Здравейте!
В момента си строя къща и имам много въпроси, свързани с отоплителната инсталация.
Ще ми бъде полезно всяко ваше мнение.
Най-общо ситуацията е следната: къщата е в планината на около 900 м надморска височина, на южен склон.
През лятото е прохладно (тоест няма нужда от климатици), а през зимата е студено (снегът се задържа до средата на април).
Друго предимство е, че има около 300 слънчеви дни годишно (това позволява да се използват слънчеви панели)
Къщата е тухлена (не газобетон, а класическа тухла) на два етажа, с разгъната площ около 200 квадратни метра. Долу е кухня и голяма дневна, а горе - 3 спални и 2 бани.
Цялата къща е с петсантиметрова изолация WEBER. Дограмата е петкамерна PVC с К-стъкло. Тоест - надявам се, че топлото няма да бяга навън.
За отопление съм се спрял на термопомпата Алтерма на Дайкин + евентуално слънчеви панели.
От нея смятам да подгрявам и 200-литров бойлер за топла вода.
Причината да се спра на този вариант е, че в момента в апартамента съм с инверторни климатици Дайкин и съм много доволен от работата им.
Въпросите ми са следните:
1. Да комбинирам ли термопомпата със слънчеви панели или енергията от нея ще е достатъчна?
2. Приблизително колко мощна трябва да е термопомпата, за да отоплявам 200 квадратни метра (таваните са със стандартна височина - 2.60м) +бойлер 200 литра?
3. Подово отопление ли да предпочета или радиатори? (за баните съм решил да е подово, но за другите стаи имам колебания)?
4. Някои хора казват, че най-добре е в баните да е подово, а в другите стаи - радиатори. Ама как става това? Нали водата за подовото се подгрява до 40 градуса (иначе ще ходим по пода като нестинарки) , а за радиаторите трябва да е 70 градуса? За каква ефективност говорим тогава?
5. Трябва ли ми допълнителен източник на топлина за най-студените дни, или термопомпата е достатъчна?
Само моля съветите да са без сложна терминология, защото съм лаик и нищо няма да разбера.