Elite PV-370X- въпрос за субтитри на български
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Явно никой не чете други теми, затова с риск да се повторя:
Вчера си закупих pv-390x, значи имам следните проблеми:
1.МР3 CD диск със български букви в имената на песните - показва тиренца.
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Оригиналния софтуер най-вероятно поддържа само ASCII. В смисъл символи с ASCII код до 127, т.е. не говорим за разширено ASCII (до 255) и още повече за Unicode. Това със сигурност е варианта за всички плейери с MT1389. Твоя не е в тази група, но според мен е достатъчно близко. За съжаление за Zoran няма толкова програмки както за MEDIATEK.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">2.Филма "Индиана Джоунс и храма на обречените" звука му избързва нещо-няма сихнрон, може да е от филма не знам. Инак субтитрите са на кирилица - да.
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Най-вече погледни фраме-рейта и типа кодек. Така поне ще може да се съпостави кое не работи и кое да. Потърси Gspot.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">. 3.Като пусна музикално CD ми стои статична картина с логото на Елит, няма ли начин да е нещо друго или поне черен екран (да не ми се хаби телевизора :)
Изключи телевизора.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Та значи, каквото и да се избере от менюто като настройки, English Russian, няма значение, МР3-ките нямат кирилица. Не знам дали проблемът е в това, че има интервал между думите (като проверя ще пиша пак).
Звука на филма е кодиран с Lame MP3, предполагам не се поддържа коректно, затова няма синхрон със картината. Какво значи тогава DivX съвместим не е много ясно, поне да има някакво описание кое точно от DivX поддържат, явно само компресията на видеото, а на звука не е ясно кои точно стандарти се поддържат. На сайта даже описание няма на този модел.
Ако MP3 не се поддържа, как слушаш MP3-и?[;)] Lame е просто безплатен кодек.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Субтитрите са едни ситни..., изобщо нямат полупрозрачна лента, надявам се да има някакав ъпдейт с по-голям размер на шрифта.
<div align="right">Originally posted by Aquarius*-*09/02/2005*:* 10:38:59</div id="right">
SUPPORT ELITE,
как е положението ?!
Вървят ли работите към финализиране ?
Две думи в резюме към феновете на ЕЛИТ от този форум.
Поздрави на ВСИЧКИ !!! [:)]
Проверка на версията на софтуера -> натискате Setup, 1, 3, 7 и 9 и ви се изписва версията.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Вчера си закупих pv-390x, значи имам следните проблеми:
1.МР3 CD диск със български букви в имената на песните - показва тиренца.
---
Оригиналния софтуер най-вероятно поддържа само ASCII. В смисъл символи с ASCII код до 127, т.е. не говорим за разширено ASCII (до 255) и още повече за Unicode. Това със сигурност е варианта за всички плейери с MT1389. Твоя не е в тази група, но според мен е достатъчно близко. За съжаление за Zoran няма толкова програмки както за MEDIATEK.
Значи ASCII стандарта още от DOS е разширен до 255 символа, за да могат да се изписват и други символи от други азбуки. Ако се ползват само 127 символа то изобщо нямаше да има кирилица, щото те стигат само за главни и малки букви и няколкото знаци... Друг е въпросът каква да е кирилицата, но след като чете кирилица и я възпроизвежда нормално от файл създаден с Notepad (.sub), значи нищо не пречи да чете и имената на песните. Едва ли операционната система записва имената на файловете в Unicode. Но ще проверя това и ще пиша.
Не съм казал, че МР3 не се поддържа...казах че конкретния филм няма синхрон, ще проверя фрейм-рейта и кодека и ще пиша пак.
<div align="right">Originally posted by Сънчо*-*10/02/2005*:* 04:32:24</div id="right">
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Погледни на компютър тези субтитри - примерно с Wordpad, които ти се изрязват, и виж дали имат пренос - т.е. ако са в MicroDVD sub формат, трябва да изглеждат така: ...</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Eddie,
Благодаря ти за изчерпателната информация. Но както писах по-рано, за всички тези обработки е нужно време, с което уви не разполагам. Скоро дори не съм имал време да гледам филм.
Затова ме е яд на SUPPORT ELITE, че вместо да ми реши проблемите, ми създава нови. Никъде в информацията за ъпдейта не пише, че буквите ще станат по-широки и на ред ще се събират по-малко символи.
И явно SUPPORT ELITE няма желание да се коригира, а това не го намирам за КРАЙНО НЕПОЧТЕНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КЛИЕНТИТЕ. SUPPORT който прави калпави ъпдейти с нищо не е по-добър от този, който въобще не прави ъпдейти.
