Здравейте, колеги!
Вчера се случи така, че поради някаква причина мотора на пералнята въртеше, а барабана не се въртеше. След кратки размишления и тестове, разбрах че ремъка е паднал, но не знам каква е била причината - дали пералнята е била претоварена, или просто му е дошло времето. Все пак пералнята е 16-17 годишна и не е сменян никога. Е, днес я отворих и видях с очите си, че ремъка наистина е паднал. И след малко идва въпроса ми, понеже никога не се бях сблъсквал с ремъци. Монтирах го обратно, като започнах от вала на мотора и продължих с шайбата. Закачих го на нея и започнах да въртя, докато накрая не се беше зацепен целия. При монтирането на вала, го сложих така, че да бъде долу-горе в средата - нито съвсем в началото, нито в края на "витките". Пуснах пералнята и започна да върти без никакъв проблем, но се чува леко чаткащ звук, точно като нещо обтегнато, което се опитва да се намести на мястото си. На 99% съм сигурен, че е ремъка. Програмата беше 30 минути и я пуснах първо на 400, после увеличих на 600 оборота. Нямаше проблем, завърши успешно, но аз мисля, че така или иначе ще се наложи да сменя ремъка или да го препозиционирам. Въпросите ми е - има ли някаква специална философия, която трябва да спазя, когато монтирам ремъка или стъпките, които съм описал са правилни? Има ли вариант този звук да се чува, защото ремъка не е на една и съща позиция горе и долу - на вала и на шайбата? Или пък просто трябва да купя нов и да го сменя? Трябва ли ремъка да бъде монтиран така, че например да не е точно в средата на "витките" на вала, а например в най-вътрешната част или пък в най-външната? Същия въпрос и за шайбата. Или пък просто трябва да бъде монтиран така, че да бъде перпендикулярен на пода?
Благодаря за разирането - за пръв път се сблъсквам с такова нещо.