Първоначално публикувано от
bai_Petko Здравейте,
Предстои ми закупуване на слънчев панел(и) за подгряване на топла вода, 160л. бойлер. Вече съм прокарал тръби до тавана, остава ми да намеря панел, помпа и другите необходими неща. Някой слагал ли е вече такива панели да сподели малко опит и евентуално какъв панел да търся. Аз съм се спрял на обикновени палени защото са по-евтини от вакуумно-тръбните и освен това през зимата водата се грее от котле, т.е. трябват ми за периода април - октомври вкл.
Благодаря предварително.
http://img146.imageshack.us/my.php?i...sc00026to1.jpg Това както се вижда е обикновен панел. Захранва 80 л. бойлер. Ползвам го от май месец. От май до октомври не съм включвал бойлер освен при трайна мъгла. От средата на октомври до началото на февруари е много слабо слънцето и почти не включва помпата. Контролния пане я включва при температура на колектора 40 гр /такива са му фабричните параметри/. Февруари до сега беше сравнително топъл и стопляше водата в бойлера до 40 гр-като за един нормален душ. При теб би трябвало да свържеш два панела един до друг за да загрее тези 160 л. В нета има доста инфо за разликата между панелните и вакумните и най-интересното е че през зимата дават по-висока ефективност на панелните. При вакумните след като ги навали сняг си остава там до трайното и естественото му стопяване, а при панела не е така. И в никакъв случай не го монтирай като моя-хоризонтално. Когато го копувах в магазина ме излъгаха, че няма значение от монтажа, но се оказа, че има и то доста голямо. При вертикалния монтаж /които по принцип го дават за единствения правилен монтаж/ КПД се вдига с около 15 %, което никак не е малко. Казвам го понеже брат ми има същия, но вертикален и обменяме впечатления редовно. Но при всички случаи около 8 месеца в годината сметката ти за ток ще е с около 50 лв. по-ниска /При 80 л. бойлер и освен това-Екологията!