Поздрави
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Значи ASCII стандарта още от DOS е разширен до 255 символа, за да могат да се изписват и други символи от други азбуки. Ако се ползват само 127 символа то изобщо нямаше да има кирилица, щото те стигат само за главни и малки букви и няколкото знаци... Друг е въпросът каква да е кирилицата, но след като чете кирилица и я възпроизвежда нормално от файл създаден с Notepad (.sub), значи нищо не пречи да чете и имената на песните. Едва ли операционната система записва имената на файловете в Unicode. Но ще проверя това и ще пиша.
Не съм казал, че МР3 не се поддържа...казах че конкретния филм няма синхрон, ще проверя фрейм-рейта и кодека и ще пиша пак.
<div align="right">Originally posted by Aquarius*-*10/02/2005*:* 09:15:33</div id="right">
Този път ще съм по-подробен. При МЕДИАТЕК софтуера има поне 4 фонта:
фонт 0-1: ASCII256- win1251 използува се навсякъде в менютата за настройка
фонт 2:SYMBOLS като PLAY, PAUSE, FF, RW ... общо 29 символа
фонт 3:ASCII128 използува се за изобразяване на имената на файловете
фонт 4-5:ASCII256- win1251 използува се за субтитри
Когато има повече фонтове, това са дублиране на фонт 0-1 или 4-5 за други езици - често 1250, 1252 или дори китайски.
Като писах "най-вероятно" имах предвид, че не мога да го потвърдя за Зоран, а го базирам на факти от МЕДИАТЕК. Двата чипсета са като разноячни близнаци, т.е почти едно и също.
Синхрона е функция на AVI контейнера. Имах предвид, че Lame няма нищо общо с проблема.
Моле те, пусни ми линка към филма (като лично съобщение) да проверя при мен как е.
Поздрави.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Здравейте,
Една радостна новина за притежателите на DivX плеъри. Разрабатчиците на DivX са
успели да вкарат графични субтитри в avi контейнера, както при DVD(vob контейнера).
Програмката с което това става се казва Fuse, тя няма графичен интерфейс и се стaртира
от Command Promt, може да се свали от тук
http://download.divx.com/labs/DivXMediaConsumerSDK.zip
В пакета си има описание как става това. Искам да уточня няколко момента, които
смятам за важни: на файловете, които са XviD FourCC трябва да се промени от XviD
на някоя от версиите на DivX. Примерно аз го подмених на DIV3, в противен случай
програмката разбирайки, че файла е XviD отказва да си свърши работата. Подмяната
може да се извърши с Nic's mini FourCC Changer, намира се в пакета който се инасталира
с XviD кодека. След като Fuse си свърши работата, можете да си върнете FourCC кода
отново на XivD.
Теста, който си направих даде положителен резултат, за информация моя плеър е Elite 377X
т.е с Mediateк чип, но мисля, че и при плеърите базирани на други чипове ще се получи
независимо от това дали поддържат кирилица или не, защото тези субтитрите не са
текст, а графични т.е bmp картинки. Формата в който Fuse превръща субтитрите е .xsub
(вътре в него се намират bmp картинки) още не са се появили други програми освен Fuse,
които да го генерират и редактират, но аз съм убеден, че това е само въпрос на време.
Искам да предупредя тези, които ще се искушат да тестват, да си направят копие на филма
с който ше проведат текста, защото след като се опитах да излъжа Fuse с sup субтитри,
които преименувах на xsub, резултата беше съобщение за грешка и повреден файл.
Поздрави!
<div align="right">Originally posted by rdk - 08/02/2005 : 10:14:15</div id="right">
A случайно да разбра как може да се промени местоположението на така направените субтитри, че идват доста високо според мен.
@Petrov
В този форум http://forum.doom9.org/showthread.ph...threadid=89718 ще намериш информация за една новопоявила се програмка за генериране на xsub субтитри и линк към нея.
Поздрави!
