Терморегулатор за хладилник
Хладилникът работи, замразява, но компресора не изключва. Преди време му е сменяван термостата. Гледам датчика е увиван в някакъв шлаух и с лепенка. На друг хладилник, същия модел оригиналния датчик на термостата не е увиван. Купих друг термостат, сложих го без да увивам датчика и пак не изключва. Слагам новия термостат в хладилната ми камера и проверявам с мултицет - работи, при ниски температури не дава контакт между клемите. Подозирам, че има някаква техника при монтирането на датчика - тръбичка с газ към изпарителя на хладилника. Освен това има две винтчета за регулиране на термостата, някой днае ли за какво са? Подозирам, че са за настройка на температурата на вкл. и изкл. Не са капнати с лак, което може да означава, че се "пипат" на място при монтирането на термостата. Има ли някой желание да помогне?
Re: Терморегулатор за хладилник
Никаква техника няма.Вадиш единия слагаш другия.Само новия термостат да бъде като стария или да работи в същия температурен диапазон.Винтчетата са за регулиране на диапазона на работа и хистерезиса.Не се пипат освен ако не искаш да купуваш друг термостат.
Съвсем друг е въпроса дали температурата на изпарителя става достатъчно ниска за да изключи термостата.
Напиши какъв е хладилника(едно или двукамерен)Термостатите са различни за двата случая.
Мерси за съвета. Хладилникът е ЕНИМА, алжирски, с камера фризер и хладилник. Еднокомпресорен. ИНтересното е, че един път термостат е сменяван като е сложен с три клеми, но всъщност се използват само две, на третата клема няма присъединен кабел. Има още четири кабела, които идват до термостата, но те са съединени два по два, фабрично.Така че аз купих термостат с два извода. Между другото вчера като монтирах новия и тъста казва пак не спира, вечерта го свалих и сложих във камерата на моя хладилник и той си изключва. Май ще се окаже работата в компресора.Май на тъста му се струвало, че охлажда ама НЕ. Работата отива на компресор. Иначе не съм пипал винтчетата. Между другото съм правил и тази история, с регулирането - един път на един колега му сменявах само датчика към термостата и с малко регулировки тръгна.
Купил си термостат с 2 извода,а трябва да е с 3.С температурен диапазон от -8* до -20*.
Съмнява ме да не охлажда.Май в термостата е по-скоро причината,но дори и да не охлажда в случая работата не опира до компресора,а до пропуск в изпарителя
Я вземи измери каква температура става в камерата. Като е работил няколко часа и не е отварян завърти термостата в посока към минимума докато изключи. После остави го така да видиш дали ще включва и изключва.
Цитат:
Първоначално публикувано от Julian
Я вземи измери каква температура става в камерата. Като е работил няколко часа и не е отварян завърти термостата в посока към минимума докато изключи. После остави го така да видиш дали ще включва и изключва.
Термостата се намира в хладилната част,а не в камерата.И следи температурата на изпарителя,не на въздуха.
Е какво от това. Нали ше разбере дали прави досатъчно студено по този начин.
Ако има микропропуск термостатът няма да изключи.В камерата налягането на изпарение ще падне почти до атмосферното.Изтичането на фреона се забавя.Температурата в камерата ще стигне -24-25*.В хладилната част обаче температурата ще е към 15*
Резултатът е крайно объркващ за обикновения потребител,който когато отвори камерата и вижда отлично замразяване,облаци пара, в хладилника леко изпотен изпарител си мисли че проблема е в копчетата(термостата).
@stefsto
Ако имаш възможност направи следното.
С цифров термометър премери температурата на изпарителя в хладилната част.
Това става като сондата на термометъра я пъхнеш м/у изпарителя и стената.
След час измерената температура трябва да е по-ниска от -10.В противния случай лошо.
Гаден и неприятен дефект
Успех
Благодаря на всички за дискусията
Kris, а не може ли да се смени този изпарител или как се нарича плочата, през която минава охлаждащия газ? Не съм се заглеждал как е монтирана и свързана, но би трябвало да може да се сменява.
Извинявам се, че изравям от архива темата, но имам същия проблем.
Индезит хладилник с фризер - компресорът не спира да работи.
Горе /хладилник/ не е добре охладено. Долу /фризер/ - си е добре.
Извиках техник - вероятно от компресора е. Но това била по-малката беля.
Можело да изпуска, но тогава - по-сложно. Спомена и някакви 130 лева за ремонта.
Дали е нормално това? Другата седмица ще трябва да го нося в сервиза - не можело
да се работи на място.
На колко години е този хладилник.
3-4-5
не помня вече
но си работеше без никакъв проблем
то и сега си работи, но не замръзява горе