4 Прикачен файл(ове)
Сплитер за кабелна телевизия
Здравейте, извинявам се ако темата не е на правилното място.
Не мога да се ориентирам с един сплитер. Става въпрос за този:
Прикачен файл 9760
Където съм оградил с кръг има свързана метална букса:
Прикачен файл 9761
Въпросът ми е може ли вместо метална, буксата да е пластмасова, ето такава:
Прикачен файл 9762
Понеже сплитерът е с резба, ще пастне ли буксата или ще е хлабаво. Не съм се занимавал допреди с подобни неща и затова питам Вас, разбиращите.
Отговор: Сплитер за кабелна телевизия
Тази пластмасовата няма как да е свържеш към сплитера директно. Предполагам, че искаш да не ти стърчи закачена букса заедно със сплитера - то тогава едно парче коаксиален кабел свързваш към пластмасовата букса а от другата страна на кабела със Ф-конектор към сплитера.
1 Прикачен файл(ове)
Пластмасовия накрайник е за кабел, не може да се използва на сплитера, трябва ти това:Прикачен файл 9763
към сплитера, а от другата страна на кабела-пласмасовия накрайник
Искам да свържа трети телевизор и затова питам дали ще стане с пластмасовата букса, понеже тя влиза във втория телевизор. Имате ли предложение как да свържа тогава третия телевизор, без да използвам онези пластмасови трипътници по левче, защото с тях се разваля много картината. Благодаря.
Купуваш два ф-конектора, свързваш кабела по които идва сигнала на IN - входа, а на OUT, с другия ф-конектор друг кабел към телевизора
Цитат:
Първоначално публикувано от
alphabeta
Купуваш два ф-конектора, свързваш кабела по които идва сигнала на IN - входа, а на OUT, с другия ф-конектор друг кабел към телевизора
Да ми покажеш снимки или линк ако можеш да ми дадеш, защото не ми е много ясно. А кабелът с пластмасовата букса трябва ли да го режа, понеже от кабелната са го слагали, а и е по-качествен от един друг, с който бях пробвал.
Ако кабела ти влиза директно в ТВ - да, трябва да го срежеш, парчето с пластмасовия накрайник го използваш на OUT, a на IN свързваш кабела който ти идва отвън.В горния ми пост има снимка на ф-конектор.От другия OUT на сплитера можеш да подадеш сигнал към друг ТВ.
Нека вкараме малко ред. Това на снимката не е сплитер, а TapOff!.
За да свържеш три телевизора към един източник на сигнал ти е необходим или троен сплитер или двоен TapOff. Връзките към елемента стават само с F конектор (този от снимката), а към телевизорите с IEC букса. Принципа на разпределение на сигнала е до всеки телевизор да стига приблизително равен сигнал.
Цитат:
Lupus
За да свържеш три телевизора към един източник на сигнал ти е необходим или троен сплитер или двоен TapOff. Връзките към елемента стават само с F конектор (този от снимката), а към телевизорите с IEC букса. Принципа на разпределение на сигнала е до всеки телевизор да стига приблизително равен сигнал.
Извинявам се, че съм сбъркал името, но казах че не съм се занимавал досега с подобни неща. До първия телевизор има един TapOff и кабел от него си влиза във втория. А ако кабела с пластмасовата букса го свържа с 30-тина см парче коаксиален кабел, на чийто изход буксата е метална и включа това в TapOff и после пусна кабел към третия телевизор, дали ще стане? Мисля, че ме разбрахте.
Ще стане и с два TapOff, но си сметни правилно затихванията.
Цитат:
Lupus
Здравейте, много ще ви бъда благодарен да ме "светнете" малко по нещата. Каква е разликата между сплитер и TаpOff и може ли да драсне някой правилна схема за свързване на три ТВ, като при мене ТВ-тата се нареждат едни след друг на по около 6-7 м. един след друг. Как ще е най-добре - още от начало ли да се разклони кабела на 3 или първо на 2 и после при втория Тв още на 2. и какво да ползвам сплитери или тапове.
Tап-а се ползва за да се продължи магистралата или субмагистралата(при вертикалната мрежа - като етажните площадки). А някой го ползват и за прекалено силeн сигнал за да го намалят, защото над 110 dB сигнал на ТВ-то започва да се разваля белия цвят. По западен стандарт (защото не знам дали има Български) на телевизионния вход на най горната честота на кабелната трябва да е 62 dB , но мисля че оптималния е 65 - 75 dB.
Колкото по-малко е затихването в dB (децибели) на сигнала през сплитера толкова по-добре. Най-малко затихване имат сплитерите 1 към 2. А що се отнася за Тап - не слагай. Тап - а е нещо като сплитера, но не съвсем. Той има един вход и един изход където затихването е минимално от 1 до 2 dB, но на отклоненнията към абонатите е доста голямо. За тап 4 (един вход, един изход и 4 отклонения за абонати) най-добрия е със затихване 8,5 dB.
Когато купуваш сплитери, гледай затихването да е възможно най-ниско.
При -20dB на изхода на TAP-а и поне -3,5dB на сплитер двойка сигналът ще е слаб. Има TAP с различни затихвания, така че можеш да компенсираш затихването по кабела, като сложиш TAP примерно с -12db.
Относно схемата на свързване - колко коаксиални кабела смяташ да инсталираш и телевизорите в преходни стаи ли са или TAP (общата точка е в антре/коридор)? Ако са с обща точка, то най-добре е да сложиш сплитер с 3 изхода с -7,5dB след TAP, и от него трябва да тръгнат 3 кабела към всяка от стаите. Ако обаче са преходни, за икономия на кабел аз бих сложил TAP -6dB в първата стая, като транзита с малкото затихване да е за втория TV и т.н. Целта е на последния ТВ да компенсираш затихването от кабела. То не е голямо, но все пак има загуби в конекторите и сплитерите.
И си купи качествени елементи, за да не ти създават проблеми! Тези пластмасови антенни букси са меко казано ненадеждни.
Здравейте пак. При мене проблема е такъв - Разклонението от етажния кабел до сплитера / 1 вход и 3 изхода/ е около 8м. Първия извод - е около 2 м и на него е включен цифров ТВ, картината е супер. Кабелът до втория ТВ е около 8м. там съм без декодер и гледам аналогова чието качество си е нормално за аналогова. Кабелът до третия ТВ е около 18м, той също е на аналогова ТВ като някои канали са добри за гледане, но някои са кофти. За проба местих ТВ-тата по различните стаи и става ясно че не е от тях. Та въпросът ми е: няма ли да е по-добре ако там където е сплитера, да сложа тап , като магистралния кабел продължава към втория ТВ и там сложа още един тап, като магистралния отива до третия ТВ . Или вместо втори тап там сложа сплитер за 2 и 3 ТВ ? И дали ще е удачно да слагам усилвател и къде да бъде? /само да добавя че кабелите са нови, дебелички са / от булсатком/
До колкото знам, правилното при твоя случай е да сложиш един ТАР и един сплитер с различно затихване.