Aйде, пак хванах ЕЛИТ в издънка!!! Така още като излезе моделът 372 на ЕЛИТ, писах че не ми харесва орязването на изходите отзаде на плеъра!!! Онзи ден в неделя си стана ясно до какво води това, че имате само 5.1 изход за чинчове, а нямате отделни изходи за ляво и дясно. Та идва клента и казва че си взел вчера от нас ДВД-то, но не излизало звук като почне филма само на рекламите и НЯМА ГОВОР да се чува. Казах му да донесе ДВД-то да го прегледам като си помислих, че най-вероятно нещо не са поставили правилно кабелите и за това. Дойде клиента, пуснахме ДВД-то, а той даде наетото от него от близката ВИДЕОТЕКА ДВД. Филма беше СТАРСКИ и ХЪЧ. Закачих си му чинчовете както трябва и пуснахме да видим какво ще стане. Първоначално си искара звука на рекламите, но щом пуснахме ФИЛМА ЯДЕЦ, няма никакъв говор. Отворихме настроиките на ДВД-то, бутахме и пак нищо. Ядосах се, взех чисто ново от рафта, отварям слагам го и пак същото нещо. Този път вече ми кипна, взех и мострата, дойде и колегата, той поне е с доста повече опит от мен и се хванахме на работа, НО УВИ ЗВУК Не излезе. Пуснахме моят диск с АНИМАТРИЦАТА (avi) ТАМ проблем няма. Сложихме нашо ДВД МАТРИЦАТА: ПРЕЗАРЕЖДАНЕ и ЕДИНАЙСКАТА НА ОУШЪН, пак нищо. Много се изнервих защото се занимавахме вече полочин час с нещо което не съм виждал досега при плеър. Моят колега се досети да сменя вграденият звук към ДВД-та, но и МАТРИЦАТА и СТАРСКИ й ХЪЧ, бяха с 6 канален звук, а Старски и с едноканален. ПАК нищо. Тъкмо се бяхме отказали да се занимаваме и да обявим серията за дефектна нещо, като ми ХРУМНА да закача единият от звуковите чинчове на мястото на ЦЕНТЪРА, защото при 5.1 канален звук от там идва говора основно. И О ЧУДО всичко си тръгна като по вода. Имаше говор, имаше си и звук като хората. ТЕГЛИХ една БЪЛГАРСКА на ЕЛИТ и на КИТАЙЦИТЕ и казах на клиетна, че ще трябва да си играе като пуска ДВД-та и DivX и да сменя чинча на центъра ако в ДВД-то няма 2 канален звук. Другото решение, което ми дойде по-късно на главата, е да се ползва СКАРТ-СКАРТ или СКАРТ-чинчове, но не ми остана време да проверя! Та ето как да се оправя човек ако попадне на подобна ситуация.
Питам СЪПОРТ ЕЛИТ, знаехте ли за тази особенност на плеъра и преди това??? ИЛИ и вие сега научавате. Ако сега научавате, можете само да си направите експериментите, посочил съм ви филмите ползвани за това. Аде със здраве!!!
Здравей LUDIA,
извинявай ако се почувстваш засегнат от поста ми, но не е това целта ми.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Така още като излезе моделът 372 на ЕЛИТ, писах че не ми харесва орязването на изходите отзаде на плеъра!!! </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Единствената разлика при PV-372X и PV-390X, е че липсва "STEREO" изход. Той, както ще обясня след малко може да се изведе от всеки плейър с 5.1 канала.
Влизате в "SETUP" менюто посредством бутон "SETUP". Избирате меню "AUDIO" и настройвате "Center Speaker" на "NONE", и "Surround Speakers" на "NONE". Така ще имате "STEREO" звук предаван през изходите за предните озвучителни канали.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">ТЕГЛИХ една БЪЛГАРСКА на ЕЛИТ и на КИТАЙЦИТЕ и казах на клиетна, че ще трябва да си играе като пуска ДВД-та и DivX и да сменя чинча на центъра ако в ДВД-то няма 2 канален звук. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Не смятам, че си постъпил нито професионално нито колегиално. Все пак човек, когато не може да намери решение в определена ситуация се допитва преди да започва да хули. Не бих искал да влизам в междуличностни противоречия и затова спирам до тук.
Поздрави
Мда, много са компетентни "консултантите" в хипермаркетите, не само Метро. Решението на проблема го има отпреди 10 дни в другата тема за тези плеъри.
Ама аз да попитам все пак да очакваме ли ъпдейт за 372х за възпроизвждане със субтитри на DivX филми записани на DVD подложка?
SUPPORT ELITE,
съжеляваме за повторението на въпроса, но - Как е положението?!
Вървят ли работите при ъпдейта с поправките които чакаме?
Само две думи в резюме към феновете на ЕЛИТ 388Х и другите от този форум.
Поздрави на ВСИЧКИ !!!
Кукуруз, сваляш нивото на темите в които пишеш до irc чат. Земи се поздравявай някъде другаде.
O.K. Kokosh,
да вземе тогава някой да ги реши тези неща - и няма да сваляме нивото на коментарите. Щом има проблем - говорим на когото и от когото може да бъде решен, а не на някои които просто си пишат разни работи. Kokosh - и моля те малко уважение в крайните ти заключения към хора които непознаваш.
Поздрави на ВСИЧКИ!
Здравейте,
от няколко месеца имам Елит PV-370x, с последен ъпдейт от сайта на Елит. Според мен машинката работи повече от чудесно!
Въпросът ми е следния - може ли по някакъв начин да се разбере каква е версията на конкретния процесор, без да се отваря кутията (чрез комбинации от менюто)?
Предварително благодаря!!!