Резултати от 1 до 1 от общо 1

Formula Е

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,411
    #1

    Formula Е

    Formula E - Home

    https://www.facebook.com/fiaformulae

    FIA Formula E Championship - Wikipedia, the free encyclopedia

    Formula E Racing – Electric Formula Championships


    Шампионатът със статут на световен е под шапката на FIA и беше създаден с подкрепата на ЕС, като представлява първата крачка към състезания, които отделят нулеви вредни емисии. Организатор е опитният Алехандро Агаг който още първият ден даде да се разбере, че това не е и няма да е Формула 1. Принципите по които работи Формула Е са различни и нещо много важно - тук не участва Бърни Екълстън (Ура :rolleyes: )

    И докато бъдещето на Формула 1 изглежда все по-определено от засилената роля на хибридното задвижване, все по-често става дума и за алтернативни състезания. Като Формула Е – болиди, задвижвани изцяло с електричество.
    По план първият сезон на надпреварата би трябвало да стартира през Септември 2014 година и да продължи до средата на 2015. Така 10-те старта ще бъдат алтернатива на всичките пистови шампионати в Европа и Америка. Календарът все още не е напълно потвърден,но вече е ясно - всички състезания ще са по улиците на някои от най-големите градове в света.
    Рим, Лос-Анджелес, Маями, Лондон, Рио де Жанейро, Пекин, Банкок, Буенос Айрес и Берлин. В шампионатът ще стартират 10 отбора от които вече са ясни три. 20 пилоти и 40 коли. 40 защото при всяко сътезание, всеки пилот ще трябва да направи задължително спиране в бокса за да смени колата която кара. Интересно връщане към класическите надпревари от 50-те години. Тук това решение се налага заради факта, че е по-лесно пилотът да се прикачи в друга кола вместо механиците да сменят батерията на болида му. Автомобилите са дело на специалисти от Делара и френската компания СПА. Основен технологичен партнъор на шампионата е френският автомобилен гигант Рено - лидерът в производството на електромобили. А създаването и развитието на отделните компоненти е поверено на някои от най-успешните компании в историята на автомобилните спортове - Макларън, Уйлямс и Хюа. Гумите на тимовете ще доставя Мишлен. Мощноста на електромоторите е ограничена на почти 300 конски сили, а всяка една батерия тежи близо 200 килограма. Конструкторите са поставили батерията пред задният мост, което ще осигури на пилота по-стабилно поведение на задницата на колата.

    Състезателниет формат на Формула Е, е повече от компактен - всичко е събрано в един ден. Сутринта е квалификацията, а след обед състезанието, което няма да надхвърля 60 минути.

    Директорът на Формула Е Алехандро Агаг е сигурен, че водещите отбори от Формула 1, Индикар и GP 2 в близко бъдеще ще се присъединят към ''новото автомобилно семейство''.

    В надпреварата ше участват 10 отбора, като всеки от тях ще има по двама пилоти (възможно е те да бъдат както мъже, така и жени). Засега заявка за участие обаче са дали само три -
    Drayson Racing http://www.draysonracingfe.com/home.html който е подпомаган от бившия министър на науката на Великобритания лорд Пол Дрейсън,
    China Racing 中国国家赛车队-首页 и водещият тим в сериите Индикар - Andretti Autosport Welcome to Andretti Autosport
    Араг изрази увереност, че бройката ще бъде попълнена в следващите месеци.

    Подобно на отборите, състезанията също ще бъдат 10 на брой. Те ще се провеждат по улиците на градове от цял свят - Лондон, Рим, Лос Анджелис, Маями, Пекин, Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Путраджая, Банкок и Берлин, като трасетата ще бъдат с дължина между 2.5 и 3 км.
    http://www.fiaformulae.com/calendar

    Всеки старт от Формула Е ще бъде предшестван от едночасова официална тренировка, която ще помага на пилотите да се запознаят отблизо с особеностите на пистата. Правилникът позволява използването на два болида от един състезател, а максималната мощност е 270 конски сили (200 kW). Официален доставчик на гуми за Формула Е пък е Michelin.

    Квалификацията традиционно ще определя стартовата решетка за самото състезание. Пилотите ще се борят за постигането на най-бързо време в рамките на максимум четири обиколки, като този път на тяхно разположение ще бъде само една кола.

    Стартовете ще бъдат с продължителност от около час, а отборите ще бъдат задължени да спират два пъти в бокса. Трябва да отбележим, че по време на състезанията, мощността ще бъде ограничена на 180 к.с. (133 kW). Разликата с тренировките (270 к.с.) обаче няма да се губи, защото пилотите ще използват системата "Push-to-Pass'' при изпреварване.

    Предвижданията са колите в новата надпревара да ускоряват от 0 до 100 км/ч за около 3 секунди. Максималната скорост, която ще бъде разрешена и хардуерно ограничена, пък е 225 км/ч.
    Този пост е редактиран от hristoslav2; 29-01-14 в 21:33.

  2.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Formula 1 - Сезон 2011г
    От hristoslav2 във форум Автомобили
    Отговори: 5
    Последно: 31-05-11, 12:32
  2. Formula 1, 2007 Season
    От Malone във форум Спорт
    Отговори: 109
    Последно: 21-10-07, 21:22
  3. formula 1
    От ivanov_km във форум ИГРИ
    Отговори: 1
    Последно: 09-06-06, 18:59
  4. Formula 1
    От F1Maniac във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 3
    Последно: 15-02-02, 13:02
  5. Ima li fenove na FORMULA 1 ?!?
    От toshe(montana) във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 37
    Последно: 19-05-01, 23:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе