Здравейте!
Наскоро ми подариха един хладилник . До вилата го пренесохме легнал в едно комби. По-късно (от тук, от този форум) разбрах, че имало значение на коя страна ще лежи в колата, така че не мога да кажа правилно ли е пренесен. Но не беше легнал върху серпантините
Монтирах го в стаята, отдалечен на 20см от стената, нивелиран. Оставих го така в продължение на 12-14 часа ... и го включих.
В резултат след около 3 часа получих лед от камерата и минимална, почти никаква, промяна на температурата в хладилната част. Лошото е, че не чух и да изключва в продължение на целия ден. Беше на позиция "1" на терморегулатора. На следващата сутрин преместих регулатора на позиция малко над "2". Сякаш, че никаква промяна не се получи, освен леко подобрение (понижаване) на температурата в хладилната част. Камерата прави буца лед от бутилка минерална вода от 1,5 литра за около час, час и половина. И този ден не чух изключване на компресора. Оставих го в това положение.
Следващият уикенд първото нещо, което проверих беше как е хладилника. На задната стена на хладилника имаше образувана буца лед, в камерата морковите бяха станали на камъни. Изключих го. Реших да отворя терморегулатора, мислейки си, че е нещо обикновено... . Гледах, гледах ... па го затворих. Преди това измерих съпротивление на тези два кабела (разкачени от платката) на позиции 1-3 и 2-4. Този, на който има надпис "ККОТ" показваше 0,6кОма, а на другия - 1кОм. От дупката в пяната (откъдето излизат и другите кабели) сълзеше вода. Позабърсах, подсуших с една салфетка колкото можах и затворих всичко. Включих хладилника, терморегулатора - на позиция между 1 и 2. Вечерта жена ми съобщи, че е чула изключване и включване. Аз не чух, а и прекалено дълго време работи след изключването (часове наред). Температурата на въздуха през тези дни се колебаеше около и над 30 градуса, но стаята е с отворен прозорец и малко течение. Уредът е на сянка, без пряк достъп до слънчево греене.
Та въпросите ми са: нормално ли е всичко или да мисля за техник и обратно превозване на 40км до Русе? Може ли да ми обясните като на лаик какви проверки трябва да извърша още (ако е възможно, разбира се). Следващата събота ще занеса електронен термометър и по-добър мултицет и евентуално ще изпълнявам препоръките ви.