да е лесно и за детето, да не пипа нищо друго когато иска да я пусне. Как мислите ще се получи ли?.
Хайде да изясним нещата:
1. Чипа не работи сам. Той е монтиран на платка заедно с куп други елементи и всичко е така проектирано, че те правилно да си взаимодействат. Не можеш да хванеш кой да е чип и да го сложиш на която ти се иска платка и схемата да работи.
2. Тази платка е нещо като компютър. Управлява се от вградения софтуер (наречен фърмуер) и от него зависи какво ще прави платката.
За твоя случай - това е безумна идея! И няма никакво значение дали печката е в банята, в килера или на покрива! Най-разумното е когато печката не се ползва да се изключва от контакта или от автоматичния предпазител на таблото.
Ами не знам дали правилно ме разбрахте и каква бе моята идея или просто не се задълбочихте, но аз вече я изкоментирах в друг форум и отговора бе че нещата могат да се осъществят точно по начина по който Ви описах. Поставя се още един чип /PIC/ който ще има за цел да имитира натискането на другите бутони след като ръчно е включен уреда. Той ще следи за активиране на бутона ON/OFF и ще изпълни всичко за което е програмиран, дори като например изключване на уреда след заложено в него време след ръчното включване. Все едно че човек натиска бутоните а всъщност го прави чип на който си задал параметрите както на теб ти се иска.
В БГ мама ли ти го казаха? Можеш ли да си направиш платка с чип и да си напишеш сам софтуера?
Ако не, пита ли колко ще ти струва? Не че не става, ама то е като на копче да зашиеш балтон.
Вече съм уговорил всичко с човека който ще ми програмира чип който ще изпълни останалите функции. Ще има и таймер 30 мин ако се забрави включена. Момчето пише че е програмист и че е елементарно, ще ми го направи и ще ми го изпрати с куриер. Каза че ще е на тестова платка която била 50 ст на Конрад и ще има за 2 лева някакви транзистори и елементи защото така било добре за чипа, само да имало място в печката а такова има. Всичко ще ми струва 25 лв. и ще му платя след като видя че работи. Ще пиша за резултата.
Дано е така! Като го получиш и свържеш качи малко снимки да видим как се е получило.